"Бухарестська дев'ятка" обговорила агресію РФ (ВІДЕО)

На саміті в Бухаресті прокоментували стягування військ до українських кордонів і вибухи 2014 року на складі боєприпасів у Чехії.

Саміт В9 проходив у гібридному форматі

На саміті "Бухарестської дев'ятки" (B9) у понеділок, 10 травня, засудили недавню ескалацію ситуації в Чорному морі, а також стягування військ до українських кордонів з боку Росії. Про це йдеться в резолюції за підсумками саміту, повідомляє Euractiv.

У НАТО, яке також було представлено на саміті, заявили, що стикаються з явними загрозами і викликами з усіх стратегічних напрямів.

"Агресивні дії Росії і збільшення військової присутності в безпосередній близькості від НАТО, включаючи недавню ескалацію в Чорному морі, біля кордонів з Україною й у незаконно анексованому Криму, а також її агресивні гібридні дії продовжують загрожувати євроатлантичній безпеці і кидати виклик правилам, заснованим на міжнародному порядку" , - йдеться в резолюції.

Також у B9 засудили "акти саботажу з боку Росії" на території НАТО, про що "свідчать вибухи 2014 року на складі боєприпасів у Чехії".

Як повідомлялося, у понеділок, 10 травня, пройшов саміт B9 у відеоформаті. Участь у ньому також взяли президент США Джо Байден і генсек НАТО Єнс Столтенберг. Ситуація в Україні була одним з питань, що розглядалися під час саміту.


Бухарестська дев'ятка була утворена у 2015 році за ініціативою Румунії та Польщі. До її складу також входять Литва, Латвія, Естонія, Угорщина, Словаччина, Чехія та Болгарія.

Цього разу саміт В9 через пандемію мав гібридний характер. Президенти Румунії та Польщі, як співорганізатори заходу, були присутні в Бухаресті особисто, а інші лідери приєдналися до саміту в онлайн-режимі.


Йоханіс запропонував Байдену збільшити військову присутність США у Румунії.

Як повідомлялося, Чехія звинуватила РФ у вибуху складів боєприпасів у Врбетіці у 2014 році. Тоді загинуло двоє людей. У РФ заперечують висновки Чехії про причетність Росії до вибуху боєприпасів.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 11-05-2021, 08:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх