В Україні хочуть скасувати право на безкоштовні два гектари землі

Рішення уряду має підтримати Верховна Рада

Кабінет Міністрів схвалив законопроект про внесення змін до закону про консолідацію земель сільгосппризначення. Документ передбачає зміни, які можуть означати скасування права українців на безкоштовні 2 га землі. Про схвалення законопроекту повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан в Telegram в середу, 21 квітня.

Законопроектом пропонується внести зміни до закону Про особисте селянське господарство - пропонують прибрати частину ст.5 про те, що для ведення особистого сільського господарства використовуються передані у власність 2 га землі, на які відповідно до законодавства мають право всі українці.

Це рішення уряду має підтримати Верховна Рада.

Також у законопроекті мова йде про об'єднання ділянок різних власників. При цьому допускається навіть примусове укрупнення - якщо власник невеликого паю не захоче добровільно продати його чи обміняти, це можуть зробити через суд.

"У зв'язку з впровадженням в Україні з 1 липня 2021 року ринкового обігу земель сільгосппризначення виникає необхідність встановлення правил про примусову консолідацію на основі прав власності", - ідеться в пояснювальній записці.

У разі прийняття закону під примусове укрупнення можуть потрапити ті, хто має пай, але не обробляє його. Тобто мова йде про так звані "кинуті" ділянки, зокрема державної і комунальної форми власності. Якщо фермер виявить таку по сусідству зі своїм паєм, він може вимагати від власника продати її або обміняти, зокрема через суд.

Пізніше з'явилось повідомлення, що Норми безоплатної передачі земельних ділянок українцям до 2 гектарів встановлює стаття 121 Земельного кодексу - вони є чинними і не можуть бути скасовані.

Про це написав у Telegram та заявив у коментарі "РБК-Україна" представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

"Зрада про "скасування права на безкоштовні 2 га землі" скасовується. Тому що є Земельний кодекс України і чинна стаття 121 зокрема", - написав він у Telegram.

У коментарі виданню Мокан зазначив, що норми безоплатної передачі земділянок громадянам до 2 гектарів встановлює стаття 121 Земельного кодексу. За його словами, вони є чинними і не можуть бути скасовані.

Нагадаємо, 30 березня 2020 року Верховна Рада прийняла закон про введення ринку землі з липня 2021 року. Відповідно до закону, перші два роки землю продаватимуть тільки громадянам України і не більше 100 гектарів в одні руки. Після цього купувати гектари дозволять українським юридичним особам, і не більше 10 тисяч гектарів в одні руки.

За матеріалами:  Корреспондент.net , Еспресо
Добавлено: 22-04-2021, 09:16
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх