Как в МИД РФ прокомментировали непродление Украиной договора о дружбе

Соответствующий законопроект в ближайшее время будет зарегистрирован в Верховной Раде. Россию проинформируют о решении до 30 сентября. А РФ заявила, что будет восстанавливать российско-украинские отношения уже с другими, "более ответственными украинскими политиками".

В Міністерстві закордонних справ Російської Федерації непродовження Україною договору про дружбу назвали "деструктивним кроком" і звинуватили українську владу в тому, що вони "обслуговують чужі геополітичні інтереси і свої політичні амбіції". Про це йдеться в коментарі МЗС Росії з приводу підписання президентом України Петром Порошенком указу про не продовження договору про дружбу з РФ.

"Виходимо з того, що народам Росії та України найбільш історичною долею судилося жити в добросусідстві. До цього їх спонукають і багатовікове спільне минуле, тісні духовні, культурні та родинні зв'язки. Нинішня криза між нашими країнами неминуче буде подолана. Проте відновлювати відносини, очевидно, доведеться вже з іншими, більш відповідальними українськими політиками", - йдеться в повідомленні прес-служби МЗС РФ.

Крім того, у відомстві підписання відповідного указу назвали "деструктивним кроком" і заявили про те, що українська влада "обслуговує чужі геополітичні інтереси і свої політичні амбіції".

"У своєму антиросійському угарі українське керівництво, яке дорвалося до влади після збройного антиконституційного перевороту 2014 р., не гребує залишити про себе слід в історії як про політиків, які завдали колосальної шкоди не лише російсько-українським відносинам, але й національним інтересам самої України", - додали в МЗС.

Зазначимо, що анексією Криму і військовою агресією в Донбасі Росія порушила одне з найважливіших положень договору про дружбу в якому передбачено визнання непорушності існуючих кордонів обох держав.

Читайте також: Непродовження Договору про дружбу з РФ має погодити український парламент - Клімкін

Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією та Україною містить принципи стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного. У 2008 році угода була автоматично продовжена на 10 років.

Раніше президент України Петро Порошенко заявив про те, що Україна підійшла досить підготовленою й юридично захищеною до припинення дії Договору про дружбу з РФ. У квітні він закликав Верховну Раду прийняти рішення про одностороннє припинення дії низки положень угоди. У МЗС України вважають, що Договір про дружбу з Росією виконав свою місію, але тепер документ вичерпав себе в усіх можливих сенсах. 

Детальніше про припинення дії договорів з Росією читайте в статті Олени Зеркаль і Тараса Качки "Кесонна хвороба договірних відносин України з РФ" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

По материалам: ZN,UA
Добавлено: 18-09-2018, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх