Крим перетворюється на велику військову базу: що буде далі

Експерти розповіли, які кроки може зробити Україна щодо «кримського» питання сьогодні,

Національний центр управління та випробувань космічних засобів України опублікував фотодокази того, що Крим перетворюється на велику військову базу окупантів.

Як можна (і чи можна) стати цьому на заваді? Чи є в доступному для огляду майбутньому шанс, що Крим стане непідйомною вагою для Росії?

"Коментарі" розбиралися в ситуації разом із експертами.

"Росія витрачає на Крим не більше, ніж на свої інші регіони"

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що Україна на сьогоднішній день не має ніяких важелів впливу або тиску на Росію, щоб якось змінити її діяльність на окупованому півострові.

"Росія витрачає на Крим не більше, ніж на свої інші регіони. Для них він не є непідйомною ношею. Проблема в Криму для росіян лише одна — доступ до води. В іншому ситуація стабільна", — підкреслює Ілля Куса. На його думку, в найближчому майбутньому питання Криму навряд чи буде активно підніматися на міжнародній арені. "Принаймні, до тих пір, поки в самій Росії не відбудуться події, які можуть створити сприятливі умови для повернення півострова. Однак на цей випадок Україні потрібно буде мати бачення повернення Криму — і самій бути сильною, — зазначає експерт.

— Поки ж через слабкість влади, неефективність системи держуправління і залежної економіки, Україна не може нічого протиставити Росії в кримському напрямку"."Завадити цьому ми не в змозі"

Експерт з національної безпеки Іраклій Джанашия підкреслює, що вектор воєнізації Криму Росією триває вже котрий рік поспіль. "Вже ні для кого не секрет, що з кожним місяцем там збільшується кількість військових об'єктів. Завадити цьому ми не в змозі", — вважає експерт.

При цьому він зазначає, що кожна інфраструктура потребує обслуговування. І чим більше цієї інфраструктури, тим більше фінансів і людських ресурсів доводиться витрачати. "У разі сильної економічної чи політичної кризи це може росіянам в Криму відгукнутися, — прогнозує Іраклій Джанашия.

— Інше питання, що сам шанс такої кризи на цей момент, не дивлячись на нестабільну ситуацію в РФ (погіршення економічного становища, протести через вирок Навальному), бачиться вкрай малоймовірним". Як повідомлялося, ЗМІ показали ще один розкішний маєток Путіна. Спробуйте вгадати, де ж він розташований.

За матеріалами:  Comments.ua
Добавлено: 10-02-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх