«єВідбудова» у Запоріжжі: хто має право на компенсацію та як будуть відновлювати житло

Фото: "Panoptikon"

Сьогодні, 24 травня на базі Медіацентру при Запорізькій ОДА відбувся брифінг за участі директора Департаменту житлово-комунального господарства Віталія Литвиненка, щодо особливостей впровадження програми «єВідновлення» у Запорізькій області.

Нагадаємо, 21 квітня 2023 року Кабінет Міністрів України вніс постанову №381, згідно з якою запроваджено електронну послугу «єВідбудова» про надання компенсації для відновлення окремих категорій об’єктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації в Україні.

Директор Департаменту житлово-комунального господарства Віталій Литвиненко зазначив, що на сьогодні по Запорізькій області департамент нараховує значні руйнування об’єктів житлового фонду. У Державному реєстрі пошкодженого та знищеного майна зареєстровано понад 800 багатоквартирних і майже 5 тисяч приватних будинків на території Запорізької області. Згідно з останніми повідомленнями від громадян, у Запорізькій області налічується понад 6 800 руйнувань.

Постанова Кабміну, що передбачає використання послуги «єВідновлення», регулює надання компенсації саме за пошкоджене майно. Однак, за словами Віталія Литвиненка, Верховною Радою України прийнятий закон №2923, який передбачає компенсацію не тільки за знищені, а й за пошкоджені об’єкти нерухомого майна внаслідок збройної агресії рф.

Сума компенсацій за пошкоджене майно становить 200 тис. гривень. Отримати ці кошти зможуть лише власники житла, яке було пошкоджене після 24 лютого 2022 року. Зазначається, що власник такого житла повинен подати електронну заяву через додаток «Дія», відкрити рахунок в одному з семи банків партнерів та подати заяву на компенсацію із зазначенням всіх даних, які передбачені постановою.

Обробляти заяви та розглядати рішення про надання компенсації, згідно з постановою, передбачено відповідними створеними комісіями. Варто наголосити, що постановою не передбачено надання компенсацій для власників житла, яке розташоване та тимчасово окупованих територій області та у зоні активних бойових дій. Виключенням є мешканці територій можливих бойових дій, тобто – території Запорізького району, Воздвиженської територіальної громади Пологівського району та частини населених пунктів Преображенської громади Пологівського району. Термін розгляду заяви становить 30 днів.

«єВідбудова» у Запоріжжі: хто має право на компенсацію та як будуть відновлювати житло

Фото: "Panoptikon"

Литвиненко повідомив журналістам, що можливість залишити повідомлення про пошкоджене житло у «Дії», мешканці міста Запоріжжя та області змогли з 10 травня цього року. Наразі по Запорізькій області зареєстровано вже 256 заяв.

Загалом, закон №2923 передбачає, що у разі позитивного рішення про надання компенсації, ці гроші мають бути направлені лише на придбання будівельних матеріалів або на проведення будівельних робіт.

«Готівкою отримати та витратити кошти на щось інше у нормі діючої постанови не дозволено», – зазначив директор департаменту житлово-комунального господарства.

Відповідаючи на питання журналістів «Паноптикону» стосовно доцільності відбудови багатоповерхових будинків у випадку аварійності будівлі ще до моменту руйнування, Віталій Литвененко наголосив, що:

«Є механізм. Якщо пошкоджено об’єкт житлового будинку, то рада місцевого самоврядування та виконавчі комітети повинні здійснити попередній огляд. Якщо будинок не підлягає відновленню або є незначні пошкодження – складається відповідний акт комісійного обстеження, у якому зазначається, що об’єкт не підлягає відновленню або є незначні пошкодження. Якщо будівля потребує капітального ремонту, потрібно проводити вже інший технічний звіт, який складається з урахуванням подальших робіт. У випадку, якщо будівля була пошкоджена раніше, комісії можуть використовувати минулі акти обстеження, але треба розуміти, чи було повторне влучання та додаткові пошкодження. У цьому випадку складається новий акт обстеження і комісія дивиться, чи був попередньо зроблений ремонт. В залежності від наявності додаткових «прильотів» та зробленого ремонту складається чек-лист, що є основою для виплат компенсацій. Така сама ситуація у випадку, якщо будинок був аварійний до цього. Комісія має проаналізувати і прийняти рішення стосовно відбудови таких об’єктів.

Раніше ми писали, що у Запоріжжі були випадки, коли громадяни, які втратили власні квартири в наслідок ворожого обстрілу не могли отримати компенсації за зруйноване майно, мовляв, їх квартири або приватні будинки не були приватизовані.

«Для отримання компенсацій необхідно, щоб житловий об’єкт був зареєстрований у право власності в Державному реєстрі речових прав. Якщо це не підтверджено, то власник не отримає компенсацію. Тому на сьогодні потрібно здійснювати заходи щодо підтвердження свого права власності. Це питання було актуальне і на початку розробки програми, ми також надавали свої пропозиції, особливо по сільським місцевостям, де люди не оформляли землю. Те саме і з житловими приватними секторами. Будинок збудували, адресу присвоїли, а право власності не оформили – це проблемне питання, яке опрацьовується. Але, на сьогодні, якщо в Державному реєстрі речових прав підтвердження право власності немає, то компенсація не надається», – прокоментував ситуацію журналістам «Паноптикону» Віталій Литвиненко.



Фото: "Panoptikon"
Добавлено: 24-05-2023, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх