Життя після ракетного удару: яка сьогодні ситуація в одному зі зруйнованих будинків у Запоріжжі

Фото: скріншот war.city/uk/tours/

Ракетна атака, яку країна-терорист завдала по Запоріжжю у ніч на 9 жовтня 2022 року, докорінно змінила життя жителів будинку на Зестафонській, 8. Цей цілеспрямований удар росіян по багатоквартирному будинку у спальному районі міста забрав життя 13 осіб, серед яких була маленька дитина. Загалом, поранень зазнало 89 осіб, 11 з яких – діти.

Пройшло 8 місяців з моменту трагедії, однак місцеві, яким пощастило вижити під час терористичної атаки досі чудово пам’ятають деталі тієї ночі. Журналісти видання "Panoptikon" поспілкувались із мешканцями будинку та дізнались, яка ситуація із компенсаціями для людей, які втратили квартири та не мають постійного місця проживання, а також дізнались, чи планується відбудова та яку допомогу зараз отримують потерпілі.

20 квітня 2023 року на позачерговій сесії міськради, депутати підтримали виділення коштів на початок відбудови житла у багатоповерхових будинків, що були зруйновані або пошкоджені ворогом внаслідок ракетних атак. До списку потрапили будинки, які наразі мають проєктно-кошторисну документацію і за якими можна розпочати роботи з відновлення, а саме: Кияшко, 22, Сталеварів, 16, Зестафонська, 10 та Соборний, 151.

За словами виконувача обов’язків мера міста Запоріжжя Анатолія Куртєва: «Ми повинні врахувати всі 11 будинків. Всі вони будуть готові у проєктно-кошторисній документації. Що стосується джерел фінансування, міський бюджет таке навантаження самостійно не потягне, а тому ми вже домовляймося з державною агенцією по відновленню і вони теж долучаються до роботи».

Щодо проєкту відновлення будинку на Зестафонській, 8


Станом на сьогодні, кошти на відновлення отримав сусідній будинок за адресою Зестафонська, 10, у якому під час ударної хвилі зазнала руйнувань стіна першого під’їзду. Стосовно будинку за адресою Зестафонська, 8 – ситуація залишається на етапі опрацювання.

Голова правління об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) Ігор Литвиненко повідомив журналістам “Паноптикону”, що головним підрядником по відновленню будинку є будівельна компанія ТОВ “Анстрой”: «Наразі компанія розробляє проєкт, який знаходиться вже на фінальному етапі та має бути представлений не пізніше кінця травня або на початку червня цього року. Саме тоді буде відома остаточна сума коштів на відновлення 4-го під’їзду та ремонту 1, 2 та 3-го під’їздів. Кошторису зараз ніхто не знає – все у виробництві».

Зазначимо, що у січні 2023 року, Запорізький центр розслідувань повідомляв, що Департамент з управління житлово-комунального господарства уклав договір з фірмою “Анстрой проект” на 5 мільйонів гривень. Для цього проводились відкриті торги, однак участь брала лише одна фірма. Ця ситуація викликала недовіру у деяких мешканців потерпілого будинку.

Пані Марина, власниця зруйнованої квартири, повідомила “Паноптикону”, що: «Пройшла інформація, що відбудову 4-го під'їзду буде виконувати “Анстрой” – переможець тендеру. А тут усе “мутно”. До того ж відбудову 3 під'їзду збираються робити з плит зруйнованого 4. Була комісія від міста. Була експертиза від одного ФОПа. Потім інститут з будівництва з Києва. Мешканці 3-го під'їзду за свої гроші наймали ще експертизу по 1, 2 та 3-м під'їздам. Висновок – дім придатний до проживання, але питання залишились. Я з 4-го під'їзду. Він зруйнований. Його будуть розбирати. Коли? Інформація буде влітку».

Життя після ракетного удару: яка сьогодні ситуація в одному зі зруйнованих будинків у Запоріжжі

Фото: скріншот war.city/uk/tours/


На останній зустрічі із головою правління ОСББ Зестафонська, 8, інженерами головного підрядника та Департаментом з управління житлово-комунального господарства було вирішено, що у першому, другому та третьому під’їздах буде виконуватись капітальний ремонт в залежності від рівня руйнування. Четвертий під’їзд планується розібрати до фундаменту, повністю відновити цоколь та з нових матеріалів відбудувати четвертий під’їзд з першого по дев'ятий поверх.

«Все це закладено у тому проєкті кошторису, який ми побачимо в кінці травня – початку червня», – розповів журналістам "Паноптикону" голова правління ОСББ Ігор Литвиненко.



Фото: скріншот war.city/uk/tours/


Де мешкають потерпілі зараз


Станом на сьогодні, мешканці всіх 144 квартир у будинку мають статус внутрішньо переміщеної особи. Голова правління ОСББ повідомив, що у лютому цього року люди почали повертатись до вцілілих осель, а мешканцям квартир (з 1 по 72-у, – ред.) було відновлено всі рахунки для сплати комунальних послуг.

«Нам допомогли відразу відновити водопостачання, електрику та тепло. За опалення людям з тих під’їздів які, можна сказати, живі – виплатили компенсації. Зараз ми ведемо бесіду стосовно відновлення газового постачання. Будемо дивитись, чи для 2, чи вже 3 під’їзду. Всім іншим людям, котрі залишились без житла комунальні послуги не нараховуються. Але якщо до трагедії у людини були борги – вони так і залишаться. Люди думають, що їм це спишеться, мовляв, з відновлення будинку будуть нульові показники по рахунках – такого не буде. Будуть ті борги які були до моменту трагедії», – прокоментував ситуацію голова правління ОСББ Зестафонська, 8.

Однак, існує морально-етичний аспект у цій ситуації. Про це під час розмови із журналістами "Паноптикону" розповів Олександр, місцевий мешканець, який також тієї ночі втратив свою квартиру. За його словами, жителі будинку поділились на 2 табори: тих, хто не вірить у відшкодування та бажає якомога скоріше повернутись до вцілілих квартир, та тих, хто категорично відмовляється жити на місці, у якому загинула велика кількість людей. Крім того, серед мешканців будинку існує суттєва недовіра до експертизи щодо стану фундаменту та подальшої придатності будинку для проживання загалом.

«Як можна жити там, де люди не вмерли, а загинули? На сьогодні за нашою адресою 6 людей є безвісти зниклими. Мої сусіди у яких вікна виходили на двір – загинули. На першому поверсі нашого під’їзду (3 під’їзд, – ред.) є загиблі. За стінкою, 5 метрів від нас обвалилось пів під’їзду і загинуло 20 людей. Це люди які на ранок наступного дня мали якісь плани. Крім того, це панельний будинок і якщо мати здоровий глузд і хоча б якісь елементарні знання, то зрозуміло що після влучення ракети такий будинок стояти не буде», – розповідає “Паноптикону” Олександр.



Фото: скріншот war.city/uk/tours/


Проте, не зважаючи на цей факт, у першому та другому під’їздах продовжують жити люди і навіть повертатись до своїх квартир з евакуації. Голова ОСББ Ігор Литвиненко зазначає, що: «Серед місцевих були коливання стосовно цього. Люди казали що не хочуть або у них є моральна травма. Але коли вийшов закон у якому написано, що у тих будинках, у яких можна зробити ремонт чи відбудову — житло буде відновлюються. В тих, у яких відбудова неможлива – люди отримуватимуть компенсацію. Тоді це питання закрилось».

Про допомогу потерпілим та проблеми з її отриманням


Олександр разом із сім’єю та своїм 3-річним сином на момент влучання ракети перебував у своїй квартирі. Зранку стоячи біля будинку, єдиною пропозицією для його сім’ї було тимчасове розміщення у місцевій школі. Не отримавши жодної допомоги із житлом, йому разом із сім’єю довелось виїхати з міста, щоб отримати допомогу в іншому регіоні країни. За його словами, після трагедії його сім’я залишилась без допомоги віч-на-віч зі своєю проблемою:

«У нас житло не було приватизованим і у зв’язку з цим, ми не отримуємо ніяких компенсацій від міста. Хоча це наша квартира і ми маємо всі особові рахунки. Ми все життя проживали тут і на момент трагедії були вдома. Окрім тих організацій до яких ми звернулись самостійно, більше ні від кого ніякої допомоги ми не отримали. У місті нами не цікавились абсолютно ніхто. Не було жодної комунікації стосовно того, чи є в нас де жити, чи що вдягнути – абсолютне ніщо. Нам просто немає де жити у Запоріжжі, хіба що на вокзалі. Моя дружина маючи моральну травму, як і більшість людей у подібній ситуації, була вимушена приїхати у Запоріжжя, яке кожного дня обстрілюють, для того, щоб особисто бути присутньою у ЦНАПі, щоб оформити допомогу. Зараз ми живемо у квартирі наших друзів у Львівській області, а тому допомогу як ВПО ми отримуємо не в Запоріжжі», – розповідає журналістам “Паноптикону” потерпілий.

Пані Марина, яка також є потерпілою і мешкала у наразі зруйнованому 4-у під’їзді на Зестафонській, 8, під час розмови із журналістами “Паноптикону” зазначила, що у перші два місяці коли сталась трагедія була інформаційна порожнеча і відчай.

«У жовтні казали, щоб зареєструвати ВПО та отримати 10 000 гривень допомоги від міського бюджету, потрібно виїхати на 5 км від міста. Мешканці будинку знімали ролики і викладали у Фейсбук. Була адвокат з питаннями на телебаченні до місцевої влади та запит до Президента. Після Дніпра та реакції мера Філатова на ракетний обстріл, а також наших роликів у соцмережах, наша місцева влада одразу заворушилась», – розповіла потерпіла.

За словами жінки, у перші місяці хотілося не макаронів, а інформації, про те, що чекає мешканців у майбутньому.

«Мешканці вцілілих під'їздів після отримання акту про руйнацію 3-го і 4-го під'їздів та оформлення ВПО для них, також вибили собі статус внутрішньо переміщеної особи. Тепер у нашому будинку два акти які різняться. Перші акти кажуть, що 1-й та 2-й під'їзди придатні для життя, але потребують ремонту. Це написано у моєму акті. Пізні акти, котрі на руках у мешканців 1-го та 2-го під'їздів кажуть, що вони не придатні для проживання. До того ж сім'ї загиблих не можуть оформити допомогу 10 000 гривень, тому що нотаріально не можуть увійти у спадщину. І у цей час дехто, у кого житло не сильно постраждало робить євроремонт і завозить нові меблі. Зрівнялівка привела до несправедливості», – каже жінка.



Фото: скріншот war.city/uk/tours/


Наразі пані Марина залишається у рідному місті та мешкає у знайомих у приватному секторі. Вона як і всі інші мешканці будинку на Зестафонській, 8 чекає конкретних дій від виконавчої влади міста та сподівається, що зрештою все ж таки зможе повернутись до рідного і вже відновленого будинку.
Добавлено: 4-05-2023, 14:47
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх