Чи втілють в Україні ідею з наданням додаткових переваг для вакцинованих

В Україні подумують над "пропусками" на публічні заходи для вакцинованих

МОЗ хоче перейняти ідею з наданням додаткових переваг для вакцинованих, але обіцяє зберегти баланс між правами людини.

В Україні подумують над тим, щоб надати вакцинованих особам спрощений доступ до певних послуг і сервісів, наприклад, відвідування публічних заходів. Це можуть реалізувати за допомогою внутрішнього цифрового сертифікату з даними про щеплення.

Про це повідомив головний санітарний лікар Ігор Кузин в інтерв'ю "Українській правді".

У Києві можуть знову ввести локдаун: підприємців просять надати списки на спецпропуски

"Головний бенефіт вакцинованих людей в тому, що вони захищені. З іншого боку ми розуміємо і бачимо на прикладі інших країн, вакциновані отримують додаткові переваги або спрощений доступ до певних послуг, сервісів або, наприклад, відвідування публічних заходів. Основна ідея, яка використовувалася в інших державах, і яку, швидше за все, буде використовувати Україна - це максимальне використання внутрішнього цифрового сертифікату. Він повинен стати умовним пропуском ", - заявив Кузін.

Внутрішній сертифікат буде у вигляді QR-коду, який буде показувати, що людина вакцинована або перехворів, або має негативний ПЛР або антиген-тест.

За словами головного санітарного лікаря, поки внутрішні сертифікати в Україні тільки тестуються, тому як вони будуть працювати на тому чи іншому рівні епідемопасності, поки невідомо. Це питання планують обміркувати вже після завершення тестування, говорить він.

У той же час Кузін запевнив, що під час продумування таких заходів, потрібно обов'язково зберегти баланс між правами людини, наприклад, по відношенню до тих українців, які не можуть вакцинуватися через медичних протипоказань.

"Ми також розуміємо, що певна частина українців не може отримати вакцину через медичних протипоказань. Тут треба переймати кращі практики, щоб ідея не спрацювала навпаки - тобто щоб не утворилося опір до вакцинації або недовіру до держави, яке впроваджує такі жорсткі заходи" , - зазначив він.
  • Нагадаємо, зараз в Україні можна отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке діє в світі з 2015 року і стосується не тільки щеплення проти COVID-19. Воно також є дійсним при перетині кордону з тими країнами, які визнали це свідоцтво.
  • А ось COVID-сертифікат - документ, тільки розробляють. Його тестують вже протягом 3 тижнів, він буде доступний в електронному вигляді і прив'язаний до бази. ТСН.ua розпитав про "COVID-сертифікати" у проектного менеджера в Міністерстві цифровий трансформації Катерини Чорногоренко і в Міністерстві охорони здоров'я України. 

За матеріалами: ТСН

Добавлено: 29-07-2021, 12:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх