У Вінниці відкрили перший в світі пам'ятник Блаженнішому Любомиру Гузару

Його розташували поблизу храму Покрова Пресвятої Богородиці в Вінниці. Передувала урочистого відкриття Архиєрейська Божественна Літургія, яку звершив Блаженніший Святослав у співслужінні єпископів УГКЦ і численного духовенства. На завершення Літургії Глава УГКЦ подякував владиці Йосифа Міляна, який очолив «Тиждень пам'яті Патріарха Любомира» у Вінниці, а також нагородив Патріаршої грамотою батька Григорія Рогацкого - головного ініціатора відкриття пам'ятника Блаженнішому Любомиру в Вінниці.

Грамотами були відзначені і скульптори пам'ятника: Олесь Сидорук і Борис Крилов. Вони відтворили Блаженнішого в повний зріст. Висота бронзової скульптури становить орієнтовно 2 метри. За задумом авторів, Любомир Гузар зображений у величній простоті. Він одягнений в жилетку поверх підрясника і спирається на палицю. Поруч з ним стоїть колона, на якій розміщена митра і щільна одяг. А знизу видніється напис: «Бути людиною ...»

Відкриваючи перший в світі пам'ятник Блаженнішому Любомиру Гузару, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зазначив, що на різних перехрестях вулиць Вінниці чимало покажчиків, які вказують правильний напрямок. Всі покажчики показують, як рухатися до того чи іншого місця на землі. Тепер, поряд з велелюдним перехрестям, з'явився ще один покажчик, який вказує на дорогу до неба.



«Дивлячись на пам'ятник, складається відчуття, що Блаженніший Любомир вийшов з храму, щоб сучасній людині показати дорогу до храму, а через нього - до Бога», - підкреслив Глава УГКЦ, додавши, що тільки в Бозі людина здатна бути собою і відчувати себе коханою і повноцінно живим.

Як писав «День», ідея спорудження пам'ятника Блаженнішому Любомиру Гузару належить релігійній громаді храму Покрова Пресвятої Богородиці на чолі з батьком Григорієм Рогацкім. Для виготовлення постаменту небайдужі віруючі зібрали 37 000 доларів. На облаштування території, освітлення і відеоспостереження кошти виділили з міського бюджету. Тепер навколо пам'ятника планують створити сквер на честь Любомира Гузара. Також греко-католицька громада вийшла з пропозицією на Вінницької міської голову назвати ім'ям Блаженнішого Любомира вулицю або площу в місті.

За матеріалами: День
Добавлено: 11-10-2021, 07:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх