Право дихати: як запоріжці виборюють чистіше повітря

Чисте повітря – це надія та мрія запоріжців вже понад 20 років. Несприятлива екологічна ситуація, яка склалась внаслідок забруднення повітря роботою промислових підприємств, потребує негайного вирішення. Які дії впроваджуються зараз та чи можливо покращити повітря у Запоріжжі, розбирались журналісти “Паноптикону”.

Після найбільшого екологічного мітингу під лозунгом «Маю право дихати», у серпні-вересні 2020 року, екоактивістам вдалось привернути увагу до проблеми з боку громадськості та місцевої влади. Їх дії були обумовлені статтею 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря». Тоді згідно з законодавством, активісти вимагали впровадити програму поетапного зниження викидів шкідливих речовин від підприємств та наголосили про важливість створення рекомендацій для населення у випадках несприятливих метеоумов. Крім того, активісти закликали до створення алгоритму дій за таких ситуацій і до тимчасової зупинки особливо шкідливих виробництв.

Відтоді попри повномасштабне вторгнення, активісти з “ЕкоКоаліція Запоріжжя” продовжували боротьбу за чисте повітря у місті. Вони збирали голоси, писали звернення до: Президента, Мінекологіїї, РНБО, Верховної Ради України та до Державної екологічної інспекції. Мешканці Запоріжжя також долучились до боротьби за чисте повітря і вже 20 липня 2022 року на офіційному сайті Президента з’явилась петиція “Екологічна катастрофа у Запоріжжі”, що набрала 25 235 голосів.

Право дихати: як запоріжці виборюють чистіше повітря


Нарешті активісти домоглися певного прогресу, завдяки чому у вересні 2022 року Управлінням з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради була створена робоча група з вирішення питань покращення атмосферного повітря, до складу якої увійшли представники влади, промислових підприємств міста, правоохоронці, депутати, науковці та громадськість.

Крім того, 2 січня 2023 року Департамент захисту довкілля Запорізької обласної адміністрації направив пропозиції до міської влади про невідкладну підготовку рішення про поетапне зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання з метою пришвидшення їх реалізації після закінчення періоду воєнного стану.

Яке призначення робочої групи?


Мета робочої групи – розробка стратегічного документа Програми охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання у місті Запоріжжя. Робоча група повинна розробити комплекс природоохоронних, організаційно-технічних та інших заходів, що передбачають зменшення фонового забруднення атмосферного повітря фенолом, загальним пилом, оксидом азоту, діоксидом азоту та формальдегідом промисловими гігантами міста.

Спільними зусиллями вже вдалось розпочати розробку цієї програми, щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання у місті Запоріжжя і вже літом минулого року були прийняті правки до Закону України, які зробили таку вимогу зі зниження викидів обов’язковою.

Уповноважена мітингу “Маю право дихати”, представниця об’єднання громадських сил “ЕкоКоаліція Запоріжжя” та член робочої групи Тетяна Ярмохіна розповіла журналістам “Паноптикону”, що:

«Зараз завдяки громадськості ми добилися того, щоб група “вийшла з підпілля”. Зараз робочі обговорення з групою проходять в прес-центрі мерії із залученням фахівців в онлайн режимі, зокрема зі спеціалістами інституту громадського здоров'я ім. О. М. Марзєєва. Зараз дуже важливо доносити цю інформацію людям публічно. Ця програма має великий суспільний інтерес, бо повітря – це наше життя та здоров’я, а також розвиток міста».

На якому етапі зараз програма поетапного зниження викидів та які пропозиції робочої групи?


Раніше ми повідомляли, що 7 лютого 2023 року робочою групою були передані пропозиції щодо вирішення проблеми із повітрям особисто в.о. мера міста Запоріжжя Анатолію Куртєву, зазначаючи, що мерія буде замовляти розробку цієї програми у фахівців.

В цілому проєкт завдання є змістовним та охоплює 3 основні напрямки, які забезпечують можливість розробки програми корисної для міста Запоріжжя, а саме:

• оцінка впливу викидів на стан забруднення атмосферного повітря за даними результатів розрахунків розсіювання від основних джерел викидів;
• оцінка та визначення зон неприйнятного ризику для здоров’я населення від впливу викидів забруднюючих речовин;
• оцінка викидів від пересувних джерел забруднення.

Це 3 основні вимоги які треба виконати в програми і далі важливо правильно її розробити, щоб вони запрацювали. Крім того, в завданні порушені ще такі важливі питання як впорядкування нормативних та встановлених санітарних захисних зон, що при умовах виконання вимог дозволить встановити єдину обґрунтовану зону для промислового вузла міста Запоріжжя.

Станом на зараз у відкритому форматі відбулось 3 зустрічі під час яких всі учасники робочої групи подали свої пропозиції до Технічного завдання майбутньої програми. За словами Ярмохіної, представник “ЕкоКоаліції Запоріжжя” Олександр Костенко подав пропозицію про впровадження чіткого визначення про те, що є індикатором виконання програми. Зазначається, що є гостра потреба у конкретиці. Індикатори повинні бути більш змістовними та надавати інформацію у процентному вимірі.


Фото: "Паноптикон"


На останньому робочому засіданні пані Тетяна пропонувала встановлення автоматичних постів спостереження, підкреслюючи що у Кривому Розі таких моніторингових систем нараховується до 30, на відмінну від Запоріжжя у якому зовсім відсутні подібні системи. Ця пропозиція викликала жваву дискусію, мовляв, такі системи не покращать стан повітря. Однак, за словами Ярмохіної, вони повинні слугувати індикатором та допомагати контролювати стан повітря. Крім того, завдяки автоматизації роботи можна повністю прибрати людський фактор, який наддасть коректні данні які неможливо сфальсифікувати.

«У Запоріжжі практично відсутні станції автоматичного моніторингу повітря. У нас є 4 станції гідрометра, які технічно застарілі і включають людський фактор. Також у нас є мобільна лабораторія, але на сьогодні вона не отримує достатнього фінансування, а тому половина обладнання не працює», – зазначає Ярмохіна.

Що заважає впровадженню пропозицій?


До обговорення пропозицій долучились представники від великих підприємств міста, такі як: ПрАТ “Дніпроспецсталь”, ПрАТ “Запоріжкокс”, АТ “Мотор Січ”, ПрАТ “Український графіт”, ТОВ “Запорізький титано-магнієвий комбінат”, АТ “Запорізький завод феросплавів”, ПрАТ “Запоріжкокс”, ПрАТ “Запоріжвогнетрив”, ПАТ “Запоріжсталь” та ПрАТ “Запорізький абразивний комбінат”. Думки промисловців щодо актуальності природоохоронних вимог розділилися: частина декларує готовність до змін, решта заявляють про неможливість виконати заклики громади.

На останньому обговоренні, яке відбулось 15 березня деякі представники підприємств виказали побоювання, мовляв, такі рішення можуть негативно відобразитись на роботі заводів, які наразі працюють з урахуванням обставин непереборної сили. Крім того, перевірки викидів на підприємствах заборонені у воєнний час, тож програму варто розробляти вже після закінчення війни.

Наприклад, начальниця науково-дослідного вимірювального центру з питань екології та якості продукції та матеріалів ПрАТ "УкрНДІОГаз" Булигіна Ірина Вікторівна прогнозує, що:

«Я вважаю – ця програма не на часі. Чому? Оцінку впливу за результатами розсіювання планується робити згідно з інвентаризацією джерел викидів, які ми візьмемо на основних підприємствах. Всі основні підприємства всю цю інвентаризацію робили на довоєнний стан. До того ж коли ми вийдемо на післявоєнний стан, виявиться, що частина підприємств буде працювати в іншому режимі, частина підприємств буде перепрофільована на будівництво чи інші можливості. Так, ми все врахуємо і ця програма буде доброю, але вона втратить свою актуальність на післявоєнний час».



Фото: "Паноптикон"


Не зважаючи на жваву дискусію, пропозиції робочої групи та навіть Запорізької обласної державної адміністрації проходять вкрай важко. На сьогодні чіткого технічного завдання, яке має стати програмним документом щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин суб’єктами господарювання у місті Запоріжжя, поки що не було розроблено і наразі перебуває на етапі обговорення.
Добавлено: 17-03-2023, 12:21
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх