Річниця повномасштабного вторгнення: як відбувався процес окупації Запорізької області та які його наслідки

Сьогодні, 24 лютого 2023 року річниця повномасштабного вторгнення росії в Україну. Рівно рік тому російська армія розпочала військовий наступ по всій довжині спільного кордону, з території білорусі та раніше окупованого Криму. За весь цей час їм не вдалося досягнути поставлених цілей, проте з перших днів війни росія захопила частину територій на сході та півдні України. Зокрема, захопленою була більша частина Запорізької області. Про окупацію регіону, наслідки, нововведення так званої «окупаційної влади» і нинішню ситуацію на цих територіях – у матеріалі «Panoptikon». З міркувань безпеки цитати місцевих жителів наводяться анонімно.

На території Запорізької області військові дії розпочалися одразу 24 лютого. Регіон зіштовхнувся зі стрімкою окупацією та значними руйнуваннями інфраструктури. Так, російські війська у перші дні вторгнення захопили великі міста та населені пункти, що поруч із ними. Зокрема, такі як:

📌Бердянськ (26-28 лютого)
📌Токмак (26 лютого – 1 березня)
📌Мелітополь (26 лютого – 1 березня)
📌Енергодар (1-5 березня)

Військовими силами рф була захоплена й Запорізька атомна електростанція, що знаходиться в Енергодарі.



В багатьох окупованих містах почали відбуватись проукраїнські мітинги. Зокрема, акції протесту активно тривали у Мелітополі.


Станом на 5 червня 2022 року, за словами тодішнього очільника Запорізької ОВА Олександра Старуха стало відомо, що майже 60% території регіону тимчасово окупували російські війська.

За даними дослідження громадської організації «YES», станом на 20 серпня 2022 року із 67 територіальних громад: 43 громади заходяться у повній тимчасовій окупації, 5 громад – частково тимчасово окуповані, 19 громад – неокуповані, проте 16 з них розташовані в районі проведення бойових дій.

Фото: Panoptikon

За інформацією Міністерства реінтеграції, у грудні минулого року був затверджений новий перелік тимчасово окупованих рф територій, або тих, на яких ведуться (велися) активні бойові дії.

На зайнятих територіях окупанти одразу починають формувати окупаційні органи влади. На посади призначаються місцеві колаборанти, або ж кадри, завезені з росії, окупованого Криму, чи так званих «ДНР», «ЛНР». Так, виконувачем обов’язків «губернатора» військово-цивільної псевдоадміністрації Запорізької області став екснардеп від «Опоблоку» Євген Балицький. За весь цей час окупаційна влада починає активно готуватися до проведення псевдореферендуму.


Фото: Panoptikon

За інформацією джерел «Panoptikon» на окупованих територіях, озброєні військові разом із людиною, яка їх супроводжувала (зазвичай хтось з місцевих колаборантів), ходили із бюлетенями по домівках та збирали підписи. Погрожували, якщо їм не відчиняли та відмічали тих, хто голосує проти.

"До мене приходили троє військових та людина з відповідним бланком для голосування. Подібне відбувалось і в інших селах, як мені відомо. Були й дільниці, але люди не хотіли, або ж боялись туди приходити. Я не пішла, проте мене це все одно не оминуло. Сказали, щоб все було добре, треба голосувати правильно", - розповіла мешканка с.Терпіння.

Подробиці, зокрема розповідав і міський голова Мелітополя Іван Федоров.



За період підготовки та проведення псевдореферендумів росіяни намагалися схилити українців на окупованих територіях до оформлення громадянства рф за спрощеною процедурою. Зокрема, це стало основним способом збирання персональних даних населення. Так, починає діяти примусова паспортизація, яка з кожним часом стає все гострішою, оскільки наразі без російського паспорта не можна:

● оформити деякі соцвиплати;
● володіти майном;
● оформити медичний поліс;
● отримати спецперепустку для переміщення між окупованими населеними пунктами.

До речі ще одним нововведенням російських окупантів стало запровадження перепусток з 1 жовтня того року для виїзду на підконтрольну Україні територію.

Як інформує громадська організація «YES» із посиланням на дані Запорізької ОВА, станом на 13 серпня того року відтік населення з окупованих територій у відсотковому співвідношенні становить від 10 до 40%.

Фото: Panoptikon

«Основною категорією мігрантів є соціально активна категорія населення та активний бізнес. Також, до вимушених мігрантів належать студенти ВИЩів, які планують продовжувати навчання в українських закладах. Виїжджають посадові особи державних установ за причини переслідувань, а також близькі особи до учасників бойових дій», - зазначають в ОВА.

На окупованих територіях Запорізької області поступово створюється інформаційний вакуум: припинено роботу українських мобільних операторів та інтернет-провайдерів, ведеться активне віщання російських теле- та радіоканалів. Наразі головним засобом отримання інформації залишається інтернет, що забезпечує доступ до українських новин. Однак варто зазначити, що це також становить загрозу здоров’ю і життю людей.

«Людям страшно щось говорити по телефону, бо бояться, що прослуховують. Так само просто небезпечно зберігати щось у телефоні, що їм (росіянам - ред.) не сподобається. Трапляються перевірки: про що пишемо, що читаємо і т.д.», - каже жителька Запорізької області.

Крім цього, на захопленій частині Запорізької області царить мародерство та рейдерство. Так, окупанти активно проводять «націоналізацію» майна місцевих жителів. Російські окупаційні війська здійснюють психологічний та фізичний тиск, частішають випадки викрадення людей з проукраїнською позицією. Наразі встановлюються штрафи за «антивоєнні висловлювання».

За інформацією Української гельсінської спілки з прав людини, було задокументовано та внесено до бази даних 835 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення у Запорізькій області. Також зазначається, що внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 8484 об’єктів цивільної інфраструктури.

Річниця повномасштабного вторгнення: як відбувався процес окупації Запорізької області та які його наслідки


Фото: Panoptikon

Анастасія Чобліна
Добавлено: 24-02-2023, 10:06
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх