3 роки боротьби за можливість навчатися: як батьківський комітет запорізької школи №6 відстоює початкові класи

Цього навчального року понад 40 дітей Комунарського району міста Запоріжжя ризикують не потрапити до перших класів в обрану батьками школу. Причиною цього, є відсутність набору до Запорізької гімназії №6, через ненадання закладу статусу «ліцей з початковою школою та гімназією». Детально з ситуацією розбиралися журналісти «Паноптикону».

Що стало передумовою проблеми?


Згідно з реформою освіти та Закону України про «Доступність повної загальної середньої освіти», освітні заклади поділяють на певні рівні: початкова школа, гімназія та ліцей. Всі вони є окремими ланками освіти. Передбачається, що до гімназій набиратимуть учнів з 1 по 9 класи, а ліцеї мають зараховувати школярів з 5 по 12 класи. Хоча у виняткових умовах ліцей також може забезпечувати здобуття початкової освіти. Зокрема, підставою для цього можуть бути угоди, які заклад освіти уклав із міжнародними освітніми партнерами.
3 роки боротьби за можливість навчатися: як батьківський комітет запорізької школи №6 відстоює початкові класи


Згідно з наказом департаменту освіти i науки Запорізької міської ради від 10.05.2019, гімназія №6 повинна бути перепрофільована у заклад типу ліцей (тобто без початкової школи). На цій підставі виконавчий комітет Запорізької міської ради від 06.12.2022 позбавив школу так званого територіального обслуговування, тобто можливості набирати «першачків», які проживають у найближчих будинках. У зв'язку з цим, директор школи не має права приймати документи на навчання дітей у перші класи.

Однак, керівництво школи та батьківська спільнота категорично з цим не згодні. Вони вимагають, щоб школі повернули закріплену за нею територію обслуговування у встановленому законодавством порядку та надали дітям можливість з цього року та надалі здобувати освіту у гімназії №6.

Яким нормам відповідає Запорізька гімназія №6, чого вдалося досягти керівництву школи та хто підтримав батьківську спільноту?


За словами Світлани Лисенко, представниці ініціативної групи батьків Запорізької гімназії №6, школа має високі рейтинги з підготовки та випуску дітей з великим потенціалом у майбутньому. Саме тому охочих віддати своїх дітей на навчання саме сюди надзвичайно багато. В гімназії є новітні обладнані класи, необхідний інвентар та педагоги з високим рівнем професійності.


Дані опитування батьків школи надані Світланою Лисенко


До того ж 6-а гімназія виконала одну з найголовніших умов для надання їй можливості збереження молодших класів – уклала міжнародні угоди.

Угоди, котрі школа уклала:

  • середня школа №5 Моцарта (м. Вельс, Австрія);
  • початкова школа Стефана Жеромськиго (м. Наленчуві, Польща);
  • шкільний комплекс №1 ім. Владислава Грабського (м. Люблін, Польща);
  • меморандум про співпрацю з Фундацією «Незламна Україна» (Республіка Польща) у сфері освіти.

    Батьки Комунарського району мають підтримку депутатів різних рівнів. Зокрема до боротьби за перші класи в школі №6 долучилися народні депутати Сергій Штепа та Геннадій Касай, депутати Запорізької міської ради Катерина Грицай, Дмитро Гладкий, Сергій Ільченко та інші. Захист депутатів різних рівнів дозволив школі зберегти початкові класи у 2022-2023 роках, але проблема знову стала актуальною у новому році. За підрахунками Світлани Лисенко, потрапити до перших класів цьогоріч висловили бажання батьки близько 40 «першачків».

    За словами Катерини Грицай:

    «У Запоріжжі вже є школи котрі вже отримали цей статус («ліцей з початковою школою та гімназією», - прим. ред.) минулого року. 6-а гімназія також на початку була у цих списках, проте виконавчий комітет на власний розсуд ухвалив рішення про ненадання школі цього статусу».

    Йдеться про 4 заклади освіти: гімназії №71, №31, №46 та колегіум «Елінт», які статус «ліцей з початковою школою та гімназією» все ж отримали.



    Чому досі не виходить розв'язувати проблему, що кажуть посадовці та хто заважає?


    Адвокат Світлани Лисенко, Витлій Борисенко направив низку звернень до представників місцевого самоврядування, однак у Запорізькій міській раді посилаються на реформу та рішення виконавчого комітету. Мовляв, нічого неможливо змінити.




    «Це може призвести до судової справи, якщо питання не вирішиться у найближчому майбутньому. Разом з тим, ми все ж таки сподіваємося на те, що цього не буде і відповідні посадові особи органу місцевого самоврядування або виконавчі органи приймуть відповідні рішення, які присвоять гімназії №6 статус «ліцей з початковою школою та гімназією» », – зазначає адвокат.

    Крім того, батьки неодноразово намагалися зв’язатися з членами постійної комісії міськради з питань освіти, науки, культури, спорту, молоді та туризму, однак ті відмовляються йти на зустріч містянам. Більше того, як повідомили обурені батьки 22 лютого 2023 року засідання комісії, на якому розглядалося питання школи №6, взагалі відбулося «таємно».

    На жаль, нам не вдалось за вказаними публічно контактними даними поспілкуватися із представниками Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради. Однак «Паноптикон» завжди готовий надати можливість висловитися з цього питання представникам департаменту та депутатської комісії.

    За словами депутатки Запорізької міської ради Катерини Грицай:

    «Не існує жодної норми, яка б заперечувала надання статусу цьому навчальному закладу. Міська рада, органи місцевого самоврядування та депутати повинні йти на зустріч людям. Школа належить громаді. Це не чиясь особиста власність, і вона має працювати в інтересах людей».

    Думки батьків стосовно ситуації навколо гімназії №6.


    Вікторія Ковальова, мама майбутньої першокласниці:

    Про новий курс школи нас ніхто не проінформував. Не було запротокольовано, що буде ліквідована початкова ланка та як саме це буде відбуватися. Нас просто поставили перед фактом. У 2021 році ми не змогли потрапити до цієї школи, тож довелось чекати наступний рік. Набору не було, і нам ще рік довелось ходили до садка.

    Юшко Дмитро, батько дитини що цього року має піти до школи:

    Ми ще до початку війни приглядалися, в яку школу відправляти свою дитину. Моя дружина там навчалась і є позитивний досвід. Коли я дізнався, що моя дитина цього року може не потрапити до першого класу цієї школи, я став шукати інформацію та долучився до батьківської ініціативи. Я хочу, щоб моя дитина змогла там навчатись вже в цьому році.




    Батьки школярів впевнені, що попри наявний попит на навчання у цьому освітньому закладі, у міській раді штучно блокують вирішення його питання. Однак, батьківський комітет школи продовжуватиме виборювати право дітей навчатись саме в Запорізькій гімназії №6. Наразі, боротьба між громадою та чиновниками триває.
  • Добавлено: 23-02-2023, 16:00
    0

    Похожие публикации


    Добавить комментарий

    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Наверх