Блінкен закликав утриматися від мілітаризації Арктики

США обеспокоены милитаризацией Арктики

Блінкен закликає утриматися від мілітаризації Арктики

Глава Держдепартаменту Блінкен прибув на зустріч Арктичної ради в Рейк'явіку і прокоментував заяву Лаврова.

Держсекретар США Ентоні Блінкен покликані уникнути мілітаризації Арктики. Про це він заявив в ході візиту до Ісландії у вівторок, 18 травня.

"Що стосується Арктики, то Росія є членом Арктичної ради, в рамках якого здійснюється співробітництво з питань освіти, збереження навколишнього середовища, проведення пошуково-рятувальних операцій. І ми сподіваємося, що ця взаємодія продовжиться і Арктика продовжить залишатися регіоном для ведення мирного співробітництва .. . Я думаю, що Арктична рада дуже правильно зосереджена на тому, як ми можемо сприяти мирному співробітництву в регіоні. Я вважаю, що ми повинні уникнути його мілітаризації ", - сказав він.

Блінкен додав, що США хотіли б передбачуваних відносини з Росією. "США перш за все націлені на більш стабільні і передбачувані відносини з Росією. У нас є сфери, співпраця в яких є інтерес обох сторін", - сказав глава Держдепу.

У свою чергу, координатор Держдепу по Арктиці Джим Дехарт в інтерв'ю Reuters заявив, що США продовжують вважати Арктику регіоном міжнародного співробітництва.

"Наше бачення насамперед передбачає співпрацю. Мова йде про заходи щодо боротьби зі зміною клімату, про проведення якісних наукових досліджень, а також про підтримку миру в регіоні", - сказав Дехарт напередодні міністерської зустрічі Арктичної ради в Рейк'явіку.

Він висловив упевненість, що в ході зустрічі держави - члени ради "досягнуто згоди", а тема клімату "стане пріоритетом для майбутньої роботи Арктичного ради".

При цьому Дехарт повідомив, що Вашингтон турбує активність російських військових в регіоні.

"Певна військова діяльність і дії деяких російських сил відрізняються відсутністю прозорості, провокативністю, а часом і непрофесіоналізмом, а це викликає побоювання", - сказав він.

Відзначимо, напередодні глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Арктика - це російська територія.

За матеріалами:  Корреспондент.net 
Добавлено: 19-05-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх