Адвокати Порошенка вимагають засідання суду у день його приїзду

Джерело: адвокати Порошенка Ігор Головань та Ілля Новіков на брифінгу 12 січня

Пряма мова Голованя: «Тепер всім відомо, що Петро Порошенко прибуває в Україну 17-го о 9-й ранку. Ми знаємо — цю інформацію чомусь приховує Офіс генерального прокурора, чомусь приховує Печерський суд, — що існує ухвала про затримання Петра Порошенка з метою його доставки до суду і існує клопотання Офіс генпрокурора про застосування до Петра Порошенка запобіжного заходу.

Ми сьогодні звернулися до Печерського суду з клопотанням про те, що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу народного депутата про розгляд подібних клопотань має бути завчасно повідомлено. Тому ми… вимагаємо призначити судове засідання на 17 січня 2022 року для того, щоб забезпечити можливість Петру Порошенку по прибуттю в україну прибути до суду і взяти участь у судовому засіданні (щодо запобіжного заходу — ред.).

Жодних підстав для примусової доставки Петра Порошенка до суду або його затримання відповідно до закону не існує, тому що він знаходився у подорожі за межами України і одразу по прибуттю в Україну він готовий добровільно з’явитися до суду. Не тільки готовий, але й вимагає від слідчого судді призначити судове засідання і надати йому можливість взяти у ньому участь».

Деталі: Адвокат Новіков наголосив, що після скасування недоторканності у депутата залишається гарантія того, що запобіжний захід не можуть обрати таємно.

За його словами, в Жулянах планується «шоу Порошенка в кайданах».

Порошенка намагатимуться незаконно затримати — адвокат розповів про приховування судового засідання щодо запобіжного заходу
Правоохоронні органи не дотримуються закону, повідомляючи п’ятого президента України Петра Порошенка про підозру. Про це свідчить хоча б той факт, що Печерський суд, маючи клопотання про обрання запобіжного заходу та про проведення засідання, не попередив Порошенка про це завчасно, як цього вимагає законодавство.

Про це в ефірі “Прямого” заявив адвокат Петра Порошенка Ігор Головань.



Вони розуміють, що справа абсурдна, що належним чином про підозру не повідомлено, все це розсиплеться обов’язково. Але їм потрібно… це вже якесь збочення. Вони хочуть якраз організувати, щоб затримати і хоч на п’ять хвилин Петра Порошенка за грати якось запроторити. Це з усього видно. Чому ми публічно звернулися з цим клопотанням? Це настільки нахабне порушення закону. По-перше, слід поважати права людини. По-друге, є гарантії для парламентарів, для народних депутатів. І, відповідно, закон 482-2, є стаття КПК, яка каже, що про клопотання, які пов’язані з обмеженням прав і свобод, зокрема про запобіжні заходи і про затримання, тільки два є виключення – обшук і негласні слідчі дії. Про всі інші слідчий суддя має повідомляти народного депутата завчасно.

Ігор Головань
адвокат


Новіков закликав натомість дати шанс на цивілізовану дискусію в залі суду.

Передісторія:

  • 20 грудня 2021 року колишньому президенту України, лідеру партії
  • Його викликали на допит на 23 грудня. Порошенко, який перебуває за кордоном, заявив, що повернеться в Україну лише у першій половині січня.
  • Офіс генпрокурора погодив клопотання про обрання запобіжного заходу експрезиденту Петру Порошенку у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн.
  • 6 січня 2022 року стало відомо, що Печерський районний суд Києва арештував майно Порошенка у справі про державну зраду.






За матеріалами: УП
Добавлено: 13-01-2022, 08:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх