Україна під загрозою: країни, з яких до України може потрапити штам "Дельта": список (ВІДЕО)

Штам коронавируса "Дельта" вже в Україні - Данилов. Небезпечний штам коронавірусу "Дельта" може потрапити до України з семи країн – Індії, Великої Британії, Португалії, Росії, Польщі, Румунії, Словаччини, де нині спостерігається циркуляція цього різновиду.

"Штам дельта може поширитися в Україні швидше, ніж у західних сусідів, і мати більш важкі наслідки", - йдеться в прогнозі вчених.

Небезпечний штам коронавірусу "Дельта" може потрапити до України з семи країн – Індії, Великої Британії, Португалії, Росії, Польщі, Румунії, Словаччини, де нині спостерігається циркуляція цього різновиду. 

Джерело: повідомлення РНБО за підсумками наради щодо штаму "Дельта"

Дослівно: "Зокрема, може йтися про такі країни як Індія, Великобританія, Португалія та Російська Федерація, а також Польщу, Румунію та Словаччину, де спостерігається циркуляція цього штаму. Загалом, за словами фахівців, нині поширення варіанту "Дельта" коронавірусу SARS-CoV-2 зафіксовано вже у 92 країнах".

Деталі: На нараді порушили питання щодо удосконалення вітчизняних протоколів лікування, зважаючи на загрозу нового штаму. Окрім того, йшлось про запровадження додаткових протиепідемічних заходів для запобігання поширенню "Дельти". 


Що передувало: Міністерство закордонних справ рекомендує українцям утриматись від подорожей до Росії, Індії, Великої Британії та Португалії, де спостерігається найбільший спалах різновиду коронавірусу "Дельта".

З 25 червня почне діяти вимога наявності негативного тесту на коронавірус для громадян, які повертаються із країн, де стрімко поширюється агресивний штам коронавірусу "Дельта". 

Штам коронавірусу "Дельта", який з'явився в Індії, зафіксували в Україні.

За словами Спектора, лихоманка залишається досить поширеним явищем, але втрата нюху більше не входить в число десяти основних симптомів.

Професор також сказав, що легкі симптоми може супроводжувати почуття "виключення", що також є характерним симптомом для дельта-варіанту.

Серед інших симптомів, про які повідомляють індійські фахівці, слід назвати порушення слуху, важкі розлади шлунка і тромбоз, що приводить до гангрени. Він також створює більш високий ризик госпіталізації.

Лікар-інфекціоніст з індійського міста Ченнаї Абдул Гафур каже, що заражені дельта-варіантом часто скаржаться на діарею. Гафур уточнив, що подібний симптом під час першої хвилі пандемії спостерігався набагато рідше.

У заяві, опублікованій прес-службою індійського уряду, повідомляється, що, за даними вчених з декількох десятків індійських лабораторій, дельта плюс викликає серйозну заклопотаність, оскільки відрізняється від попереднього штаму більш високою швидкістю поширення, здатністю сильніше вражати клітини легенів.

Особлива небезпека індійського штаму коронавируса - його здатність "швидко консолідувати" ураження легень, заявила професор Школи системної біології Університету Джорджа Мейсона Анча Баранова.

"Їх функція [легких] тепер падає набагато швидше, ніж на початку 2020 року. Пацієнт надходить до лікарні з КТ-2 [друга ступінь ураження, виявлена ​​за допомогою комп'ютерної томографії], завтра у нього вже КТ-3, а післязавтра він в реанімації ", - цитує фахівця Лента.ру.

Біолог пояснила, що клітини епітелію в легких здійснюють газообмін, що вимагає вологості. Альвеоли виробляють сурфактанти - слиз, що покриває легені зсередини. Коронавірус ж не дозволяє клітинам епітелію виробляти цю суміш.

"Наступний крок - клітини взагалі перетворяться в фібробласти [клітини сполучної тканини]. У цьому випадку вони вже нічого хорошого виробляти не зможуть, крім прозапальних цитокінів та інших капостей", - підкреслила професор.

Передісторія:
  • У світі виявили щонайменше 4 штами коронавірусу SARS CoV 2: бразильський, південноафриканський, британський, індійський, які більш небезпечні за початковий, виявлений у Китаї. У Росії кажуть, що в них може бути окремий штам.
  • 31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я вирішили маркувати штами COVID-19 літерами грецького алфавіту, щоб не дискримінувати країни, де ці різновиди виявили вперше. Виявлений у Великій Британії варіант – "Альфа", виявлений у ПАРі – "Бета", у Бразилії – "Гамма", два різновиди "індійського" штаму – "Дельта" і "Капа". 
  • Голова Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, зазначав, що штам "Дельта", який до недавнього часу називали "індійським" у 1,6 рази рази агресивніший, ніж інші, у 2,3 рази частіше призводить до госпіталізації, у 1,5 рази частіше – до реанімації.
За оцінками медиків, штам «Дельта» в 1,6 рази заразнее, ніж штам «Альфа», який вперше виявили в Великобританії. «Дельта» вдвічі підвищує ризики госпіталізації і в півтора рази частіше призводить до реанімації хворих. Захиститися від нього можна тільки завдяки вакцинації.


Відтепер без негативного ПЛР-тесту на COVID в Україні не можна тим, хто прямує з країн, де бушує штам. Експрес-тест доведеться здавати громадянам, які прибули з Індії, Великобританії, Росії та Португалії або тим, хто перебував там не менше семи днів. Нові правила почнуть діяти з п'ятниці, 25 червня.

Раніше повідомлялось, що в Німеччині росте число заражень новим штамом COVID-19. За останніх сім днів зросла мінімум в два рази число пацієнтів, у яких виявили новий штам коронавируса COVID-19 "Дельта".

Добавлено: 24-06-2021, 08:06
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх