Заява Адміністрації Байдена з огляду на військовий переворот у М'янмі

В адміністрації Байдена закликали військових М'янми звільнити всіх, хто був заарештований сьогодні і пригрозили вжити заходів проти тих, хто намагається змінити результати нещодавніх виборів або перешкодити переходу країни до демократії

Адміністрація президента США Джо Байдена оприлюднила заяву у зв'язку із військовим переворотом у М'янмі (колишня Бірма). Відповідний коментар представлений прес-службою Білого дому.

"Сполучені Штати стурбовані повідомленнями про те, що бірманські військові зробили кроки з підриву демократичних перетворень в країні, включаючи арешт державного радника Аунг Сан Су Чжи та інших цивільних посадових осіб в Бірмі", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що радник з національної безпеки Джейк Салліван вже поінформував президента Джо Байдена про останні події в М'янмі.

Білий дім закликав збройні сили країни і всі інші сторони дотримуватися демократичних норм і верховенства закону і звільнити всіх, хто був заарештований сьогодні.

Крім того, в адміністрації Байдена наголошують, що Сполучені Штати виступають проти будь-яких спроб змінити результати нещодавніх виборів або перешкодити переходу М'янми до демократії, і вживуть заходів проти винних, якщо ці кроки не будуть скасовані.

Нагадаємо, у М'янмі в понеділок вранці військові заарештували президента У Він М`їна, державного радника Аунг Сан Су Чжи та інших високопоставлених чиновників.

Зазначені події відбулися після ескалації напруженості між цивільним урядом і могутньою армією. Військові вважали, що останні листопадові вибори були шахрайськими.

Парламентські вибори в країні відбулися 8 листопада минулого року. Правляча Національна ліга за демократію (НЛД) отримала в обох палатах союзного парламенту більшість місць, що дало змогу сформувати уряд. Але інші партії та військові заявили, що вибори були несправедливими.

М'янма перебувала під владою військових до 2011 року. Але генерали добровільно передали частину влади цивільним особам після перемоги на виборах 2015 року лауреата Нобелівської премії миру Су Чжи з національної ліги за демократію (НЛД).

За матеріалами: 112.ua
Добавлено: 1-02-2021, 14:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх