Позорное вето России. Главные тезисы выступлений на Совбезе ООН

В Совбезе раскритиковали Россию.

У середу, 29 липня, в Нью-Йорку відбулось засідання Ради Безпеки ООН, на розгляд якої винесли проект резолюції щодо створення міжнародного трибуналу у справі падіння малайзійського рейсу MH17. Авторами документу виступили Малайзія, Нідерланди, Австралія, Україна і Бельгія. Резолюція передбачала низку кроків, завдяки яким винні в авіакатастрофі мали понести справедливе покарання. Крім того, у разі доведення злочину повинні бути покарані і ті, хто віддавав накази, підбурював або схиляв до скоєння злочину.

 Зокрема, може йтися про командувачів збройними формуваннями або людей, які діють в ролі таких. При цьому суд може відбуватися заочно. Трибунал повинен складатися з трьох головних органів: палат суддів (одна з них займеться досудовим розглядом, друга – самим судовим процесом, третя - можливими апеляціями), прокурора і канцелярії. Вердикти повинні виносити троє суддів. В апеляційній палаті ж буде п'ять осіб. Призначатися судді повинні на п'ять років генсеком ООН за поданням країн-членів організації. Максимальний можливий термін за підсумками розгляду - 30 років в'язниці або довічне ув'язнення. Вердикт трибуналу повинен бути пріоритетним в порівнянні з вердиктами національних судів.

Однак резолюція не була ухвалена через голосування російської делегації "Проти", Китай, Венесуела і Ангола утримались.

Російським експертам не забезпечено рівний доступ до матеріалів технічного розслідування Віталій Чуркін

Представник РФ Віталій Чуркін у своєму виступі зазначив, що "Росія послідовно виступає на користь якнайшвидшого встановлення причин катастрофи рейса МН-17 та притягнення винних у цій трагедії до відповідальності". "На жаль, через рік із дати ухвалення резолюції 2166 зберігаються серйозні питання до того, як проводяться поточні розслідування. Російським експертам не забезпечено рівний доступ до матеріалів технічного розслідування: вони в односторонньому порядку надають свої дані і розрахунки, але залишаються в невіданні, що з ними далі. При цьому ми неодноразово пропонували надати кваліфікованих фахівців та обладнання для проведення складних експертиз (наприклад, металознавчих, яка дозволила б на основі дослідження вражаючих елементів встановити тип ракети, яка збила літак). Усе це залишилося без відповіді. Щодо кримінального розслідування, то воно проводиться членами Спільної слідчої групи (ССД) у закритому режимі. Повідомлялося, що між п'ятьма країнами досягнуті домовленості про нерозголошення інформації. Які в цьому випадку є підстави для того, щоб бути впевненими в неупередженості такого слідства? Чи здатне це слідство встояти проти агресивного пропагандистського фону в ЗМІ? Чи здатне воно витримати пресинг очевидного політичного замовлення, коли заздалегідь називаються причини катастрофи і винні? Причому такі заяви роблять у тому числі і керівники деяких держав, що входять до слідчої групи", - заявив Чуркін.

Будьте впевнені, ми на цьому не зупинимося і не здамося Ліоу Тіонг Лай

Позиція росіян була різко розкритикована. Міністр транспорту Малайзії висловив жаль через неухвалення документу, але країна продовжить шукати інші міжнародні механізми для покарання винних. "Малайзія подумає про розробку інших варіантів і механізмів переслідування даного злочину з урахуванням сьогоднішнього рішення. Будьте впевнені, ми на цьому не зупинимося і не здамося. Ми повинні зробити щось, бездіяльність це не варіант", - заявив міністр транспорту Малайзії Ліоу Тіонг Лай, додавши, що таким рішенням Радбез дав неправильний сигнал родичам жертв катастрофи.

Винні можуть вважати, що вони можуть сховатися за вето РФ, але їм не вдасться піти від правосуддя Саманта Пауер

Представниця США Саманта Пауер у своєму виступі згадала жертв авіакатастрофи рейсу MH17. Вона заявила, що пасажири хотіли жити, але їх вбили в небі над Донбасом. "Трагічно, що Росія використовувала свій привілей, яка їй був дана, щоб захищати міжнародний мир і безпеку, для того, щоб підірвати міжнародний мир і безпеку", - заявила вона. Втім, Пауер додала, що вето, яке наклала Росія, не зупинить правосуддя на благо сімей жертв і самих жертв. "Не можна допустити безкарності для тих, хто збив цивільний літак на борту якого було 298 осіб. Якщо зневажається правосуддя, то цим кидається виклик усім нашим сім'ям та країнам. Ми обурені і глибоко розчаровані підсумками голосування", - додала Саманта Пауер.

Росія заслуговує на засудження Джулі Бішоп

Міністр закордонних справ Австралії Джулі Бішоп зазначила, що Росія заслуговує засудження. "Винні можуть вважати, що вони можуть сховатися за вето РФ, але їм не вдасться піти від правосуддя... Сьогодні Росія використовувала голосування, щоб політизувати наші прагнення до справедливості. Росія заслуговує на засудження", - сказала Бішоп. Не зрозуміли мотивації Москви і Нідерланди.

"Мені складно зрозуміти, щоб член Ради Безпеки перешкоджав правосуддю у разі трагедії, де постраждало так багато людей. Безкарність посилає небезпечний сигнал", - заявив міністр закордонних справ Берт Кундерс

під час свого виступу і запевнив, що Нідерланди не заспокояться.

Невже вони сподіваються спростувати очікування усього світу, і особливо сімей жертв? Павло Клімкін

Голосування російської делегації "проти" викликало різку критику і України. Президент України Петро Порошенко у своєму Twitter написав: "Підсумки голосування в Радбезі ООН щодо збитого #МH17: 11 - "За", 3 -

"Утримались", лише Росія - "Проти". Результати говорять самі за себе". Представник України в ООН Юрій Сергєєв також гостро розкритикував позицію Кремля.

"Зала Ради безпеки ООН перетворилася на залу сорому Росії", - зазначив дипломат.

Своєю чергою, міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що РФ змішує політику з індивідуальної відповідальністю за знищення літака 17 липня 2014 року. "Не може бути ніяких причин виступати проти цього, якщо ви самі не є одним з винних", - сказав глава МЗС. За його словами, роль Росії у збройному конфлікті на території України "абсолютно ясна і зрозуміла всьому світу". Він нагадав, що РФ продовжує відправляти найманців, солдат регулярних військ РФ і озброєння на територію Східної України. "І коли я дивлюся сьогодні на російську делегацію, я відчуваю жалість: невже вони сподіваються спростувати очікування усього світу, і особливо сімей жертв?", - заявив глава МЗС України.

Щоправда, слова Павла Клімкіна викликали обурення Чуркіна. "А навіщо цивільні літаки направляли в зону, де йдуть військові дії? В зону, де українські збройні сили воюють, у тому числі з використанням авіації, де літають військові транспортники? Навіщо відправляють в цю зону цивільні літаки? Пасажири малайзійського "Боїнга" могли і не знати, що у вас збройний конфлікт. Зрештою малайзійська авіаційна влада могла не знати про це. Чому ви це робили? З жадібності? Або з якихось інших міркувань? Чому досі не надали розслідуванню запис ваших військових авіадиспетчерів? Ось вам і безкарність. Покарали когось за це? Пане Клімкін, покарали когось за це? ", - сказав представник РФ в РБ ООН.

Нагадаємо, авіакатастрофа Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", який летів із Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове Донецької області. Жертвами падіння літака стали 298 людей, серед яких 15 членів екіпажу. Українські військові, журналісти та міжнародні експерти неодноразово наводили докази, що лайнер збили бойовики "ДНР" за допомогою зенітно-ракетного комплексу "Бук", який після трагедії був терміново відправлений до Ростовської області. Одразу після катастрофи бойовики і російські ЗМІ заявили, що був збитий український транспортний літак. Коли ж стали відомі наслідки, повідомлення у соціальних мережах почали масово видаляти, а росіяни взялись звинувачувати в трагедії українських військових. Висувалась безліч версій, які спростувались свідками, спеціалістами, фото- і відеодоказами. 1 липня 2015 року Нідерланди завершили роботу над проектом остаточного звіту про причини катастрофи, публікація якого відбудеться у першій половині жовтня цього року.

14 липня Малайзія внесла до Ради Безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777 над Донбасом. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія.

У Кремлі ж вважають цей крок передчасним і виступають категорично проти проведення трибуналу над винуватцями трагедії. Родичі загиблих уже подали судовий позов щодо колишнього так званого міністра оборони "ДНР" Ігоря Гіркіна з позивним "Стрелков" на суму в 900 млн доларів.

По материалам: ТСН
Добавлено: 30-07-2015, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх