Відшкодування за пошкоджене житло: хто має право та як отримати компенсацію

Фото: з відкритих джерел

10 травня 2023 року в Міністерстві цифрової трансформації запустили послугу «єВідновлення» у застосунку «Дія». Таким чином, громадяни зможуть подавати заявки на отримання коштів на ремонт житла, пошкодженого через бойові дії, внаслідок агресивних дій російської федерації після 24 лютого 2022 року.

Як діє механізм, хто може претендувати та що треба знати, щоб отримати відшкодування, дізнавались журналісти Vidbudova.online.

Згідно з законом №2923 прийнятого від 23.02.2023, у випадку, якщо нерухоме майно було пошкоджено внаслідок бойових дій, терористичних актів або диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та яке можна відновити шляхом поточного або капітального ремонту, громадяни можуть претендувати на відшкодування та отримання компенсації.

Відшкодування за пошкоджене житло: хто має право та як отримати компенсацію


Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров повідомив, що на першому етапі допомогу отримають люди, чиї будинки придатні до проживання та потребують косметичного ремонту, а саме: заміна вікон, дверей, даху тощо. Крім того, Федоров зазначив, що пріоритет в отримані відшкодування мають учасники бойових дій, мобілізовані, сім’ї загиблих військових, люди з інвалідністю І та II груп і багатодітні родини.

Максимальна сума на відновлення одного об’єкта — 200 тисяч гривень. Ці гроші можна витрати виключно на будівельні матеріали чи послуги підрядників.

«Суму компенсації визначить спеціальна комісія, яку скерує місцева влада. Комісія зафіксує ступінь руйнувань та зробить висновки. Рішення комісії отримаєте в Дії», ― повідомив у Telegram-каналі міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

У випадку, якщо позитивне рішення було внесено до Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна, кошти заявник отримає на картку «єВідновлення». Отримані кошти потрібно використати протягом 12 місяців з дня отримання.

У якому випадку можуть відмовити у відшкодуванні?


● якщо житло пошкоджене через бойові дії після набрання чинності Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022;

● якщо житло знаходиться в окупованій території (відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих затверджених Мінреінтеграції);

● якщо за результатами оцінки комісії було визнано, що житло неможливо відновити;

● якщо житло було відремонтовано самостійно (допомога доступна, якщо власник ще не зробив ремонт за власний кошт).

Які типи житла підлягають відновленню?


● приватні будинки;

● квартири;

● житлові приміщення.

Покроковий алгоритм отримання відшкодування:


Крок 1. Подати повідомлення про пошкоджене майно в застосунку чи через портал Дія, якщо не подавали раніше.

Для цього необхідно зареєструватися або авторизуватися на порталі в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису чи BankID. Після цього, необхідно заповнити онлайн-форму та вказати:

― дані про об’єкт, що було пошкоджено (у разі, якщо інформація про ваш об’єкт зберігається в Державному реєстрі речових прав, її може бути завантажено автоматично. В іншому разі треба внести інформацію про об’єкт самостійно;

― фото та опис пошкоджень.

Крім того, надати інформацію про пошкоджене майно можна у нотаріуса або у найближчому ЦНАПу, яке приймає повідомлення про пошкоджене майно. Дізнатись які центри приймають заявки можна в службі підтримки «Дія». Для цього знадобиться:

― РНОКПП та паспорт;

― фото пошкоджень (якщо є);

― електронна пошта (на неї надійде номер повідомлення про пошкоджене майно).

Крок 2. Відкрити рахунок єВідновлення в банку (до або під час подання заяви).

Для цього необхідно завантажити застосунок банку-партнера та відкрийте картку єВідновлення. Також, можна звернутися до відділення банку-партнера програми.

Подати заявку можна в одному з 5 банків партнерів, а саме: monobank, ПриватБанк, Сенс Банк, А-Банк та ПУМБ.

Крок 3. Подати заяву про отримання допомоги через Дію.

Крок 4. Очікуйте дзвінка комісії місцевої влади для огляду майна і встановлення суми допомоги.

Крок 5. Дочекатися в Дії сповіщення про винесення рішення комісією.

Крок 6. Отримати гроші на картку єВідновлення.



Звертаємо увагу! Розрахуватися карткою єВідновлення можна лише за певну категорію товарів. Оплата пройде, виключно за послуги чи товари у бізнес-партнера програми, чий МСС-код (код категорії продавця) є серед затверджених Кабміном, — 1520, 5211, 5231.

Якщо власник картки, який отримав гроші для відшкодування та відновлення житла сплатить за товар чи послугу, яка не відповідає умовам та не є учасником програми відновлення ― оплата не пройде.

Знайти компанію-партнера можна на сайті «Дія» за посиланням.

Зазначимо, що наразі для тих, чиї будинки повністю зруйновані та не підлягають відновленню, уряд розробляє іншу програму компенсації.
Добавлено: 28-07-2023, 10:12
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх