Чому Джонсон посварився з Макрона на саміті G7 (ВІДЕО)

Макрон нібито заявив, що Північна Ірландія не входить до складу Великобританії.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон в суботу, 12 червня, посварився з президентом Франції Еммануелем Макрона під час саміту "Великої сімки" через Brexit.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє The Telegraph.

За даними видання, главу британського уряду обурила заява французького лідера про те, що Північна Ірландія не є частиною Великобританії.

Відзначається, що Джонсон, висловлюючи своє розчарування "Ірландським протоколом", запитав Макрона, як би він діяв, якби сосиски з Тулузи не можна було перевозити в Париж.

Французький президент назвав це порівняння некоректним, оскільки Париж і Тулуза розташовані в одній країні. Так, пише видання, Макрон "помилково припустив, що Північна Ірландія не входить до складу Великобританії".

Пізніше Джонсон висловив здивування відповідним коментарем в розмові з помічниками, а також натякнув на цю ситуацію в розмові зі Sky News, вказавши, що деяким лідерам слід "вбити собі в голову", що Великобританія є "єдиною країною".

Зауважимо, що після Brexit між Північною Ірландією, яка є частиною Великобританії, і Республікою Ірландія утворилася єдина сухопутний кордон між Сполученим Королівством та Європейським Союзом.

Щоб уникнути сплеску ірландського сепаратизму було вирішено, що на Північну Ірландію продовжать поширюватися правила єдиного європейського ринку, зокрема щодо ввезення продукції на територію блоку.

Отже, між Північною Ірландією і решті Великобританії виникла адміністративний кордон, на якій товари проходять перевірку. Це рішення отримало назву "Ірландський протокол".

В наступному місяці в Північній Ірландії повинні початися митні перевірки ковбас та іншого охолодженого м'яса з Великобританії, проте Даунінг-стріт може відмовитися від ввезення цих продуктів, побоюючись посилення напруженості в регіоні.

Нагадаємо, лідери G7 вперше за два роки зустрілися разом. Це перше очне захід з початку пандемії. У британському Корноулл зібралися президент США Джо Байден, прем'єр Великобританії Борис Джонсон, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, канадський прем'єр Джастін Трюдо, прем'єр-міністр Японії Йосіхіде Суга, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен і президент Європейської ради Шарль Мішель.


За матеріалами: «ТСН»
Добавлено: 14-06-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх