ОСББ-рейдерство: як колишня весільна тамада захопила декілька запорізьких ОСББ та їхні кошти

Колишня весільна тамада Вікторія Білаш «на довірі» стала управителькою кількох запорізьких ОСББ – і щонайменше у чотирьох з них повторюється одна й та сама історія: необґрунтовані та неконтрольовані витрати коштів співвласників, сумнівні та непотрібні послуги, підробка підписів та документів, працевлаштування родичів, образи та погрози на адресу мешканців та, в довершення всього, судові позови проти цих же ОСББ. Детальніше – в розслідуванні «Паноптикона».
ОСББ-рейдерство: як колишня весільна тамада захопила декілька запорізьких ОСББ та їхні кошти

Шахрайство «на довірі»


Восени 2021 року мешканці будинку на Полякова, 5а в Шевченківському районі Запоріжжя створили ОСББ. Керувати об'єднанням покликали людину «зі сторони» – таку собі Білаш Вікторію Олександрівну. Вона справляла враження досвідченої управительки, розповідають «Паноптикону» місцеві мешканці: на той час «вела» вже декілька ОСББ та цим фактом обгрунтовувала, що знає, як облаштувати ОСББ.

(Нам не вдалося знайти ознаки хоча б якихось успіхів управительки в цій сфері, як і інформації про досвід управління або роботи в ЖКГ – відомо лише про її роботу щонайменше з 2012 року у якості весільної тамади під псевдонімом Вікторія Нєвская. Також, за нашою інформацією, у сфері організації та проведення свят працювали й члені її сім’ї, згодом також залучені до виконання різних робіт в ОСББ. Так, наприклад, її чоловік Геннадій Білаш, який отримував «замовлення» у ОСББ під керівництвом дружини, а нещодавно і сам очолив ОСББ, ще відносно нещодавно працював весільним фотографом та оператором, іноді під псевдонімом Геннадій Туманов).

Вікторія Білаш стала головою правління новоствореного ОСББ (що, як ми покажемо нижче, вже було незаконно), але невдовзі з’ясувалося, що обрана керівниця не зовсім розуміє, що має робити на своїй посаді.

Перший тривожним дзвіночком стала бездіяльність щодо розірвання угоди на управління будинком з попереднім управителем – компанією «Мрія». Поки Вікторія Білаш запевняла мешканців, що не варто перейматися через виставлені «Мрією» рахунки, борги за обслуговування будинку продовжували накопичуватися, розповідають мешканці будинку. Договір з компанією розірвали лише за півтора роки в судовому порядку – причому, як видно із документів суду, позов на розірвання договору Білаш спромоглася донести до суду аж за рік після свого призначення – в грудні 2022-го.

Таке недбальство змусило співвласників уважніше дивитися за іншими діями Білаш в цьому ОСББ. Так, наприклад, гучними «розбірками» завершилось фарбування газової труби, яка йде вздовж будинку. Послугу з фарбування (а це максимум пару годин роботи однієї людини) управителька оцінила більш ніж у 12 тисяч гривень! При цьому не пояснюючи мешканцям: чому виникла потреба у фарбуванні (послалась на вимогу постачальника, однак відмовилася показати лист або припис), звідки взялася така вартість робіт, як було обрано виконавця робіт тощо. У відповідь на обурення та вимоги мешканців жодних документів також надано не було. Загалом приховування бухгалтерських та інших документів від співвласників стало системою роботи управителькі. Співвласники будинку зверталися і до поліції з приводу ненадання їм доступу до фінансової та бухгалтерської документації ОСББ, але поки що реакції від правоохоронців не було.



Аналогічних питань до роботи Білаш накопичилося у мешканців вже чимало: ігнорування запитів на важливі роботи (ремонт даху або гідроізоляцію стиків між під’їздами), необґрунтовані витрати коштів ОСББ, працевлаштування в ОСББ родичів управительки, загалом зневажлива та хамська поведінка у відповідь на вимоги або запитання.

Дійшло вже й до відвертих погроз: після чергової вимоги надати співвласникам документи ОСББ один з мешканців будинку отримав від Білаш повідомлення, що своїм опонентам вона даватиме повістки до ТЦК, а також приведе працівників ТЦК на чергові збори співвласників. Небайдужим членам ОСББ Вікторія Білаш загалом каже йти на фронт.



Поки що невідомо, чи збирається управителька так само вручити повістку та відправити на фронт свого зятя та чоловіка, які також залучені в її «діяльність» (перший був вписаний у контрольно-ревізійну комісію одного з будинків під її керівництвом, другий «надавав послуги» щонайменше в одному будинку під управлінням дружини – необхідні дані є в розпорядженні редакції).

Після усіх цих «пригод» мешканці будинку Полякова, 5а вирішили відмовитися від «послуг» Білаш та обрати собі іншого управителя. Але це виявилося дуже складною задачею – управителька «вчепилася» у свою посаду та застосовує свої звичні «прийоми», щоб якнайдовше втриматися в кріслі: обман, приховування документів, погрози. Зокрема, вона запевняє мешканців, що у випадку її звільнення ОСББ доведеться платити величезну компенсацією нібито за умовами угоди з нею (умови цієї угоди невідомі – ніхто з наших співрозмовників-мешканців не бачив її раніше, показати її зараз Білаш також відмовляється).

Зазначимо, що законодавство цілком на боці співвласників: Закон «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» однозначно встановлює, що органами управління ОСББ є загальні збори співвласників, правління ОСББ та контрольно-ревізійна комісія. Вони наділені всіма правами здійснювати управління будинком, зокрема й на зміну управителя в будь-який час.

Більше того, свою посаду голови правління ОСББ «Полякова, 5 А» Вікторія Білаш посіла всупереч і закону, і статуту ОСББ (статут є в розпорядженні редакції та постійно знаходиться у державного реєстратора). І порушила їх свідомо! Статут ОСББ зазначає, що головою правління може бути лише співвласник будинку, ким Вікторія Білаш не є. Однак на установчих зборах ОСББ, як видно з документу, вона сама себе (!) вписала як власницю однієї квартир – що також є неправдою.




В цілому очевидними є ознаки не просто ненадання доступу до документації, а кримінального правопорушення – шахрайства: видаючи себе за співвласницю будинку та увівши в оману реальних співвласників, Вікторія Білаш отримала посаду, яку не мала права займати за законом і за статутом ОСББ, та отримала доступ до коштів ОСББ, якими розпоряджається без належного звітування, а також приховує документи (які наразі можуть бути навіть знищені, щоб приховати ознаки злочину). Відповідно до ст. 214 КПК України та Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, публічно звертаємося до правоохоронців із закликом звернути увагу на наведені факти.

Юристи та фахівці, обізнані в тематиці ОСББ, з якими ми поспілкувалися при підготовці цієї статті, зазначають, що в такій серйозній ситуації варто:
1. Проконсультуватися з досвідченим адвокатом, який проаналізує, які існують загрози та як найкраще захистити інтереси ОСББ в суді або, за можливості, без суду
2. За потреби (та, бажано, також за допомогою адвоката) – звернутися до правоохоронців, але із зазначенням конкретної протизаконної дії: привласнення коштів, викрадення документів або печатки, підробки підписів або документів тощо. Це серйозні злочини (тим більше під час дії воєнного стану), розслідування яких може значно «витверезити» порушника
3. Знайти нового, ефективного та професійного, управителя та проконсультуватися з ним щодо нинішнього стану та перспектив ОСББ. Знайти таких управителів легко, орієнтуючись на рейтинги або конкурси найкращих ОСББ або на інформацію про історії успіхів окремих ОСББ.


Прокляття для ОСББ



Ситуація з ОСББ «Полякова 5 А» зовсім не виняток у «кар’єрі» Вікторії Білаш. Можна навіть сказати навпаки: залучення Білаш до управління будинком – майже гарантія майбутніх проблем для ОСББ.

Так, в сусідньому будинку за адресою Полякова, 3б вона виступає найнятою управителькою при іншому голові ОСББ. Як розповіли «Паноптикону» мешканці цього будинку, вони мають дуже схожі проблеми. По-перше, співвласники не отримують повні та прозорі звіти про використання коштів. Ось, наприклад, звіти за жовтень та листопад 2023 року, в яких можна побачити лише загальні обсяги витрат, але незрозуміло, наприклад, на які саме «господарські потреби» в жовтні були витрачені 932 грн. Але окремої уваги варта закупівля лампочок у обидва місяця загалом на 1000 грн. Тут також неможливо встановити, які саме та в якій кількості були придбані лампочки. В залежності від марки та потужності 1000 грн може вистачити на кілька десятків лампочок, тобто на освітлення кожного поверху будинку, якщо припустити, що в будинку перегоріли одразу всі лампочки. Та попри це в деяких під'їздах і досі темно, скаржаться мешканці.




По-друге, так само викликають питання й деякі замовлені управителькою «послуги». Влітку 2022 року біля будинку були зрізані кілька дерев – для звільнення місця під дитячий майданчик. Мешканці, які знали, що спиляне багатометрове дерево може коштувати чималих грошей, запитали в управительки про долю цих коштів. На це отримали від Вікторії Білаш відповідь, що деревиною будинок нібито розплатився за послуги зі спилювання дерев. Хоча послуги коштують значно дешевше вартості отриманої деревини. Так само сталося, до речі, і в будинку на Полякова, 5а: кілька дерев там спиляли за ініціативи Білаш під виглядом дотримання норм, а мешканцям управителька «похвалилася», що всі роботи виконані безкоштовно, не згадавши нічого про можливу вартість деревини.

Та ще більш цікаво, що у відповідь на вимоги мешканців будинку на Полякова, 3б надати документацію щодо спилювання дерев, Вікторія Білаш продемонструвала, ймовірно, фіктивну угоду: складену російською мовою, з датою, виправленою кульковою ручкою, а головне – з підрядником ФОП Кривошей Олександр Миколайович, який, судячи з даних реєстрів, на той момент вже припинив своє існування.



Іншому будинку таки довелося захищатися від управительки в суді. Декілька років Вікторія Білаш судилася з ОСББ «Чарівна 155», яке також мало необачність найняти її на роботу. Історія справи дуже схожа на проблеми, які спіткали мешканців будинку Полякова, 5а. Як йдеться у матеріалах суду, в 2021 році мешканці, невдоволені незадовільною роботою, обрали нове керівництво ОСББ, однак Вікторія Білаш відмовилася передати документи та печатку новому керівництву, згодом повідомивши, що все це нібито було вкрадене з її автомобіля. Та це був лише початок: далі вона почала судитися з ОСББ за виплату їй компенсації за невикористані відпустки та 150 тисяч гривень за розірвання угоди (те, чим зараз Білаш лякає мешканців будинку Полякова, 5а). Як і варто було очікувати, в результаті суд відмовив Білаш у 150 тисячах грн компенсації та зобов’язав стягнути з неї 11 тисяч грн на користь ОСББ за послуги юристів. Лише вимогу щодо компенсації за «невикористані відпустки» суд задовольнив, але й ту частково.

Також Вікторія Білаш намагалася судитися і з ОСББ «Ладний» (Ладозька, 17), але була «збита на зльоті» – суд не прийняв позов, оскільки Білаш планувала виступати в якості представника позивача, а ним за законом може бути лише професійний адвокат.

Хоча Запоріжжя має дуже багато прикладів відповідальних та успішних голів ОСББ та управителів, як бачимо, в цій галузі ще дуже просто натрапити на непрофесійних виконавців, а то й на відвертих махінаторів. Відтак закликаємо більш уважно та прискіпливо ставитись до процесу вибору управителів. А також повідомляти нам про випадки порушень статуту та законів, непрозорого використання коштів, неефективної роботи у вашому ОСББ.
Добавлено: 25-12-2023, 16:14
2

Похожие публикации


Комментарии (2)

avatar
2
#1 Оленка

Дуже дякую за статтю! Нарешті! Довго чекали, хоч трошки правди про діяльність Білаш. Шахрайка! Невже настане той день, коли вона отримає по заслузі та перестане дурити людей?

avatar
1
#2 Василь

Працює по всьому місту. Ладозька 17 на Бородінському м-р.

Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх