Відкрита суперечка. Китай і США гучно посварилися

Безпрецедентно жорсткі переговори керівників МЗС Сполучених Штатів і Китаю мають всі підстави для того, щоб увійти в підручники дипломатії.

Зустріч США і Китаю на вищому рівні

Джо Байден виходить на міжнародну арену в якості президента США, і для початку йому треба буде розв'язати проблеми, які залишилися йому в спадок від попередньої адміністрації. У першу чергу, це конфронтація з Китаєм.

Але перша зустріч нової американської адміністрації з китайськими колегами закінчилася тільки підвищенням ставок. Кажуть, що такої публічної перепалки ще не було в історії дипломатії.

Корреспондент.net розбирався, що наговорили одне одному китайці й американці.

Висловили все

На дводенні переговори в столицю Аляски Анкоридж від американської сторони приїхали держсекретар США Ентоні Блінкен і помічник президента з національної безпеки Джейк Салліван. З китайської сторони в них брали участь міністр закордонних справ і член Держради Китаю Ван Ї і член політбюро ЦК Компартії Китаю, голова канцелярії комісії ЦК у закордонних справах Ян Цзечі.

Самі переговори на Алясці Блінкен почав з дуже жорсткої заяви. Зазвичай під час протокольної зйомки сторони просто вітають одна одну і обмінюються люб'язностями, але замість цього Держсекретар США відразу пішов в атаку.

"Ми будемо обговорювати нашу глибоку стурбованість діями Китаю, зокрема в Сіньцзяні, Гонконгу, на Тайвані, кібератаками на Сполучені Штати, економічним насильством щодо наших союзників", - заявив держсекретар США в присутності преси, сидячи навпроти китайської делегації. Кожна з цих дій Китаю "загрожує заснованому на правилах порядку, який підтримує глобальну стабільність", додав він.

Член політбюро Ян Цзечі відповів Блінкену 15-хвилинною промовою замість запланованих 2 хвилин. Під час цього виступу він заявив, зокрема, що "США використовують свою військову силу і фінансову гегемонію, щоб пригнічувати інші країни" і "зловживають так званими уявленнями про національну безпеку, щоб перешкоджати нормальному торговельному обміну, і підбурюють деякі країни до атак на Китай".

"Дозвольте мені сказати тут, що Сполучені Штати не мають права говорити - як вони того хочуть - з Китаєм з позиції сили", - продовжив Ян Цзечі, додавши, що "американська сторона не мала права говорити такі речі навіть 20 або 30 років тому, тому що це - не спосіб мати справу з китайським народом".

Очевидно, що Ян Цзечі не планував говорити все це при камерах, але, почувши заяву Блінкена, вивалив і те, що планувалася називати тільки тет-а-тет.

Не відпускали журналістів годину

Коли Блінкену переклали слова китайського дипломата, він здавався здивованим, але потім знову перейшов на рішучий тон, пише The New York Times. Держсекретар жестом попросив журналістів затриматися і почав пояснювати, що дипломатія адміністрації Байдена спрямована на "просування інтересів Сполучених Штатів і зміцнення міжнародного порядку, заснованого на правилах" - оскільки альтернативою такому порядку "є світ, у якому сила робить тебе правим, а переможці отримують усе".

Він також процитував слова Джо Байдена, сказані ним на одній із зустрічей з китайською делегацією близько 10 років тому - про те, що "ставити проти Америки ніколи не було кращим варіантом". Потім держсекретар додав від себе: "Це залишається правильним і сьогодні".

Після цього журналістів попросили піти. Однак тепер уже Ян Цзечі по-англійськи сказав їм "почекайте" і знову почав критикувати американську політику.

У результаті публічний діалог перед телекамерами, який спочатку мав укластися в кілька хвилин - як це зазвичай буває на зустрічах такого рівня, - тривав більше години.

Нові санкції

Під час дискусії пекінські чиновники також розкритикували нові економічні санкції, введені США проти 24 китайських чиновників напередодні переговорів. Ці санкції США ввели проти функціонерів, які, як заявила адміністрація Байдена, підірвали демократію в Гонконзі, переписавши закон про вибори в цій автономії. Представники адміністрації Байдена раніше заявляли, що санкції були навмисно введені з розрахунком на те, щоб вплинути на переговори в Анкориджі, підкреслює NYT. "Не слід так вітати своїх гостей", - відповів на це міністр закордонних справ Китаю Ван Ї.

Втім, після того, як журналісти нарешті покинули залу, дискусія охолола, і сторони перейшли до предметної розмови, яка тривала набагато довше, ніж планувалося спочатку, стверджує преса.

Далі буде

Майкл Хірсон, керівник відділу з питань Китаю і Південно-Східної Азії в консультаційному агентстві Eurasia Group, зазначив у своїй записці за підсумками переговорів: "Обидві країни чимдалі більше зосереджені на суперництві за вплив у третіх країнах і внутрішній політиці для підвищення технологічної та економічної конкуренції".

"Пекін використовує "дипломатію вакцин" і амбітний торговий порядок денний, щоб США не обійшли Китай", - пише Хірсон.

Тим часом у понеділок у КНР прибуде глава МЗС РФ Сергій Лавров - на запрошення китайської сторони, під час візиту він має зустрітися зі своїм колегою Ваном Ї. Китайського міністра, у свою чергу, у четвер чекають в Анкарі. Велика гра починається.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 23-03-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх