Фільм Христо Грозєва про Вагнергейт - що це буде, коли вийде, як це вдарить по Путіну, Зеленському та Єрмаку (ФОТО+ВІДЕО)

Зеленський відклав рішення, а Єрмак передав інформацію Лукашенку – Безсмертний про “вагнергейт”. Розслідувач "Беллінгкет" Христо Грозєв 10 березня провів у Києві зйомки для свого фільму про Вагнергейт.

Розслідувач "Беллінгкет" Христо Грозєв 10 березня провів у Києві зйомки для свого фільму про Вагнергейт.

Інтерв'ю для Грозєва дали два високопоставлених співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони, які брали участь у спецоперації із захоплення вагнеровцев, екс-президент Петро Порошенко (санкціонував початок спецоперації), агент НАБУ Євген Шевченко (одним із перших написав про провал спецоперації), народний депутат Михайло Забродський (7 грудня запросив на засідання комітету з оборони командира спецназу ГУР МО, який розповів депутатам про хід операції і її провал). Я також дав інтерв'ю для "Беллінгкет".

Як повідомив мені Грозєв, йому дзвонив глава Офісу президента Андрій Єрмак і сам запропонував зустріч в Києві, а також попросив записати для фільму інтерв'ю з державними діячами, які представлять у фільмі позицію Офісу президента в цій справі. За даними джерел Цензор.НЕТ в ОП, Єрмак хотів в якості спікерів представити будь-кого з інших учасників сумнозвісної наради в кабінеті президента.

Після прильоту Грозєва ОП надала йому державну охорону, його супроводжувала машина з охороною. Однак Єрмак без пояснень скасував зустріч з Грозєвим і скасував інтерв'ю з будь-якими спікерами. Разом з тим, за даними Цензор.НЕТ, Офіс президента продовжує спроби вплинути на зміст фільму шляхом звернень до британського уряду. Важко зрозуміти логіку, з якого дива на зміст фільму Грозєва повинні впливати британці - мабуть, Єрмак вважає, що журналістика на Заході організована так само, як контакти ОП з українським олігархами-власниками телеканалів, і проблеми вирішуються по дзвінку.

А тепер торкнемося самого фільму, які висновки я зробив після спілкування з Грозєвим.

По-перше, що це буде за форматом?

Буде випущено дві частини розслідування. Перша частина запланована на кінець березня, точна дата не визначена, робота триває. Це буде коротка версія розслідування. Друга частина - це буде великий документальний фільм для мережі Нетфлікс, там ще багато роботи, швидше за все, робота може бути завершена восени цього року, Грозєв набрав багато матеріалу.

По-друге, що це буде за змістом?

Головна мета Грозєва - показати і викрити діяльність російських спецслужб і терористів Вагнера. Унікальна і не маюча аналогів спецоперація ГУР МО і спецслужб США викликала інтерес "Беллінгкет", оскільки саме наша розвідка отримала від самих терористів детальну інформацію про їхню діяльність, яка дозволяє за допомогою аналізу баз даних зібрати багато доказів про багатьох російських терористичних операціях.

Найбільше фільм "Беллінгкет" буде викривати терористів Путіна, головний удар зосереджений в цьому напрямку. Фільм буде, безумовно, дуже видовищний, і найважливіше - зрозумілий на Заході. Адже записи вербувальних бесід з вагнеровцями, які виклала Яніна Соколова, поки не отримали необхідного резонансу в світі. Це буде величезна подія в інформаційній війні з РФ.


Дивитись з 01.01.44

“Для мене очевидно, що злив інформації відбувся з Києва, і я навіть по інформації, яка на той момент була, і по розумінню, що таке Білорусь, можу сказати, в які пункти це робилося, через кого канал цей працював, хто із присутніх на нараді народив цю ідею, хто забезпечив технологічно цей напрямок і хто рішення прийняв”, – говорить Безсмертний.

“Ми повинні розуміти, що це за держава – Білорусь. Це держава, яка перебуває в руках однієї людини. Біля нього є тільки одна особа, яка має постійний прямий зв’язок із контрагентами в Києві. Міністр закордонних справ Білорусі нинішній, Володимир Макей”, – пояснює Безсмертний.

“Його візаві могла бути тільки одна людина – це керівник Офісу (українського президента), тому що це відповідний рівень. А чи міг хтось з українського боку виходити безпосередньо на Лукашенка? Даруйте, але для того, щоб з ним говорити, треба розуміти, що це – особа статусного характеру. З ним могла говорити тільки перша особа”, – переконаний Роман Безсмертний.

Він також зазначив, що без такої розмови між украінською та білоруською стороною не могла відбутися передача документів щодо вагнерівців.

“Бо треба розуміти – це 31 особа, з яких частина були “підсажені”. Тобто їх треба було сегментувати. Це означало, що був ще “поштальйон”, який передавав документи. У зв’язку з тим, що, як всі знають, затримали не всіх одразу – означає, що їх сегментувли по частинах. А затримували з відповідним зовнішнім “театром”, пам’ятаєте, шеврони показували – ну, як це завжди робиться”, – пояснює Роман Безсмертний.

Він наголосив, що рішення приймав безпосередньо президент, “бо це рішення ніхто інший не міг приймати, а от контакт забезпечував керівник Офісу”, вважає політик.

На думку Безсмертного, в Офісі Зеленського не усвідомлювали на той момент всю відповідальність за цю спецоперацію.

“На хвилинку давайте задумаємось: у кабінеті президента перебувають люди, які за своє життя взагалі не усвідомлювали, що таке рішення і наслідки. Вони взагалі продовжують грати роль. За винятком керівника ГУР Міністерства оборони і заступника голови Служби безпеки. Всі інші в цій ситуаціі або випадкові люди, або люди, які будь-якої миті можуть повернути свій флюгер в буль-який сторону”, – говорить він.

Безсмертний вважає, що всі відповіді щодо мотивів зриву операції має дати слідство.

“Я зараз кажу про першу людину, яка не усвідомлювала відповідальності за рішення, яке приймає. Всі інші виконували свої обов’язки так, як їм належало по службі”, – резюмує Роман Безсмертний.

Раніше журналіст і ведучий Тарас Березовець повідомив, що перша частина розслідування Bellingcat про “вагнерівців” може бути опублікована 21 березня.

Крім того, журналіст Юрій Бутусов заявив, що керівництво Офісу президента України побоюється своєї відповідальності за зрив спецоперації з затримання учасників ПВК “Вагнер”, яка проводилась спільно з спецслужбами країн НАТО, зокрема США і Туреччини.

Нагадаємо, у ЗМІ з’явилась інформація про те, що під час зустрічі у штаб-квартирі ГУР МО керівник військової розвідки Кирило Буданов і заступник голови ОП Роман Машовець намагалися переконати Лі Лоуренса, щоб МІ-6 вплинула на Bellingcat і не допустила виходу фільму журналістів-розслідувачів про провал операції із затримання групи “вагнерівців”, які воювали та скоювали злочини на Донбасі.

Як відомо,  Bellingcat зніме фільм про зрив спецоперації із затримки “вагнерівців” після наради у Зеленського.

Раніше  Юрія Бутусова та Яніну Соколову викликали на допит до ДБР через справу “вагнерівців”

Володимир Ар’єв повідомив, що “Європейська Солідарність” має неспростовні докази, що Офіс президента зірвав спецоперацію щодо “вагнерівців”. У зв’язку з цим фракція вимагає створити Тимчасову слідчу комісію.

Нагадаємо, в ефірі “Прямого” журналіст Юрій Бутусов заявив, що затримання “вагнерівців” мало бути українською операцією, яка зірвалась після доповіді в Офісі президента Володимира Зеленського.

Крім того,  у Bellingcat назвали можливі версії зриву спецоперації по затримці “вагнерівців”.

За матеріалами: “Прямий” , УП, Цензор.Нет
Добавлено: 12-03-2021, 17:18
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх