«Вкладники будь-яких банків захищені державою»: запорізький нардеп прокоментував ризики закону «про ліквідацію підсанкційних банки»

«Вкладники будь-яких банків захищені державою»: запорізький нардеп прокоментував ризики закону «про ліквідацію підсанкційних банки»

Запорізький нардеп, член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Геннадій Касай прокоментував виданню «Великий Київ» можливості та небезпеки законопроекту 9107-1, який за твердженням авторів має допомогти з ліквідацією банків з російським капіталом.

Нардеп звертає увагу на те, що насправді за текстом законопроекту, він стосується не банків з російськими співвласниками, а банків зі співвласниками, які знаходяться під санкціями. Причому у документі відсутня конкретика, про які саме санкції йдеться.
«Головне науково-експертне управління Верховної Ради у своєму висновку щодо законопроекту 9107-1 визначає одразу декілька «слабких місць». Серед яких — відсутність конкретики, до яких банків він може застосовуватися. У публічній площині законопроект переважно подається як направлений проти банків з російським капіталом. Однак це не зовсім так! Державні експерти зазначають: автори не конкретизують, що закон застосовуватиметься саме до банків, які пов’язані з російською агресією або російським капіталом. Таким чином, НБУ отримає надмірні та невиправдані можливості для ліквідації банків», — каже Геннадій Касай.

Тим не менш, нардеп зазначає, що для фізичних осіб-вкладників будь-яких українських банків немає причин для тривоги. Фінансова система працює стабільно, і жоден законопроект не зазіхає на вклади фізичних осіб. Більше того, вони зараз гарантовані державою на 100%.
«Рік тому, в квітні 2022-го, президент Володимир Зеленський підписав закон про гарантування повернення 100% суми банківських вкладів на час воєнного стану та три місяці після його завершення (у «мирних» умовах ця сума обмежувалася 200.000 грн)», — нагадує Геннадій Касай.

Але у випадку ліквідації банків складнощі для фізичних осіб-вкладників полягатимуть у тому, що повернення вкладів не відбуватиметься миттєво. На рівні держави це означатиме, що витрати ляжуть на плечі Фонду гарантування вкладів та загалом державного бюджету.
Саме тому, на думку нардепа, варто уникати ліквідації банків (на чому акцентований законопроект 9107-1). Натомість законопроекти щодо підсанкційних банків мали б в першу чергу передбачати націоналізацію, а не ліквідацію банків:

«У випадку націоналізації банк продовжить роботу під контролем держави, зокрема буде виконувати свої зобов’язання по вкладах, а клієнти зможуть розпоряджатися своїми вкладами у звичайному «режимі», — зазначає Геннадій Касай.
Добавлено: 21-04-2023, 16:04
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх