В "ДНР" и "ЛНР" восстание - Пушиліну и Пасічнику выдвинули ультиматум

'Російські ЗМІ заговорили про економічну катастрофу на окупованому Донбасі. "Л / ДНР" охоплені масовими протестами робітників.

У невизнаних "Л / ДНР" розгортається повноцінна економічна і промислова катастрофа. Ситуація настільки плачевна, що про неї заговорили російські ЗМІ.

Про масові протести в "народних республіках" розповіло лояльне Кремлю видання "Московський комсомолець". Публікуємо статтю повністю.


"ДНР" і "ЛНР" охоплені масовими акціями протесту проти систематичних затримок зарплат і важких умов праці. В "ЛНР" робочі Алчевського металургійного комбінату навіть висунули ультиматум главі самопроголошеної "республіки": або він розбирається з ситуацією, або подає у відставку.

Людям систематично не платять зарплату з 2017 року. Як вони виживають в таких умовах і на що сподіваються, "МК" анонімно розповів співробітник Донецького металургійного заводу.

- Я працюю на Донецькому металургійному заводі (ДМЗ) ще з довоєнних часів. Останні кілька років нам платили не всю зарплату, а тільки її частину. Іноді могли заплатити 10%, іноді 20% і так далі. Влітку 2020 року заборгованість досягла двох місяців, і співробітники нашого підприємства вирішили звернутися в "прокуратуру".

Силовики спочатку довго мовчали, а потім переадресували нас в "суд". Причому, коли в "Внешторгсервісе" (ВТС, ця компанія управляє всіма виробничими активами "ДНР") дізналися, що ми почали качати права, вони взагалі перестали платити зарплату.

З приводу затримок зарплат голова профкому ДМЗ Шпундра неодноразово звертався до глави "ДНР" Денису Пушилін Денис Володимирович, "міністру промисловості" Володимиру Рущак. Заводчани зверталися в різні контролюючі органи. Кажуть, що з якихось домовленостей ВТС повинен щомісяця погашати борги в розмірі 95 мільйонів рублів.

Нещодавно Рущак в інтерв'ю одному з російських ЗМІ заявив, що всі борги перед нами вже погашені. Але це не правда. Мало того, що нам не виплачували зарплати і лікарняні, які не робили відрахування в Пенсійний фонд ... Навіть внески в профспілка не переводили, хоча формально відрахування робилися.

Така ж ситуація з аліментами. - У суді є якісь перспективи? - У 2020 році влада "ДНР" повністю вивели ВТС з-під кримінальної відповідальності. По-перше, у вересні минулого року прийняли "Закон про зміни" до статті 151 КК "ДНР". Стало можливим звільнити від кримінальної відповідальності за невиплату зарплат, якщо протягом двох місяців з дня порушення кримінальної справи відповідач погасить всі борги по зарплатах і інших виплатах.

Але 1 липня 2020 року набрав чинності новий "Цивільний Кодекс" "ДНР", частина 3-тя статті 61 якого говорить про те, що філія (а ДМЗ був філією №1 "Внешторгсервіса") не є юридичною особою. Відповідачем філія бути не може, а за документами офіс ВТС знаходиться в Цхінвалі. Моя знайома їздила туди, за адресою знаходиться готель, в якій про ВТС взагалі ніхто нічого не чув. Тобто мова йде про фірму "Рога і копита". Особисто мені винні близько 50 тисяч рублів. При України мені в місяць платили близько 5 тисяч гривень, тоді це було приблизно 500 доларів.

До того, як з "ДНР" вигнали українських олігархів, платили стільки ж. З приходом ВТС стали платити менше - 10 тисяч рублів, тоді ж почалися затримки з виплатами. В результаті тепер я за півроку заробляю близько 600 доларів. Якщо раніше я себе міг вважати годувальником сім'ї, то тепер у мене язик не повертається так говорити.

- Вам якось пояснювали, чому ВТС не платить зарплату?

- Та ніяк не пояснювали. Нещодавно наша пропагандистка Майя Пирогова звинуватила обурюються в блюзнірстві. Ніби як йде війна, треба потерпіти і так далі. Мовляв, під час Великої Вітчизняної взагалі грошей не було, а зараз навіть пенсію платять в 5 тисяч рублів. При цьому в 2018 році у нас робочі у відповідь на невиплату зарплат відмовилися завантажувати і розвантажувати вагони. ВТС спочатку погасив борг, а коли історія повторилася, за учасниками страйку приїхали з "МГБ" або "МВС", сказали, що це диверсія і можуть бути сумні наслідки, і більше ніхто не бастував.

Не можу стверджувати або спростувати факт "посадки" тих робітників, тому що достовірної інформації не було. Просто робочі про це під час перекурів говорили. З тих пір зарплати стали платити частинами, і затримувати.

- Не розумію, ось ви говорите, що вам систематично виплачували 10-20% від зарплати - це пара тисяч рублів на місяць. Ціни на продукти в Донецьку московські. Як ви виживали? - Спочатку свої заощадження з українських часів витрачали, потім займали у знайомих, підробіток шукали ... Потім люди побігли з підприємства за межі "ДНР". Перед початком опалювального сезону в 2020 році склалася надзвичайна ситуація. Було нікому запускати один з підрозділів заводу - ТЕЦ ПВС, на яку було живиться опалення міської лікарні №6, прилеглих до неї будинків, донецьке СІЗО. Люди звільнялися цілими бригадами і їхали на заробітки в Росію, де платять в 6-8 разів більше, ніж у нас. -

Чому ви не поїхали з "ДНР" 7 років тому? - Я не підтримував події на Майдані ... Після роботи ходив на антімайдановскіе мітинги в Донецьку, ночував у ОДА ... У міру свого освіти і фізичних сил я допомагав "республіці" в її становленні, ось і залишився в Донецьку.

- Як ДМЗ змінився за 7 років війни? - Ну як сказати ... До війни працювали сортове і листове виробництво ... Зараз нічого цього немає. Першого травня ми запустили доменну піч. При України це було б рядовою подією. Там тепер можна виробляти нізкопередельний чавун - це сировина. А раніше ми виробляли продукцію, яка користувалася попитом по всьому світу. Наш метал купували навіть у США, а зараз ми свою продукцію тільки в Росію женемо. Ну і люди біжать з підприємства. Зарплати маленькі, перспектив немає, сортовий цех не працює, листопрокатний цех не працює. У людей велике розчарування. Молодь виїхала до Росії на заробітки. Та я б і сам поїхав, якби був молодший, але як тільки дізнаються, що мені більше п'ятдесяти років, відмовляють.

- Але доменна піч нормально працює? - Працює, але кажуть, що на довоєнний рівень нам ще довго виходити. Але працює, і ми хоча б цьому раді. Керівництво каже, що чавун будемо в Росію поставляти. Але незважаючи на обіцянки, немає впевненості в завтрашньому дні заводу. Залізничні колії продовжують заростати травою, цеху стоять ...

- А як йдуть справи з умовами праці? Іноді можна почути думку, що в "ДНР" і "ЛНР" люди на заводах мало не в положенні рабів знаходяться.

- Начальник цеху, в якому я працюю, на перше місце ставить дотримання правил техніки безпеки. Він вважає, що якщо людина прийшла на роботу повністю здоровим, то і піти з роботи він повинен сам, а не в кареті "Швидкої допомоги". Спасибі йому за це. Якщо ж порівнювати з довоєнними умовами праці, то неприємні дрібниці псують картину. До війни видавали по два шматка мила в місяць, зараз - один, і то якщо воно є. До війни щотижня видавали по парі брезентових рукавиць - зараз добре, якщо раз на місяць. Якість видаваної спецвзуття, що поставляються сюди ВТСом, залишає бажати кращого - черевики не витримували встановленого терміну носіння. Як правило, або розвалювався верх взуття, або лопалася підошва. Тепер зрозуміло, що сюди ВТС завозив найдешевшу і неякісне взуття.

З відпочинком така ж ситуація. Зрозуміло, що в зв'язку з війною для заводчан більше немає профспілкових путівок ні в Крим, ні в Україні. До війни у ​​ДМЗ був свій пансіонат "Металург". Там досить пристойно годували відпочиваючих, та й хоч якесь - але море. Зрозуміло, що не Мармарис і не Ніцца, але багато заводчан там відпочивали зі своїми сім'ями.

В одному зі своїх листів до можновладців наш заводський профспілковий лідер вказав на той факт, що ВТС вираховував з заводчан профспілкові внески, а в касу профспілки ті гроші не надійшли. Також була заява голови профспілки гірників і металургів "ДНР" про те, що в зв'язку з відсутністю у профспілки грошей в цьому році будуть проблеми з оздоровленням трудящих. Ну і в іншому: відрахувань до Пенсійного фонду немає, лікарняні не оплачуються ...

- Зараз "ЛНР" на Алчевському металургійному комбінаті йдуть масові протести проти невиплати зарплат і розграбування підприємства під керівництвом ВТС. Місцева профспілка закликає главу "республіки" Леоніда Пасічника піти у відставку, якщо він не здатний вплинути на ситуацію. В "ДНР" щось таке можливо?

- У "ДНР" протестний рух неможливо в принципі. Тут зачистили всіх, хто хоч трохи міг стати реальною опозицією. Тут навіть компартію загнобити, не допустивши до "виборів". Тих, хто в інтернеті критикував промахи "влади", "голова громадської палати" Олександр Кофман відкрито називає трупними хробаками, а по телебаченню, не соромлячись і нічого не боячись, говорять про каральної психіатрії для місцевих викривачів.

За матеріалами:  "Диалог.UA"
Добавлено: 2-06-2021, 10:37
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх