Загроза Чорному морю Туреччина на межі екокатастрофи (ФОТО+ВІДЕО)

На тлі глобального потепління у всіх морях світу виникають проблеми, пов'язані з порушенням екологічної рівноваги.

Мармурове море покрила смердюча слиз

Турецькі берега Мармурового моря поблизу Стамбула покрила слиз з водоростей. Площа слизу розростається і вже видно з космосу. Крізь неї не проходить світло і кисень, в результаті чого гине риба та інші морські мешканці. Слиз також загрожує екології Чорного моря. Коорреспондент.net розповідає подробиці.

Вони вже всі мертві

Уже кілька тижнів поверхню Мармурового моря затягує коричнева слиз, яку місцеві називають "морськими соплями". Вперше цей феномен був зафіксований в Туреччині в 2007 році, але нинішня поява слизу стало наймасштабнішим в історії.

Морська слиз - природне явище, яке відбувається, коли фітопланктон надмірно розростається через високу температуру і забруднення води. У Мармуровому морі вона поширилася не тільки по поверхні моря, але і в глибині вод.

Турецький інженер-еколог Джевахір Ефе Акчелік, якого цитує агентство АВС News, заявив, що слиз знаходиться на глибині до 30 метрів.

"Під загрозою опинилася вся екосистема регіону. Восьминоги, водорості, морська трава - все це покрито слизом. Рослини не в змозі здійснювати процес фотосинтезу. Запаси кисню в воді практично вичерпані. Риба задихається", - пише місцева газета Milliyet.

Кораблям в Мармуровому морі доводиться плисти через товстий шар слизу, деякі рибальські човни не можуть виходити в море, оскільки слиз забиває їх мотори і мережі.

"Звичайно, це нам заважає. Знаєте, що відбувається з молюсками? Вони відкриваються - і через це не можуть закритися, слиз їм заважає. Всі морські равлики тут вже мертві", - сказав агентству France Presse рибалка Махсум Дага.








Президент Туреччини Реджеп Ердоган пообіцяв очистити узбережжя від слизу і повідомив, що розслідуванням обставин події займеться урядова комісія з 300 чоловік.

"Я сподіваюся, що ми врятуємо наші моря від цієї напасті, пов'язаної зі слизом. Боюся, якщо це пошириться в Чорне море, проблема буде гігантської. Потрібно негайно вжити заходів", - підкреслив Ердоган.

Незважаючи на всю несприятливу екологічну обстановку, президент Туреччині наполягає на будівництві скандального Стамбульського каналу між Мармуровим і Середземним морями. Початок робіт заплановано на кінець червня.

Газета Habertürk налаштована критично: "Багато з навіч споглядали цю морську слиз, побоюються, що будівництво каналу Стамбул викличе ще більшу природну катастрофу".

Видання відзначає, що більшість вчених, які підписали висновок про екологічну прийнятність проекту, зараз уникають публічно висловлюватися на користь його реалізації.

"Якщо в подібній атмосфері влада наполягатиме на будівництві каналу - без будь-якої наукової оцінки його можливих наслідків для природи, - то тоді в табір супротивників проекту може перейти основна електоральна база, а також рядові члени Партії справедливості і розвитку", - підкреслює Habertürk .

Причини і наслідки появи слизу

За словами Ердоаган, причиною появи слизу в Мармуровому морі став багаторічний слив неочищених каналізаційних вод, а також глобальне потепління.

Екологи відзначають, що сьогодні Мармурове море на два-три градуси тепліше, ніж в середині минулого століття. Азотно-фосфатна навантаження цієї водойми вийшла за допустимий екологічний рівень.

Коричнева слиз на поверхні моря - це зовнішня секреція джгутикових організмів, що представляють собою фітопланктон і відомих як gonyalux fragilis.

На краю прірви. Після COVID екологія погіршиться

Якщо в воду надходять органічні речовини, особливо фосфор, водорості і певні одноклітинні організми, бактерії швидко розмножуються. Це називається евтрофікацією, пояснює турецьке видання Cumhuriyet.


Виникає кисневий криза і тоді водорості, більш стійкі до такої ситуації і виділяють слиз, починають активно поширюватися. Їх розмноження збільшує потребу в кисні ще більше. Вся товща води заростає слизом. Цей етап є передсмертній стадією для водойми.

Потім в анаеробної, тобто безкисневому, середовищі починають розмножуватися водорості, що виділяють шкідливі для здоров'я людини токсичні речовини. В кінцевому рахунку в таких умовах не виживає жодна жива істота. Екологічне середовище гине.

Як кажуть експерти, через зміни клімату в усіх морях світу виникають проблеми, пов'язані з порушенням екологічної рівноваги.

За матеріалами: Корреспондент.net
Добавлено: 9-06-2021, 16:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх