В ОРДЛО проходять військові навчання: спостерігається скупчення озброєння

У ОРДЛО зафіксовано масове скупчення забороненої військової техніки з порушенням ліній відведення та поширюється неправдива інформація про підготовку військової операції з боку Збройних сил України.

У штабі не виключають підготовки окупантів до провокацій та ескалації конфлікту

Про це повідомили в пресцентрі штабу ООС у Facebook.

"Усю ніч чути пересування важкої техніки": армійці розповіли про ситуацію на підступах до окупованого Донецька

Зазначається, що від лютого поточного року Місією ОБСЄ постійно фіксується суттєве збільшення на тимчасово окупованій території кількості озброєння та військової техніки, зокрема забороненої Мінськими домовленостями.

Насамперед йдеться про міномети та артилерійські системи різного калібру, а також РСЗВ.

"Частота фіксації вказаного озброєння зростає на тлі проведення РФ військових навчань поблизу кордонів України та відбувається під виглядом навчань на полігонах, що облаштовані на тимчасово окупованих територіях, та в ході підготовки окупантів до чергового військового параду", – зазначають у штабі.

22 квітня безпілотник ОБСЄ зафіксував 280 одиниць ОВТ окупантів на території ОРДЛО.

Так, на Луганщині спостерігачі виявили:
  • 6 реактивних систем залпового вогню БМ-21 Град
  • 25 самохідних гаубиць 2С1 Гвоздика
  • 5 протитанкових гармат МТ-12 Рапіра
  • 27 причіпних гаубиць: 24 одиниці Д-30А Жаба калібру 122 мм та 3 гаубиці 2А65 Мста-Б, калібру 152 мм
  • Водночас на Донеччині виявлено 3 причіпні гаубиці Д-30А Жаба калібру 122 мм.
Також на полігоні поблизу Бугаївки Луганської області, за даними повітряного спостереження, виявлено:
  • 87 бойових броньованих машин, на 5 з яких були встановлені зенітні установки ЗУ-23
  • 34 танки (Т-64 — 13 од. та Т-72−21 од.)
  • 3 зенітно-ракетні комплекси 9К35 Стріла-10
  • 5 причіпних мінометів 2С12 Сани
  • 10 танків, 5 МТ-ЛБ та 3 бойових інженерних машин різного типу зафіксовано на полігоні поблизу Мирного, що за 28 км від Луганська.
23 танки різних типів та БРЕМ ВТ-55 Місія ОБСЄ зафіксувала на полігоні поблизу населеного пункту Круглик біля Луганська, а на території аеродрому поблизу Переможного спостерігачі СММ ОБСЄ виявили 16 танків, 9 зенітно-ракетних комплекси (9К35 Стріла-10 — 6 од., 9К33 Оса — 3 од.) та 4 причіпні міномети 2Б9 Волошка.

У штабі ООС повідомляють: "У цьому контексті, особливе занепокоєння викликає різке збільшення кількості обстрілів населених пунктів на підконтрольній території та позицій ЗС України, що пояснюється накопиченням озброєння та військової техніки збройних сил РФ в ОРДЛО".

У штабі не виключають підготовки окупантів до провокацій та ескалації конфлікту.

Також повідомляється про інформаційну кампанію, яка ведеться проти ЗСУ. Окупанти розміщують фейкові відео та фотоматеріали пошкоджених будівель, щоб переконати місцеве населення у "намірах" української сторони найближчим часом розпочати воєнну операцію з деокупації тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей.

Також окупанти заважають роботі спостерігачів ОБСЄ, глушачи безпілотники.

У штабі ООС наголошують: ЗСУ безумовно дотримуються режиму припинення вогню.

"Усі заяви окупантів про ігнорування українською стороною координаційного механізму та досягнутих домовленостей не відповідають дійсності й спрямовані на свідоме загострення ситуації з боку проросійських найманців. А систематичні порушення режиму припинення вогню з їхнього боку є нічим іншим, як відвертими провокаціями на фоні ескалації напруженості навколо кордонів України", – зазначили у штабі.

Як повідомляв 5.UA, 31 березня 2021 року Хомчак заявив, що російські війська з різних регіонів стягуються до кордонів України під приводом підтримки бойової готовності та підготовки до навчань, "здійснюючи поступове нарощування військ біля державного кордону України". Він також звинуватив Москву в проведенні "агресивної політики" щодо Києва.

Читайте також: 7 років від початку АТО/ООС: найважливіші цифри і факти про війну, яку РФ досі веде проти України.

Росія тим часом відмовилася пояснювати причини нарощення кількості своїх військ уздовж українського кордону – і цим порушила вимоги Віденського документа ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки. З такою заявою виступило МЗС України. 

Своєю чергою ОБСЄ засудила концентрацію російських військ біля кордону з Україною та вимагає пояснень. А в ЄС закликали посилити санкції проти Росії в разі подальшої ескалації на кордоні України. G7 теж закликали РФ негайно припинити свої провокації. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський запропонував російському лідеру Володимиру Путіну провести зустріч в будь-якій точці українського Донбасу, де зараз триває війна. У відповідь Путін зазначив, що спершу варто поговорити із так званими "ЛНР і ДНР".

За матеріалами: 5.ua
Добавлено: 26-04-2021, 10:21
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх