Православные отметили "Обливальный понедельник"

Мокра традиція. Православні відзначили "Обливаний понеділок". На другий день Пасхи - холодною водою, за традицією, поливають тих, хто проспав святкове богослужіння - та дівчат, які бажають якнайшвидше вийти заміж. Для декого - і сьогодні цей день дарує надію на швидкий та надійний шлюб. Як святкували у столиці - розкаже Антон Нечипуренко.


На ранок після Великодня дівчата ще до світанку поспішають до колодязя. Вмитися "непочатою" тобто першою, набраною після Христового Воскресіння водою - це дуже важливо, насамперед для незаміжніх. А хлопці увесь цей час поруч. Уподобав дівчину - поливай її колодязною водою. Якщо симпатія взаємна - у відповідь на "холодний душ" дівчина може "похристосатися" з парубком і подарувати йому писанку. Такі "водні процедури", переконані послідовники традицій - дійсно допомагають створити сім'ю. І навіть власним досвідом хваляться.


Катерина Сорока, учасниця фольклорного колективу:


- Минулого року я приготувала найгарнішу писанку, запросила сюди свого коханого хлопця. Він взяв участь у цій традиції - я, звичайно, сховала писанку за пазухою, він мусив діставати - і так вийшло, що він мені - писанку, а я йому – обручку.


Люди старшого віку звичай теж вітають. Кажуть - це не пустощі, а давня історія. Після обливань і зізнань - традиційно: пісні, ігри й танці.


По материалам: Подробности

Добавлено: 17-04-2012, 12:33
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх