Місія МВФ в Україні завершила роботу: чи дійшли згоди та чи буде перегляд програми?

Україна не змогла домовитися з МВФ: кредитори вимагають "більшого прогресу". Це означає, що наступний транш Київ поки не отримає.

Завершилася місія Міжнародного валютного фонду по першого перегляду програми stand-by з Україною.

Як передає Цензор.НЕТ з посиланням на "НВ", про це заявив Йоста Люнгман, постійний представник МВФ в Україні.

Відзначається, що в період з 21 по 23 грудня і з 11 січня по 12 лютого фахівці МВФ обговорили з представниками влади України прогрес у проведенні реформ, які є частиною програми stand-by.

"Дискусії фокусувалися на посиленні управління Національним Банком; поліпшення законодавчого і регулятивного підстави банківського нагляду і фінансового оздоровлення; заходах, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту в середньостроковій перспективі; законодавчі ініціативи по відновленню і посиленню антикорупційної інфраструктури та судочинства, також дискусії стосувалися заходів в секторі енергетики. Обговорення було продуктивним, проте потрібен більший прогрес на користь завершення першого перегляду програми. Дискусії триватимуть ", - заявив Люнгман.

МВФ 9 червня 2020 затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $ 5 млрд) і відразу виділив $ 2,1 млрд першого траншу.

Робота місії МВФ по першого перегляду програми почалася в грудні і продовжилася в січні.

18 січня, на тлі протестів в регіонах, Кабмін України з ініціативи президента Володимира Зеленського прийняв постанову, якою з 1 лютого встановлюється гранична ціна на газ для населення на рівні 6,99 грн за кубометр (з урахуванням податку на додану вартість та плати за транспортування магістральними газопроводами) - в середньому на 30% нижче січневої ціни. Відкриття ринку газу для населення довгий час було одним із зобов'язань України перед МВФ. Без держрегулювання ринок пропрацював менше ніж полгода.
Добавлено: 13-02-2021, 10:36
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх