«Рабів до раю не пускають»: сьогодні країна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 20 лютого країна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. У цей день, 2014 року на Майдані загинуло найбільше активістів в історії Революції Гідності.

Щороку указом президента України від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні» вшановують пам’ять загиблих героїв Майдану, а з 17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозвернені до народу України вшанував пам’ять героїв та сказав:

«Захищаючи Україну зараз, ми памʼятаємо, що наша міцність і сила духу базуються на міцності й силі багатьох українців, які не здавалися, які мріяли та діяли заради того, щоб Україна жила. Самостійна, вільна і сильна Україна, європейська і демократична, незалежна і цілісна», – сказав Президент.



Зазначимо, що до 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Посмертно звання Герой України отримали 105 людей, серед них троє громадян інших держав – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані.

Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність.
Добавлено: 20-02-2023, 09:50
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх