Арсен Аваков хамит журналистам на вопросы о рюкзаках Нацгвардии

СМИ сообщили о возбуждении дела по "рюкзакам Авакова"

Сообщается, что Генпрокуратура открыла уголовное производство по факту закупки МВД рюкзаков по завышенной цене.

Об этом на своей странице в Facebook сообщил журналист Роман Бочкала.

"Позвонили из Генеральной прокуратуры. Старший следователь по особо важным делам. ГПУ открыла уголовное производство по рюкзакам Авакова. По тем самым, что за 3000 гривен, и которые никто не видел", написал он.

По словам журналиста, у прокуроров есть большие вопросы к тому, как был проведен тендер и кто его выиграл.

И где все это?

Ранее Бочкала сообщал, что МВД заплатило за рюкзаки по 3 тысяч гривен за штуку при том, что максимальная цена рюкзака натовского образца — 1800 гривен.

Кроме этого, неизвестно куда были направлены купленные рюкзаки, которые на этой неделе должны были уйти на фронт. Их поиски не увенчались успехом.

В свою очередь глава МВД Арсен Аваков постоянно уклоняется от вопросов на данную тему.

Как сообщалось, в апреле представитель программы Hesco-TMM устроил скандал, обвинив МВД в срыве сделки по закупке фортификационных сооружений.

У МВС назріває корупційний скандал. Міністерство закупило рюкзаків на 16,5 мільйонів гривень. По три тисячі гривень штука, того часу як найдорожчий рюкзак - натівського зразка - коштує тисячу 800 гривень. При цьому - помилок у відомстві ніхто визнавати не хоче, корупціонерів у своїх лавах не шукають. Цього тижня наплічники мали передати на фронт. Ми вирішили їх розшукати.

Наші кореспонденти вирушили на пошуки рюкзаків, закуплених МВС для своїх батальйонів. За словами Арсена Авакова - днями в АТО були відправлені дві тисячі штук. Ось тільки куди саме - міністр внутрішніх справ не сказав. Спробуємо самі розшукати їх.

На блокпостах, де зазвичай стоять бійці батальйонів МВС і Нацгвардії, знімати - категорично заборонено. Але в приватних бесідах жоден з опитаних нами військових - таких наплічників не отримував. Все, що ви зараз бачите, подарували волонтери або купили військові за свій кошт. Як, наприклад, ось цей рюкзак бійця з позивним "Касатка". Бундесверівський, 1983 року виготовлення.

"Ми на жаль не можемо похвалитися знаменитим рюкзаком Авакова. Колись був рюкзак Абакумова, такий туристичний, а тут Авакова - у нас їх немає", - говорить "Седой", офіцер національної гвардії України.

На одній з прес-конференцій наші журналісти запитали міністра напряму: які саме підрозділи МВС отримали дорогущі наплічники по три тисячі гривень за штуку. Але Аваков у котре уникнув відповіді.

"Я був чесний чоловік, сидів у в'язниці. Брав участь у революції. Розумієш, звільняв Харків, Маріуполь, не для того, що б поганці з Інтера мені пришивали якусь нісенітницю"

Досі загадка й те, яким чином фірма "Дніпровенд", яка, судячи з усього, ніякі рюкзаки не шила, виграла тендер на поставку п'яти тисяч штук для МВС на суму 16 500 000 гривень. Про це Аваков також говорити не захотів.

"Як фірма невидимка Днепровенд змогла отримати тендер? Звільніть майданчик. - Ми зараз про міністерство - фірма Дніпровенд", - говорить Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України.

Неповажний тон міністра обурив присутніх журналістів.

"Я запропонував Арсену Борисовичу - давайте я задам це питання, ну може ви мені відповісте по суті. Але він зробив вигляд, що він не почув. Журналіст ставить запитання не тому, що йому цікаво, а тому, що його хвилює суспільство. Або читачів, або глядачів і по суті це плювок або глядачам або читачам", - говорить Андрій Лохматов, журналіст інтернет-видання "Преступности.НЕТ".

Незалежна медіа-профспілка України навіть з офіційною заявою виступила. У ній ідеться - поведінка міністра не припустима. І навіть протизаконна.

"Людина рівня міністра не може подібним чином дозволити собі спілкуватися з пресою з етичних міркувань, а крім того - це забороняє законодавство. Виглядає, як міністр намагається уникнути відповіді на гострі запитання", - говорить Юрій Луканов, голова Незалежної медіа-профспілки України.

Наверх