Завтра в Україні запрацює ринок землі: що потрібно для продажу

Завтра в Україні запрацює ринок землі. У Мінагрополітики назвали необхідні для продажу землі документи. В Україні податок на купівлю землі складе 6,5%.

Ринок землі запрацює 1 липня

Міністр аграрної політики і продовольства України Роман Лещенко напередодні запуску ринку землі в середу, 30 червня, оприлюднив список документів, необхідних для продажу землі.


Від оподаткування звільняються власники земельних ділянок, отриманих в порядку безоплатної передачі.

Так, власник земельної ділянки зобов'язаний мати його кадастровий номер, зареєструвати право власності і мати виписку з Держреєстру прав власності в паперовому або електронному вигляді.

Лещенко пояснив, що наявність кадастрового номера земельної ділянки можна перевірити на публічній кадастровій карті України на сайті http://surl.li/ydva. У разі його відсутності власнику ділянки потрібно звернутися до розробника документації із землеустрою для виготовлення технічної документації щодо встановлення або відновлення меж ділянки в натурі і зареєструвати ділянку в Державному земельному кадастрі. Після цього ділянці буде присвоєно кадастровий номер.

Також він розповів, що реєстрацію права власності в Державному реєстрі прав на нерухоме майно можна отримати в сільських, селищних та міських радах, нотаріусів або центрах надання адміністративних послуг.

Для реєстрації необхідна виписка з Державного земельного кадастру, копія та оригінал паспорта та ідентифікаційного номера, сплата адміністративного збору та документ про права на ділянку (державний акт на право власності на землю, договори купівлі-продажу, дарування, міни, рішення суду, свідоцтво про право на спадщину). Після реєстрації права власності на землю власник отримує паперову або електронну виписку з Держреєстру прав.

"Реєстрація права власності в Державному реєстрі прав на нерухоме майно та зазначений пакет документів можуть гарантувати право користування, володіння/розпорядження земельною ділянкою і допоможе уникнути багатьох ризиків", - підсумував Лещенко.

Нагадаємо, ринок землі запрацює з липня. Відповідно до закону, перші два роки землю продаватимуть тільки громадянам України і не більш як 100 гектарів в одні руки. Після цього купувати гектари дозволять українським юридичним особам та не більш ніж 10 тисяч гектарів в одні руки.

Раніше в Кабміні заявили, що цьогоріч від ринку землі ефекту не буде. До кінця поточного року буде тільки так званий підготовчий період, а економічний ефект буде мінімальним, вважають в   Мінагропроді.

За матеріалами: Корреспондент.net 
Добавлено: 30-06-2021, 11:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх