Запорізький нардеп закликав міську владу не тиснути на ОСББ через стан укриттів

«Місцевій владі треба залишити ОСББ у спокої стосовно питання облаштування укриттів», – таку заяву зробив запорізький народний депутат Геннадій Касай.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомляв «Паноптикон», станом на зараз запорізькі правоохоронці ведуть 4 кримінальних провадження щодо посадових осіб через відсутність доступу до укриттів. А за словами голови Запорізької ОВА Юрія Малашка, відповідальність за такі порушення, зокрема й голів ОСББ, посилюватиметься.

Як зазначає Геннадій Касай, посилився тиск на керівників ОСББ Запоріжжя. Зокрема, до них доводили «‎вимоги» з мерії, що саме ОСББ мають облаштовувати укриття в житлових будинках і забезпечувати до них цілодобовий доступ.

Нардеп підкреслює, що масовий та системний захист містян повинні забезпечувати переважно укриття в комунальних закладах (школах, лікарнях, дитячих садках) та вуличні модульні укриття, якщо вони відповідають технічним вимогам.

Укриття в комунальних закладах більші, там є принаймні постійні охоронці, вони зручно розташовані — де знаходиться школа або лікарня, у районі добре знають всі з дитинства, – акцентує нардеп

На думку Г. Касая, до місцевої влади стосовно укриттів у комунальних закладах та комунальних модульних укриттів (названих в народі «будинками хоббітів») у містян є великі питання.

Народний обранець наголошує, що у час, коли місто передавало будинки з комунального балансу на баланс ОСББ, мало хто думав про велику війну з ракетними обстрілами. Тому ремонтні роботи проводилися, в першу чергу, на дахах, під’їздах і комунікаціях. За словами Геннадія Касая, це спільний прорахунок і міської влади, і громади, і ОСББ, проте дивно зараз за це карати та тиснути саме на ОСББ.

До того ж як зазначає нардеп, багато об’єктів, які вважаються укриттями, насправді такими не є, бо більшість підземних частин житлових будинків не мають необхідної вентиляції, запасних виходів тощо.

«Безпека — це не лише можливість пересидіти повітряну тривогу. Безпека означає також, що в укриття не потрапить диверсант, вандал, крадій, хуліган напідпитку. ОСББ може це забезпечити, якщо йдеться про мешканців конкретного будинку або двору. Але відкрити цілодобовий безконтрольний доступ для всіх охочих — це, як то кажуть, сумнівне задоволення, – зазначає Касай, — повторюся: в першу чергу, з точки зору безпеки людей».


На думку запорізького нардепа, владі та містянам не слід тиснути на ОСББ, адже вони для мешканців своїх будинків роблять те, що можуть при мінімумі ресурсів.

Мислити треба системно — отже вибудовувати мережу укриттів на базі комунальних закладів, комунальних приміщень, органів влади, – узагальнує Касай.
Добавлено: 29-06-2023, 13:36
1

Похожие публикации


Комментарии (1)

avatar
0
#1 Олег

Новгородская 24 4 подьезд  имеется большая дыра в полу что может провалится нога ребенка. Уже прошел месяц так и ничего не сделано головой ОСББ Лохманюк Светланой.

Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх