Запорізький медіаексперт: «Хотілося би, щоб ми випереджали російську дезінформацію, а не лише відбивали атаки»

Експерт з медіаграмотності, доцент факультету журналістики ЗНУ Павло Мірошниченко розказав, як змінилася російська пропаганда з початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, про що брешуть російські змі, які інструменти використовують та як захистися від ворожих впливів.

Павло Мірошниченко пояснює, що інформаційні атаки росіян не стали більш витонченими. Окупанти досі «вішають» на нас клеймо так званих українських неонастів та бандерофашистів. Але загарбники вдало користуються інформаційними приводами, вкладаючи в маніпуляції потрібні їм меседжі, та використовують інші методи впливу. Про це експерт розказав у випуску радіо «На Дотик».

Поширеним способом маніпуляції є інверсія, тобто зміна з «чорного» на «біле». Як приклад, запорізький медіаексперт наводить маніпуляції, що українці самі обстріляли – і нам доводиться виправдовуватися. Дезінформація і маніпуляції переважно розігрують образи, ідеї, проблеми, пов'язані з наративами, які сіять паніку.

«Хотілося би, щоб ми випереджали російську дезінформацію, а не лише відбивали атаки», – говорить медіаексперт.

Також Павло Мірошниченко згадує, що на тимчасово окупованих територіях росіяни досі вважають, що можуть просувати українцям свої наративи через телебачення.

Саме тому окупанти намагаються підключити пропагандистські канали та «відрізати» українські канали від мешканців. Насправді ж телевізор не є основним джерелом, звідки українці споживають інформацію.

Щоб не вірити у ворожі меседжі, важлива резистентність – здатність чинити супротив. Маніпуляції змушують людину думати, що вона сама ухвалила це рішення, це також про «перевішання» відповідальності, адже маніпулятор не хоче бути розкритим, – зазначає медіаексперт.

Фото: Павло Мірошниченко | Радіо «На дотик»
медіагігієна, тимчасово окуповані території, медіаграмотність, радіо
Добавлено: 25-02-2024, 23:41
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх