Володимир Зеленський поговорив з Реджепом Ердоганом по телефону: тезиси розмови

Лідери обох країн домовились провести наступне засідання Ради стратегічного партнерства в Україні та обговорили нещодавно створений формат "Квадрига".

Владимир Зеленський подякував Реджепу Ердогану за підтримку в планеті североатлантичної інтеграції. Тезиси розмови обнародовав Офіс Президента.

"Квадрига" - фактор світу в Чорному морі

Зелений та Ердоган погоджуються, що важливо включати співпрацю у сферу безпеки та оборони. Один з методів - успішний формат "Квадрига", в якому взаємодіють Турція та Україна.

Углублення взаємодії між Україною та Туреччиною - важливий фактор забезпечення миру та стабільності в Чорноморському регіоні та реальний приклад такої роботи є взаємодією у форматі "Квадрига",

- відзначити Зеленський.

Напомним, що формат "Квадриги" передбачає зустрічі 2 + 2 - міністерства оборони та МІД України та Турції. Основували співпрацю в цьому форматі Зеленого та Ердогану на зустрічі 16 жовтня 2020 року, а в квітні 2021 року домовились продовжити цей формат.

Цель створення формату - щорічні міністерські засідання для обговорення найбільш актуальних питань політики та регіональної безпеки.

Про що ще говорили Зеленський та Ердоган:
  • про перспективи взаємодії в енергетичній сфері та диверсифікації джерел та маршрутів поставок природного газу;
  • необхідність фіналізувати погодження зони вільної торгівлі між Україною та Турцією;
  • прийняття Закона "Про коренних народів України", що важливо для кримських татар.
Співпраця о України іТурції
  1. У лютому 2020 року Україна і Турція підписали угоду про співпрацю у сфері оборон.
  2. У квітні 2021 року країни підписали ще одну спільну декларацію між українською та турецькою сторонами на кількох напрямках. Вона передбачає 20 пунктів.
  3. Правительство в июле ратифицировало соглашение о военном сотрудничестве. Оно передбачає співпрацю іноземців за 21 напрямком.
Добавлено: 9-07-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх