Рада прийняла закон про деолігархізацію

"За" проголосувало 279 депутатів, передає "ДС".

Закон прийнятий голосами 229 "слуг народу", 18 представників груп "За майбутнє", 15 — від "Довіри". Також документ у другому читанні підтримали 11 представників "Голосу".

Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди вноситимуть олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень.



У документі зазначено, що визначення олігархів — це прерогатива РНБО, главою якого є президент Володимир Зеленський.

Бізнесмени, що потрапили до реєстру олігархів, будуть зобовʼязані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками. Їм буде заборонено фінансувати партії і брати участь у великій приватизації. Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 1 липня прийняла в першому читанні законопроєкт про запобігання загрозам національній безпеці, повʼязаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів). "За" проголосувало 275 депутатів.

Так, згідно з ухваленим законом, олігархом вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • має значний вплив на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до Закону "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище;
  • підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.[list]

    Представник президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський сказав, що президентський законопроєкт №5599 "про олігархів" не несе в собі ніяких загроз. Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що закон про олігархів не порушує нічиїх прав.

    Проте законопроєкт був відправлений до Венеціанської комісії, яка дасть йому оцінку.

    У пʼятницю, 17 вересня, Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував парламенту ухвалити цей документ у другому читанні.

    Єдиним представником фракції монобільшості "Слуга народу", який проголосував проти президентського законопроєкту, стала Людмила Буймістер. У першому читанні "слуга", яку вважають "людиною бізнесмена Сергія Тарути", також голосувала проти.

    Загалом, "слуги" дали 229 голосів "за". 10 провладних депутатів були відсутні, а ще чотири не голосували.

    Жодного голосу за законопроєкт не дали фракції ОПЗЖ, "Європейська Солідарність" і "Батьківщина". Натомість "Голос" дав 11 голосів. При чому т.зв. "антиолігархічний закон" підтримали члени новоствореного обʼєднання "Справедливість" на чолі з Юлією Клименко.

    Жодного голосу за законопроєкт не дали фракції ОПЗЖ, "Європейська Солідарність" і "Батьківщина". Натомість "Голос" дав 11 голосів. При чому т.зв. "антиолігархічний закон" підтримали члени новоствореного обʼєднання "Справедливість" на чолі з Юлією Клименко.







    За матеріалами: ІМІ
Добавлено: 23-09-2021, 13:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх