Генералы зарабатывают миппионы на контрабанде и взятках на Донбассе

Контрабанда на сході - процвітає. Зокрема, на лінії розмежування, там, де починається непідконтрольна Україні територія.

За офіційною статистикою, за минулий тиждень прикордонники затримали більше 300 машин. Порушники намагалися нелегально перевозити харчі і алкоголь об'їзними шляхами, минаючи блокпости.

Бізнесмени, військові, водії вантажівок чи таксі - люди різного статусу. Але абсолютно всі вони знають, що за наявності грошей і зв'язків товар через лінію розмежування провезти можна.

Багато хто просто боїться про це говорити. Із добровольцями вирушаємо туди, де можна зустріти контрабандистів.

Почали з Сєвєродонецька. Були неподалік Золотого, де фури зупиняють сотнями. З'їздили і на інший кінець області - в Щастя і Станицю-Луганську.

Що, де і за скільки запитуємо у місцевих таксистів, вони завжди в курсі усіх цін і лазівок. Розказують, що хабарі тут можна давати не лише грошима, добре йдуть овочі та ковбаса.

- У мене тут таке питання нескромне. Мене тут попросили дізнатися. Людина продуктами займається по перевозами з міста в місто. Найлютіші блокпости, там де треба гроші давати, такі є у вас?

- Дивлячись що везете. Продукти є, і горілка. На виїзді є блокпост. Там теж чергу, дивлюся. Там нові помінялися, перевіряють всіх.

- Там від зміни залежить. А ви часом не знаєте, де люті блокпости гроші беруть за провезення товару?

- У Золотому - там бере блокпост нормально. Та якогось віз або експедитора. Він говорив щось там віддав. Гроші, або товар - не зрозуміло. А так не пропускають.

- Тобто, якщо везти товар. то треба з собою ще трошки?

- Так

- Я так розумію, гроші беруть ті блокпости, які стоять на прифронтовій, на лінії розмежування?

- Хочеш товар завести - давай "на лапу ". Цього по телевізору не покажуть.

Хабарі і перевезення товару через блокпости - гаряча тема. ЗМІ гудять, що порушників заарештовують, багатотонні вантажі затримують.

Але на місці, здається, нічого не змінилося, просто схему трішки вдосконалили. Готівкою тепер ніхто не платить. Десятки тисяч гривень - все безготівково.

"За тарифами - від 3, до 20 гривень за кілограм. На блокпостах, за великим рахунком, гроші сильно ніхто не бере, бо воно все осідає в кишенях, знову ж таки, наших генералів.

Нам же, як міліцейським підрозділам, бувало таке слово як наказ: "Пропустити ту, чи іншу машину". А іноді просто відвертатися в інший бік і не помічати, коли йдуть ці каравани, цих машин.

З однієї фури з м'ясом, нехай навіть 10 тонн, збирається 30 тисяч гривень. Ми побачили вже, як було зупинено 168 машин на одному пропускному пункті. Будь ласка, порахуйте економіку. Це по-моєму в районі 5 мільйонів гривень. Це тільки добовий проїзд", - пояснює місцевий правоохоронець.

Та чорна економіка справно працює в обидва боки. На підконтрольну Україні частину Луганської області вугілля завозять з Луганська. Переважно, вночі.

"Рейки дивись які - одні чисті інші іржаві. Ось це зараз з городніх. Ось станція. де зараз поїзд стоїть - це Городнє. І пішла далі. Там на Станицю, на Кіндрашівка спочатку. Потім Станиця, потім на Луганськ вона йде. А вугілля виходить вже звідти приїжджає. Одне-два вивантаження в день йде. Ну а в складі десь 53-55 вагонів. Ось вважай, по 70 тонн, грубо кажучи", - розповідає місцевий житель.

Поки що державні шахти, фактично, зазнають збитків. На майданчиках - тонни вугілля.

"Крадуть! Просто тупо крадуть. Тому що тут відбувається безкарність. Тобто місцева влада це все покриває. Відповідно, тут йде спеціальне знищення нашої вугільної галузі для того, щоб вугілля приходило із того боку. І це пряме фінансування, на мій погляд, терористів", - пояснює міліціонер.

Чимало військових, міліціонерів, які служать в зоні АТО, готові голосно заявити про хабарі і свавілля. Вони навіть написали листа Президентові і в Кабінет міністрів. Але от реакції поки що не дочекалися. 

Наверх