Що чекає працюючих неофіційно: міністр заявила про "пастку"

У середу, 21 липня, міністр соціальної політики Марина Лазебная під час виступу на Всеукраїнському форумі "Україна 30" заявила про те, що неофіційне працевлаштування призведе до того, що близько півмільйона українців вийдуть на пенсію на 1-5 років пізніше однолітків через брак необхідного страхового стажу.

За її словами, в Україні налічується близько 3,3 млн неформально зайнятих працівників.

Ще 6,3 млн осіб з різних причин не входять до складу робочої сили (в тому числі, студенти та пенсіонери).

2,3 млн осіб зайняті "домашніми обов'язками" і фактично не беруть участі в ринку праці. З них 2 млн осіб - жінки.

Неформальна зайнятість створює для таких громадян своєрідну пастку. Їм може не вистачити страхового стажу, вимоги щодо якого були встановлені в 2017 році, для своєчасного виходу на пенсію.

Якщо ситуація з офіційною зайнятістю не зміниться, то, згідно з даними Світового банку, до 20% українських пенсіонерів старше 65 років в майбутньому не будуть мати права на страхову пенсію. Їм потрібна буде окрема соціальна допомога від держави, додала міністр.

Це підсилює нерівність в суспільстві і створює ризики бідності серед людей похилого віку.

Вона додала, що особливо це стосується жінок, які, як правило, отримують нижчу зарплату, але при цьому мають велику тривалість життя в порівнянні з чоловіками.

Як повідомляли "Подробиці", підвищення пенсій для українців старше 75 років перенесено на 1 жовтня. Старим будуть щомісяця доплачувати по 400 грн.

За матеріалами:  Подробиці
Добавлено: 22-07-2021, 09:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх