Bloomberg про гарантії для України в угоді ФРН і США щодо "Північного потоку – 2"

Німеччина застосує національні заходи проти РФ, якщо Росія використає газ як зброю проти України. Також повідомляється, що США закликали владу України утриматися від критики угоди по "Північному потоку-2" .


У разі агресії проти України до РФ можуть застосувати санкції, зокрема – обмеження постачання газу у ФРН

Про це йдеться у проєкті угоди між ФРН і США щодо газопроводу "Північний потік – 2", чорновий варіант документа дістало агентство Bloomberg.

Зазначають, що якщо Москва спробує використати газ як зброю чи скоїть агресію проти України, то Берлін уживатиме заходів сам, а також наполягатиме на застосуванні заходів на рівні Євросоюзу. Зокрема, введе обмеження на експорт енергоносіїв із РФ. Американський високопосадовець уточнив, що заходи можуть містити обмеження постачання російського газу до Німеччини.

Водночас у тексті угоди навмисно зробили двозначні формулювання, щоб у Москві не могли підготуватися до заходів у відповідь, додав співрозмовник.

Очікують, що угоду між ФРН і США буде укладено найближчими днями, до візиту президента України Володимира Зеленського у Вашингтон.

Як повідомили в Держдепартаменті США, цього тижня Київ і Варшаву відвідає радник Держдепу Дерек Чолле, метою його візиту стане обговорення відносин між країнами, а також питання російського газопроводу "Північний потік – 2".

Контекст:
  • Газопровід "Північний потік – 2" будують дном Балтійського моря, він має зв'язати Росію з Німеччиною. У зв'язку із цим проєктом транзит газу через Україну може опинитися під загрозою.
  • Виконавчий директор компанії – оператора газопроводу Nord Stream 2 AG Маттіас Варніг 11 липня заявив, що будівництво завершать у серпні. За його словами, "Північний потік – 2" добудовано на 98%.
  • Уряди США, України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви й Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи. Німеччина наполягає на завершенні будівництва.
  • Адміністрація президента США Джо Байдена виступала проти будівництва газопроводу, однак наприкінці травня Байден назвав "контрпродуктивним із погляду наших європейських відносин" введення нових санкцій проти "Північного потоку – 2", оскільки газопровід "практично закінчено".
  • 18 травня видання Axios написало, що США не вводитимуть санкцій щодо оператора будівництва газопроводу – компанії Nord Stream 2 AG. Глава МЗС Німеччини Гайко Маас 19 травня це підтвердив. 21 травня Сполучені Штати додали до санкційного списку 13 російських суден, дві компанії й один заклад, пов'язані з будівництвом газопроводу, але Nord Stream 2 AG у списку немає.
  • Радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван 20 червня заявив, що США й далі вводитимуть санкції проти російських компаній, які беруть участь у будівництві "Північного потоку – 2". У РФ це назвали "бігом із перешкодами по каруселі".
  • Зеленський сказав, що вважає "Північний потік – 2" зброєю Росії і як компенсацію за його запуск Україна хоче гарантій безпеки і повернення окупованих територій. На брифінгу за підсумками зустрічі з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель 12 липня Зеленський заявив, що питання "Північного потоку – 2" мають обговорювати на саміті лідерів "Нормандської четвірки". Меркель зазначила, що Берлін серйозно ставиться до побоювань України через газопровід.
  • В Офісі президента вважають, що шанси зупинити "Північний потік – 2" все ще є, а спекуляції на тему, що він вже майже готовий, перебільшено.
За  матеріалами: Гордон
Добавлено: 21-07-2021, 11:56
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх