Арестович розповів, що впливає на переговори Зеленського з Путіним

Порядок денний можливих переговорів між президентами України та Росії – Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним – багато в чому залежить від зустрічі Путіна з президентом США Джо Байденом

Про це заявив речник української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович в ефірі телеканалу "Дом".

Він зазначив, що наразі немає дати зустрічі Зеленського з Путіним.

"На прес-конференції 20 травня президент Володимир Зеленський сказав, що він працює над зустріччю з Путіним, йому вона потрібна для того, щоб інтенсифікувати мирний процес. І в Кремлі підтвердили посередньо, що так, така зустріч готується. Більш докладної інформації зараз, на жаль, немає, але сам факт підтвердження з боку Кремля — це вже значний прогрес", — сказав Арестович.

Він зазначив, що зустріч лідерів України та Росії, а також її порядок денний також залежить від зустрічі Путіна з Байденом.

"Не забуваємо, що буде зустріч Байдена та Путіна, на якій теж буде вирішуватися, зокрема, українська повістка. Ця повістка узгоджується з Офісом президента України дуже щільно зараз. Тобто не можна говорити, що американці там без нас хочуть домовитися. Ні, ми в дуже тісному зв'язку з американською адміністрацією, забезпечуємо наші національні інтереси. Можливо, зміниться щось після цього", — пояснив спікер української делегації в ТКГ.

За словами Арестовича, на результати зустрічі Зеленського і Путіна впливатимуть багато факторів. В Україні очікують, що будуть досягнуті домовленості в цілому щодо процесу мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, а також стосовно обміну утримуваними особами, повноцінного відкриття КПВВ, припинення вогню тощо.

"Але я не хотів би давати надію. Адже вже сформувалася інша проблема, яка залишиться назавжди — росіяни витратили на створення так званих "ЛНР" і "ДНР" 8 років, мільярди доларів, втратили мільярди через санкції, тисячі життів. І вони навряд чи так просто відмовляться від цього інструменту", — наголосив Арестович.

Він нагадав, що головний політичний трек Кремля — змусити Київ вступити в прямі переговори з так званими "ЛНР" та "ДНР". В такому випадку Росія стає посередником, а не учасником конфлікту, і може вимагати зняття санкцій, тому що "ніби не порушувала міжнародне право".

"Але Захід теж не однорідний, на Заході теж є сили, які теж цього хочуть. І нам доводиться міцно відстоювати свої національні інтереси, це непросто. Поки, бачите, навіть позиціями колективного Заходу не виходить зрушити Путіна з позицій", — резюмував Арестович.

Нагадаємо,  у квітні президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні запропонував президенту РФ Володимиру Путіну провести переговори "у будь-якій точці Донбасу, де йде війна". Однак на Росії заявили, що така зустріч двох президентів не має жодного сенсу.

Згодом Путін буцімто погодився зустрітися із Зеленським, але не на Донбасі, а тільки у Москві. Крім того, хазяїн Кремля зазначив, що Україна має розпочати переговори із "Л-ДНР".  Також в ОП заявили, що не планують запрошувати Путіна на переговори до Києва, оскільки це некоректно.

Після того, як главам держав не вдалося домовитися про місце зустрічі, Зеленський запропонував Путіну зустрітися у Ватикані. Згодом прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков повідомив, що Путін готовий зустрітися з Зеленським, однак про Донбас говорити не хоче. А щодо Ватикану на Росії сказали, що не отримували від Офісу президента України таких пропозицій.

Нагадаємо також, що саміт лідерів США та Росії відбудеться влітку. Президент США Джо Байден заявляв, що сподівається зустрітися з лідером РФ у червні 2021 року під час весняного турне Європою. 

За матеріалами:  Depo.ua
Добавлено: 24-05-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх