Китай озвучив свою позицію про ситуацію з Україною

Китай заявив Вашингтону, що сподівається на те, що всі сторони, залучені до конфлікту навколо України, виявлять спокій та стриманість і зможуть уникнути ескалації напруги в регіоні.

Ескалація навколо України – без перебільшення, тема №1 у світі на сьогодні. Ось і Китай, який раніше зберігав мовчання, висловився щодо ситуації.

Набрали США

Міністр закордонних справ Китаю Ван І та держсекретар США Ентоні Блінкен провели телефонні переговори пізно ввечері у середу.

"Ми закликаємо всі сторони залишатися спокійними і утримуватися від кроків, що підвищують напруженість та загострюють кризу", - заявив глава китайського МЗС. Як повідомляє агентство Reuters, Ван І заявив своєму американському колезі, що безпека однієї країни не повинна бути принесена в жертву безпеці інших держав і що регіональна безпека не може бути забезпечена за рахунок зміцнення та навіть розширення військових блоків.

Блінкен, своєю чергою, заявив, що "дипломатія та деескалація - це відповідальний шлях уперед".

Переговори з Росією

У розмові з Блінкеном глава китайського МЗС також наголосив на прихильності до Мінських угод.

"Щоб вирішити українську проблему, ми все ще маємо повернутися до нової Мінської угоди - відправної точки", - заявив Ван І.

"Нова Мінська угода, схвалена Радою безпеки, - це фундаментальний політичний документ, визнаний усіма сторонами, і він має ефективно реалізовуватися. Доти, доки докладаються зусилля відповідно до напряму та духу цієї угоди, Китай їх підтримуватиме", - підкреслив міністр. закордонних справ Китаю.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відвідає 3 лютого з візитом Китай. У четвер МЗС Росії заявило, що вважає неприйнятною навіть саму думку про війну між Росією та Україною.

МЗС також заявило в четвер, що на Донбасі спостерігається "порівняльне затишшя", і висловило сподівання, що через два тижні на зустрічі в Нормандському форматі вдасться "знайти розв'язки" проблем, що накопичилися в українському врегулюванні.

Роль Британії

Британія намагається взяти на себе роль першої скрипки у врегулюванні ситуації навколо України. Міністр оборони Британії Бен Уоллес розпочав двотижневе дипломатичне турне європейськими столицями з метою спонукати союзників підтримати суворі санкції проти Росії та направити летальні засоби озброєння Україні.
Виступаючи напередодні зустрічі зі своїм німецьким колегою в Берліні, міністр оборони Британії сказав, що хотів би почути від уряду сильніший сигнал щодо санкцій і щоб Німеччина задіяла Північний потік 2 як важіль тиску на Кремль.

Серед західних союзників наростає занепокоєння, що час для того, аби переконати Путіна утриматися від конфлікту, спливає, і подальші дипломатичні переговори можуть бути лише спробою Москви відтягнути час для підготовки до повномасштабного вторгнення, пише Times.

Уоллес підтвердив, що за кілька днів вирушить до Москви, де спробує переконати російське керівництво відступитися. У нього запланована зустріч із російським міністром оборони Сергієм Шойгу, яка стане першою бесідою глав оборонних відомств двох країн із 2013 року.

"Я хочу, щоб росіяни зрозуміли: українці будуть боротися, і Росія ризикує своєю економікою, ризикує опинитися в ізоляції, і це не та спадщина, якою президент Путін хотів би запам'ятатися в історії", - сказав британський міністр у відповідь на питання, чого б він хотів домогтися цією поїздкою. Він також додав, що хотів би уникнути кривавої бійні як для росіян, так і для українців.

За даними Times, США та Британія розглядають питання про перекидання військ до Румунії, Болгарії та Угорщини. У кожну з цих країн мають бути відправлені, приблизно, тисячі військових з метою зміцнення сил НАТО у Східній Європі.
Наразі у Британії в цих країнах немає своїх солдатів, і, як сказав Уоллес, "ми безумовно можемо розмістити більше своїх сил на суші, у морі чи в повітрі".

Як один з варіантів розглядається відправка британського есмінця або фрегата в Чорне море.

За матеріалами: Корреспондент.net
Добавлено: 28-01-2022, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх