Таємні кредити. Про що домовилися Україна і Китай

Пріоритетними сферами спільних україно-китайських інфраструктурних проектів названі залізничний транзит, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво.

Китай обіцяє допомогти Україні з інфраструктурою.

Україна і Китай підписали угоду про розширення співпраці в галузі будівництва інфраструктури 30 червня. Але відомо про це стало тільки через кілька днів, і то - з китайських ЗМІ.

На сайті українського Мінінфраструктури новина про підписання угоди з'явилася тільки 6 липня. Чому сталася така затримка? Це далеко не єдине питання до цієї події. Інший цікавий момент - документ підписали через лічені дні після того, як Україна відкликала свій підпис під критичною заявою про права людини в КНР.

Корреспондент.net спробував розібратися в тонкощах взаємин України і Китаю.

До чого тут права людини

22 червня понад 40 країн світу звернулися до влади Китаю з критичною заявою про утиск уйгурів - корінного народу, що проживає в Синьцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. Заяву, підтриману, зокрема, Австралією, Німеччиною, Францією, Великою Британією, США, Канадою, Японією і Україною, було підписано в рамках 47-ї сесії Ради ООН з прав людини в Женеві.

Країни-підписанти звернули увагу на дані правозахисників про негуманне ставлення до уйгурів у Сіньцзяні, включаючи тортури, примусову стерилізацію, насильство за ознакою статі, примусова праця, поділ дітей і батьків місцевою владою, незаконне затримання понад 1 млн осіб.

Через кілька днів, 25 червня, інформагентство AP повідомило про те, що Україна відкликала свій підпис під резонансною заявою, і зв'язало такий крок Києва з прямим тиском Китаю. За даними дипломатичних джерел агентства, в іншому випадку КНР пригрозила заблокувати поставки в Україну, як мінімум, 500 тисяч доз вакцини CoronaVac, розробленої китайською компанією Sinovac Life Sciences. Зараз саме цією вакциною щеплюють українців у центрах масової вакцинації.

Влада Китаю категорично заперечує, що вимагала в України відкликати підпис під документом про права уйгурів, пригрозивши заблокувати постачання вакцини.

Але побічно, історію з шантажем визнав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Це тема, в якій у публічному просторі видно не просто верхівка айсберга, а верхівка верхівки айсберга. Історія ще не відіграна, тому я не буду вдаватися в деталі. Наше завдання - вийти з ситуації з максимальною вигодою для себе і з мінімальними втратами. Це принцип, яким я завжди керуюся, але процес ще розвивається", - зазначив Кулеба.

За його словами, для вирішення питання потрібно ще близько двох тижнів.



Кредити на все

За верхівкою айсберга у вигляді вакцин пішли кредити. 30 червня міністр інфраструктури України Олександр Кубрак і міністр комерції КНР Ван Веньтао підписали міжурядову угоду. Вона передбачає розширення співпраці між Києвом і Пекіном - у тому числі спільні проекти в галузі будівництва інфраструктури, під які Україна зможе залучати кошти на пільгових умовах від уряду КНР.

Пріоритетними сферами таких інфраструктурних проектів названі залізничний транзит, аеропорти, порти, комунікації та муніципальне інженерне будівництво.

За даними Віктора Довганя, екс-заступника міністра інфраструктури в 2016-2019 роках, переговори щодо цієї угоди між Києвом і Пекіном тривали останніх три роки. В рамках домовленостей Україна зможе залучати пільгові кредити Ексімбанку КНР (до 2% річних на 15 років). Пілотними інфраструктурними проектами повинні стати міст M22 в Кременчуці і перша черга кільцевої дороги Києва М05 - М06. При цьому 50% інфраструктурного проекту повинні реалізувати українські компанії.

При цьому китайські ЗМІ роблять упор на те, що угода була підписана саме після того, як українські дипломати відкликали свій підпис під документом ООН, який закликав вивчити ситуацію з правами людини в Сіньцзяні.

Наприклад, проурядова китайська Global Times написала про угоду за кредитами ще 4 липня, окремо нагадавши в замітці, що влада КНР "вітала" рішення Києва відкликати підпис під спільною заявою 44 країн про ситуацію з правами людини в Синьцзян-Уйгурському автономному районі КНР.

Також китайські ЗМІ пишуть про те, що невирішене питання членства України в ЄС і НАТО підштовхує країну до КНР.

Що це означає

Економіст Сергій Фурса вважає, що домовленості України з Китаєм можуть створити труднощі у відносинах Києва з ключовим стратегічним партнером - США.

"Чи варто нагадувати, що наразі у світі домінує протистояння США проти Пекіна. А саме США є нашим основним союзником у протистоянні з Росією. І в нашій Конституції прописана інтеграція в ЄС і НАТО. І невже ситуація з Мотор Січ нікого нічому не навчила? Один раз потрапити в лещата геополітичного протистояння було невдачею, але повторно лізти туди ж - величезна дурість. А якщо це хитрий план, скажете ви? Може, Київ вирішив шантажувати Білий Дім дружбою з Китаєм? Вимагаючи більше підтримки в обмін на припинення флірту з Пекіном? Що ж, це було б у шаленому українському стилі. Але важко в це повірити", - зазначає Фурса.

За матеріалами: Корреспондент.net
Добавлено: 8-07-2021, 07:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх