“Нафтогаз” подав заявку на участь у сертифікації “Північного потоку-2”

Про це заявив голова правління Юрій Вітренко під час брифінгу.

“Нафтогаз України “як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергобезопасність, відстоює національні інтереси України подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора” Північного потоку-2″ перед німецьким регулятором Федеральним агентством німецьких мереж”, – сказав він.

Як зазначив Вітренко, “Нафтогаз” вважає, що газопровід “Північний потік – 2” не відповідає європейському законодавству.

Зазначимо, “Північний потік-2” має відповідати правилам Третього енергопакету ЄС, зокрема, нормам про розподіл компаній. Тобто компанії, які займаються видобутком ресурсів, не мають права їх транспортувати. У випадку з російським газопроводом оператор Nord Stream 2 AG подав заявку, щоб його визнали незалежним оператором. Заявка розглядається з 8 вересня, крайній термін винесення рішення по ній – 8 січня.

Нагадаємо, що у Росії вважають, що нарощувати транзит газу через територію України небезпечно через зношеність місцевих трубопроводів.

“Небезпечно збільшувати! Там десятиліттями не ремонтувалася ГТС. Там, може, якщо тиск збільшити – вона лопне взагалі. Європа зовсім втратить цей маршрут”, – заявив Путін на засіданні “Російського енергетичного тижня”.



Раніше президент Росії Володимир Путін звинуватив Україну у відкачуванні російського газу з підземних сховищ, який призначений для споживачів у Європі. Він нагадав, що в українських ПСГ знаходиться газ європейських компаній.

Між тим, у вересні 2021 року транзит природного газу українською ГТС до країн Європи склав 3,257 мільярда кубометрів. За 9 місяців 2021 року транзит склав 32,666 мільярда кубометрів, а середньодобовий обсяг транспортування – 119 мільйонів кубометрів.

Водночас Угорщина погодила довгостроковий контракт з Російською Федерацією на постачання природного газу в обхід України.

Але експерт вважає можливу участь Нафтогазу в сертифікації Північного Потоку-2 "не найкращою ідеєю".

За матеріалами: “Прямий”
Добавлено: 19-10-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх