Голова НАП розповів, як закон дозволяє уникати покарання за недостовірне декларування

Після «повернення» повноважень НАЗК закон дозволяє затягувати терміни і уникати покарання за недостовірне декларування - глава НАЗК. Це не відповідає програмним документам про підвищення відповідальності за корупцію, які декларувалися президентом і його партією.

Через рішення Конституційного суду України про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування Національне агентство по запобіганню корупції (НАПКА) втратило 10 тисяч кримінальних проваджень за фактами неподання декларацій і 3 400 справ за фактами приховування майна публічними особами. Про це в інтерв'ю редактору відділу політики ZN.UA повідомив глава НАЗК Олександр Новіков.

"Ми втратили 10 тисяч кримінальних проваджень за фактами неподання декларацій. Ці люди, що заховали свої доходи, вже ніколи не будуть притягнуті ні до кримінальної, ні до адміністративної відповідальності. Ми втратили також 3 400 справ за фактами приховування майна публічними особами», - сказав Новіков.

Крім того, за його словами, НАЗК також може втратити 200 вироків, які були винесені.

«Але у зв'язку з тим, що на їх оскарження у зв'язку з визнанням КСУ закону недійсним дається тільки місяць, я думаю, що недорахуємось все-таки кількох десятків. А це - повернення грошей до бюджету», - пояснив Новіков.

Фігурантами вищезазначених справ, за словами співрозмовника, є колишні народні депутати Костянтин Жеваго, Ігор Кононенко, Андрій Лозовий, судді КСУ Ірина Завгородня, Володимир Мойсик, Ігор Сліденко, а також глава КСУ Олександр Тупицький, колишній губернатор Запорізької області Костянтин Бриль, директор Львівського бронетанкового заводу Роман Тимків, троє суддів Дніпропетровського апеляційного суду, мер Одеси Труханів і багато інших.

Новіков уточнив, що в разі закриття кримінальної справи, є можливість залучити їх до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу та внесення до реєстру осіб, які вчинили корупційне правопорушення.

«Однак є термін давності в два роки з моменту подачі декларації. Як правило, він вже пройшов», - сказав Новіков.

При цьому відновлення кримінальної відповідальності новим законом не повернуло ситуацію в початкову точку. Сьогодні кримінальна відповідальність встановлена в більш м'якому варіанті з можливістю затягувати терміни й уникати покарання.

«Тобто справи по недекларування перевели в статус кримінальних проступків з терміном залучення до відповідальності в два роки. Якщо активи виведені в офшори, то фізично встигнути розслідувати ці справи неможливо, пояснив Новіков. - «Я неодноразово позначав позицію НАЗК щодо кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. НАЗК і наші європейські партнери вимагали повернути відповідальність в обсязі не меншому, ніж вона була до рішення КСУ. Цього не зроблено».

Так, згідно з новим законом про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, неправдиві відомості в декларації до 4 млн грн (ціна Maserati) визнали не важкі злочини - за нього не передбачені санкції у вигляді позбавлення волі.

«На нашу думку, цей проект закону занадто м'який і не відповідає програмним документам про підвищення відповідальності за корупцію, які декларувалися і самим президентом, і його партією», - підсумував глава НАЗК, додавши, що сьогодні корупція в Україні більш професійна і масштабна ніж антикорупційні органи.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

Суддя КСУ Сергій Головатий назвав рішення колег юридично необґрунтованим. Його підтримав суддя Василь Лемак.

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ було змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

На екстреному засіданні РНБО, яке скликав президент Володимир Зеленський, були прийняті рішення знову відкрити реєстр е-декларацій, а також внести в Раду невідкладний законопроект «Про відновлення доброчесності конституційного судочинства».

Чому після удару Конституційного суду і «повернення» повноважень Національному агентству по запобіганню корупції (НАЗК) чиновникам легше приховати доходи і заплатити штраф, ніж показати активи? Чи потрібно відкривати порядки декларування працівників спецслужб? Хто заблокував можливість моніторингу способу життя суддів? Чому депутати не повертають відповідальність суддів за завідомо неправосудні рішення? Хто в парламенті прийняв викривачів за «стукачів»? Як зламати політичну корупцію і допомогти партіям піти з-під впливу олігархів?

Про це та багато іншого читайте в другій частині інтерв'ю Інни Ведернікової з главою НАЗК Олександром Новіковим. Перша частина інтерв'ю з Олександром Новіковим тут.

ЗА МАТЕРIАЛАМИ: ZN.UA
Добавлено: 17-02-2021, 11:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх