Експерти застерегли Київ від зближення з Пекіном

"Китай проникне в саму ДНК української інфраструктури"

Україна взяла курс на зближення з Пекіном на тлі закликів Білого дому до союзників зайняти більш жорстку позицію по відношенню до Китаю. 6 липня стало відомо, що міністр інфраструктури Олександр Кубрак і міністр комерції Китаю Ван Веньтао підписали угоду про реалізацію спільних проектів в сфері будівництва інфраструктури.

Зокрема, Україна отримає від КНР кошти на пільгових умовах (під 2% на 15 років). Пріоритетом у співпраці стане ж / д транспорт, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво.

Аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики Стівен Бланк впевнений, що зближення Києва з Пекіном є контрпродуктивним і демонструє непослідовність зовнішньої політики України. У підсумку ця політика може привести до невдоволення у Вашингтоні. 

"По-перше, Китай відомий тим, що багато обіцяє, але мало виконує, - говорить Стівен Бланк. - По-друге, це вже викликало негативну реакцію в певних колах в США. Україна залежить від Вашингтона набагато більше, ніж від Пекіна, а Пекін не буде особливо намагатися допомогти Києву ".

Екс-посол США в Україні Джон Гербст зазначив, що Україна розуміє цінність відносин з США, хоча і може розвивати співпрацю з КНР у декого не чутливих для Білого дому сферах. Хоча з угодами типу продажу "Мотор Січі" українська влада ризикувати не стане. На думку інших експертів, своїм поворотом на Схід України намагається натякнути західним партнерам, що хотіла б отримати більш сильну підтримку в важливих для неї питаннях, наприклад, "Північним потоком - 2" або членства в НАТО.

Експерт фонду Heritage Дін Ченг уточнив, що підтримка Китаю завжди має свою ціну. Запропоновані в Китаї інвестиції не будуть безкоштовними. "Китай проникне в саму ДНК української інфраструктури, і це істотно обмежить опції України в майбутньому. Я можу зрозуміти, чому Україна хоче використовувати це, як важіль впливу, але довготривалий ефект є невизначеним і дуже небезпечним", - говорить експерт.

За його словами, Китай розраховує розширити свій геополітичний вплив. Разом з діловими контрактами Пекін закріпить свої позиції на українському ринку і в майбутньому стане на таким ввічливим і делікатним.

Експерти припускають, що під час візиту президента Володимира Зеленського в Вашингтон, тема співпраці з КНР буде порушена на переговорах в Білому домі.

Раніше Пекін погрожував Києву зупинити поставку вакцини від коронавируса через підписи України під документом про порушення прав людини в Китаї. Представники Києва вимушено пішли на поступки.

До цього уряд КНР виступила на підтримку територіальної цілісності України і не визнала російської анексії українського Крима.

А в "Слугах народу" розповіли про співпрацю з Пекіном і зв'язку з Комуністичною партією КНР.

За матеріалами: "Діалог.UA"
Добавлено: 9-07-2021, 11:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх