Підсумки саміту Байдена з Путіним у Женеві: ухвалений документ (ВІДЕО)

Загалом переговори обидва президенти охрестили конструктивними. Натомість повторити зустріч не домовлялися

Майже 4 години – стільки тривали перемови лідерів Сполучених Штатів і Росії у Женеві. На посаді президентів Джо Байден і Володимир Путін зустрілися вперше. Місце саміту символічне – саме у віллі Ла-Ґранж 1985 року зустрічалися Михайло Горбачов і Рональд Рейган. Першим переговори залишає американський президент. А от до преси спочатку виходить російський керманич. Журналісти одразу запитують про Україну.


"Що стосується України, ця тема порушувалася. Не можу сказати, що дуже докладно. В основі врегулювання на південному сході України повинні лежати Мінські угоди. З приводу можливого вступу України в НАТО, ця тема порушувалася "мазком", тут, мабуть, нічого обговорювати", - сказав Путін.

На запитання журналістів Джо Байден відповідає просто неба. Звітує: переговори минули без суперечок, але сторони мали розбіжності у думках. За словами Байдена, наступні місяці покажуть, чи можна довіряти Володимиру Путіну. Під світовим тиском політичний курс Росії може змінитися – вважає американський президент. Адже ні Вашингтон, ні Москва не прагнуть конфлікту.

"Ні США, ні Росія не зацікавлені відновити холодну війну. Водночас це не означає, що вони готові скласти зброю", - зауважив Джозеф Байден.

Ключова тема переговорів - кібербезпека. Глава Білого дому звинуватив РФ у кібератаках на американську інфраструктуру і закликав господаря Кремля покарати російських хакерів. Сторони також домовилися почати двосторонні консультації щодо кіберпростору.

Джо Байден нагадав Путіну про втручання в американські вибори та застеріг про сувору відповідь на загрозливі дії Москви. А ще пообіцяв відстоювати права всіх людей у світі. А Кремлю пригрозив "плачевними наслідками" у разі смерті опозиціонера Олексія Навального. У фокусі уваги президентів також – Арктика, Сирія і Україна. Джо Байден заявив про незмінну підтримку Києва.

"Я дав зрозуміти: ми не терпітимемо порушення Росією нашого демократичного суверенітету чи спроб зірвати наші демократичні вибори. Відносини з Федерацією мають бути передбачувані. Я підтвердив непорушну підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України. Ми погодилися й далі дотримуватися дипломатичної лінії щодо реалізації Мінських домовленостей", - наголосив президент США.

За підсумками саміту ухвалили тільки один документ щодо стратегічної безпеки. У ньому пообіцяли співпрацювати в питанні контролю над озброєнням. Пресконференції лідери давали окремо, хоча Росія наполягала на спільному брифінгу. Однак адміністрація Байдена не захотіла давати Путіну майданчик для виправдання своєї політики і перекручувань. Загалом переговори обидва президенти охрестили конструктивними. Натомість повторити зустріч не домовлялися.

За матеріалами: "5 канал"
Добавлено: 17-06-2021, 10:35
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх