«ОПОРА» про підсумки скандальних виборів на 87-му окрузі

Порушення прав виборців і надмірна політизація. Спостерігачі дали рекомендації СБУ, Нацполіціі і ЦВК за підсумками виборів на Івано-Франківщині.

В "ОПОРІ" вказали на ризик низької суспільної легітимності результатів виборів

Нацполіція Івано-Франківської області розпочала 17 кримінальних проваджень за фактом порушень під час проміжних виборів народного депутата Верховної Ради України на окрузі №87

На довиборах до Верховної Ради в мажоритарному окрузі №87 було порушено право виборців на законне і чесне встановлення результатів їхнього волевиявлення, а процес підрахунку голосів було надмірно політизовано. До такого висновку прийшла Громадянська мережа «ОПОРА», спостерігачі якої працювали в Івано-Франківській області.

«Надзвичайний виклик для демократичності і законності виборів в окрузі вимагає від держави і правоохоронних органів невідкладних дій зі встановлення винних у можливому спотворенні результатів голосування і ймовірних шахрайських діях з виборчою документацією. Спостерігачі «ОПОРИ» наполягають на розслідуванні всіх без винятку версій про причини невідповідності даних протоколів дільничних виборчих комісій і результатів повторного підрахунку голосів, а також інших правопорушень», - йдеться в заяві, оприлюдненій увечері в неділю, 4 квітня.

«ОПОРА» застерігає, що в разі відсутності об'єктивних і комплексних розслідувань результати виборів матимуть низьку суспільну легітимність.

«Процес встановлення підсумків голосування супроводжувався надмірною політизацією роботи членів ОВК та постійної ротацією в її складі на основі непублічної партійної афіляціі, що негативно вплинуло на здатність комісії організовано і неупереджено реагувати на проблеми виборчого процесу», - констатували в «ОПОРІ».

В організації нагадали, що остаточні результати голосування було встановлено окружною виборчою комісією після визнання недійсними результатів голосування на п'яти дільницях. А також з урахуванням повторного перерахунку голосів на шести з 20 дільниць, результати якого не збігаються з даними первинних протоколів дільничних комісій.

Ці фактори безпосередньо вплинули на остаточні результати голосування.

При перерахунку голосів на шести дільницях розбіжності були виявлені виключно в кількості бюлетенів з голосами за Олександра Шевченка. Що стосується кількості використаних та невикористаних бюлетенів, підписів у списках виборців, голосів за інших кандидатів, то тут розбіжностей немає.

Після перерахунку на шести ділянках Шевченко втратив більшн 500 голосів: у протоколах було зазначено 1676 голосів, але в упаковках було лише 1172 бюлетені з позначкою навпроти його імені.

В «ОПОРІ» звернули увагу на той факт, що рішення про перерахунок голосів на дільницях були узвалені ОВК на підставі формальних підстав: відсутність печатки або підписів на пакетах з протоколами, відсутність прізвищ членів комісії, відсутність номера округу.

При цьому до моменту ухвалення рішення про перерахунок голосів суб'єктами виборчого процесу не було надано переконливтх доказів про порушення з боку членів ДВК, що свідчили б про фальсифікації. У той же час, члени ДВК висловлювали припущення про порушення цілісності упаковки бюлетенів після їх передачі в ОВК.

У зв'язку з цим «ОПОРА» рекомендувала:

СБУ
  • оприлюднити всю інформацію та документальну базу про обставини перебування її підрозділів у будівлі, де розміщується ОВК №87;
  • публічно відреагувати на звинувачення окремих суб'єктів виборчого процесу у втручанні в процес встановлення результатів голосування.
Національній поліції
  • на основі спеціального оперативного штабу щодня інформувати ЗМІ і громадськість про попередню інформацію і вжиті заходи з розслідування правопорушень на виборах у 87-му окрузі;
  • оприлюднити всю інформацію про забезпечення охорони приміщення ОВК з виборчою документацією;
Центральній виборчої комісії
  • скористатися контрольними повноваженнями і забезпечити оперативне реагування на проблеми при встановленні результатів виборів.
28 березня відбулися довибори до Верховної Ради в окрузі №87 в Івано-Франківській області. Більшість виборців голосування проігнорували: явка склала 35,05%.

За результатами екзитполу групи «Рейтинг», понад 90% виборців округу підтримали Шевченка, Вірастюка та Кошулинського. Розрив між лідерами - мінімальний.

Підрахунок голосів на окрузі тривав вісім днів і супроводжувався спробами зриву виборчого процесу. Склад комісії неодноразово змінювали, а її голова зник у перші дні підрахунку, невідомі кілька разів «мінували» будинок культури, де засідала ОВК.

Кандидати звинувачували один одного в спробі фальсифікувати вибори, 31 березня до  Івано-Франківської області прибув десант депутатів «Слуги народу» під керівництвом Миколи Тищенка. Він організував успішну провокацію в ОВК, домігшися того, що кандидата Шевченка вивели з дільниці.

4 квітня ОВК оголосила Вірастюка переможцем виборів : після перерахунку голосів не шести ділянках і оголошення недійсними результатів голосування ще на п'яти він випередив Шевченка на 749 голосів.

Кошулинський заявив, що вимагатиме перевиборів, а Шевченко вирішив оскаржити в суді результати перерахунку голосів на кількох дільницях.

За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 5-04-2021, 10:47
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх