У Відні відбулася зустріч із країнами ОБСЄ, про яку Україна попросила за Віденським документом

Про це повідомив "Укрінформ".

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк повідомив, що РФ зосередила в окупованому Криму та поблизу кордону з Україною приблизно 147 тис. військовослужбовців.

"За нашою загальною оцінкою, на сьогодні Російська Федерація зосередила 126 500 військовослужбовців уздовж кордону з Україною та на окупованому Кримському півострові. Готовими до застосування є 87 батальйонно-тактичних груп, із них 53 – частини посилення. З урахуванням частин бойового забезпечення та тактичних груп загальна чисельність військовослужбовців може становити до 147 500 осіб", – сказав Цимбалюк.

Він розповів, що угруповання військ РФ у Криму та біля кордону можуть збільшити до 109 батальйонно-тактичних груп.

У Білорусь, за даними Цимбалюка, Росія під виглядом навчань передислокувала 15 батальйонно-тактичних груп. Особливе занепокоєння, як каже посол, викликає те, що російська сторона суттєво посилила свою фронтову та армійську авіацію в районах, близьких до кордону з Україною, зокрема у Білорусі, а також в окупованому Криму.

"Усього з усіх військових округів РФ на аеродроми, розташовані у Гродненській та Мінській областях Білорусі, Брянській, Курській, Бєлгородській, Ростовській та Краснодарській областях Російської Федерації, а також на територію окупованого Криму було передислоковано 89 літаків та 94 вертольоти. Враховуючи вищесказане, загальна чисельність повітряної складової становить 410 літаків і 260 вертольотів", – розповів Цимбалюк.

Росія від участі у зустрічі відмовилася, посилаючись на слова заступника міністра закордонних справ РФ Олександра Грушка.

США проведення консультацій вітали.

"Згідно з параграфом 16.2 розділу III Віденського документа, Україна має право просити детальну інформацію про цілі широкомасштабного та дуже незвичайного військового нарощування Російської Федерації на кордонах України, в Білорусі та в окупованому Криму. На жаль, і це прикро, хоча, можливо, не дивно, Російська Федерація сьогодні відсутня. Росія не тільки відмовилася визнати законні занепокоєння України щодо безпеки, але вона відмовилася навіть брати участь в одній із засадничих процедур режиму зниження ризиків ОБСЄ", – сказав на засіданні постійний представник США в ОБСЄ Майкл Карпентер, його заяву наводить сайт посольства США в Україні.

Карпентер сказав, що Росії поставили б низку запитань, якби вона взяла участь у заході.

"Оскільки Росія відсутня, ми все-таки поширимо ці питання для протоколу й історії. Військове нарощування такого масштабу, яке налічує принаймні 90–95 батальйонних тактичних груп, не можна заперечувати чи пояснювати технічними особливостями. Світ спостерігає і факти очевидні. Ми разом з Україною просимо Російську Федерацію надати інформацію про місця, де відбувається ця діяльність, про дати завершення цих незвичайних військових маневрів, про кількість і види військових формувань і частин, про дати повернення цих підрозділів до місць постійної дислокації", – додав посол.

Франція від імені Євросоюзу закликала Росію до деескалації, повідомила у Twitter пресслужба представництва країни в ОБСЄ.

"Ми очікуємо змістовних відповідей на запитання України в межах механізму зниження ризиків Віденського документа", – ідеться у повідомленні.

Контекст:
  • Україна 11 лютого офіційно застосувала механізм зменшення небезпеки, передбачений розділом III Віденського документа, надіславши Росії запит із вимогою дати докладні роз'яснення щодо військової активності у прикордонних із нею районах та у Криму, повідомляв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.
  • На відповідь у Росії було 48 годин, але її не дали. Україна 13 лютого зробила наступний крок, скликаючи зустріч із РФ та країнами – учасницями Віденського документа, розповів глава МЗС.
  • Москва визнала вимоги України "неприйнятними".
  • Навесні 2021 року Росія почала нарощувати чисельність військ поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму, пояснюючи це військовими навчаннями. Після кількох тижнів напруженості РФ частково відвела частини до місць постійної дислокації.
  • Наприкінці жовтня американські ЗМІ повідомили, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною. Пізніше про загрозу нового вторгнення РФ неодноразово заявляли і лідери західних країн.
  • У Білому домі сказали 18 січня 2022 року, що Росія може будь-якої миті розпочати вторгнення в Україну. 11 лютого, за даними The Guardian, Байден під час відеоконференції з лідерами кількох держав заявив, що РФ може напасти на Україну найближчими днями.
  • Водночас українська влада вважає, що західні країни перебільшують небезпеку.
  • "Сьогодні ми не бачимо більшої ескалації, ніж вона була раніше. Так, збільшилася кількість військових, але я про це говорив ще на початку 2021 року, коли говорилося про військові навчання Російської Федерації. Тоді було велике збільшення [військ РФ], тоді нас підтримували США і європейські друзі. Вони закликали Росію відвести війська. Зараз ситуацію я не вважаю більш напруженою, ніж вона була у пік російських навчань", – говорив на пресконференції 28 січня президент України Володимир Зеленський.
  • Міністр оборони України Олексій Резніков наприкінці січня заявив, що, незважаючи на значне скупчення російських військ, не створено жодного ударного угруповання, необхідного для того, щоб перейти до наступу. 8 лютого він повідомив, що вздовж усього кордону з Україною з боку РФ, Білорусі та тимчасово окупованих територій перебуває 140 тис. військових, включно з повітряним та морським компонентом.
  • 15 лютого міноборони РФ повідомило про часткове повернення військовослужбовців, які перебували біля кордонів України, до місць постійної дислокації.


За матеріалами: Гордон
Добавлено: 16-02-2022, 14:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх