«Для мене зараз одна з цілей – залишитись на світлій стороні»: інтерв’ю з керівником БО БФ "Волонтерський центр "Паляниця" Олександром Бережним

Фото: "Panoptikon" Олександр Бережний

Сьогодні в Україні у кожного громадянина свій власний фронт. У когось він проходить на передовій зі зброєю у руках, хтось донатить на допомогу армії, а є ті, хто кожного дня приймає нові виклики, щоб допомогти забезпечити найнеобхіднішим тих, хто цього потребує. З перших днів повномасштабного вторгнення волонтери з "Благодійного фонду "Волонтерський центр "Паляниця" забезпечують потреби військових та цивільних, допомагаючи пришвидшити перемогу.

Керівник БО БФ "Волонтерський центр "Паляниця" Олександр Бережний в інтерв’ю для "Panoptikon" поділився, як створювалась благодійна організація, як особисто його змінила війна та чому “Паляниця” не співпрацює з місцевою владою.

Ким та як саме була створена "Паляниця"?


Мій товариш Василь Бушаров, відомий запорізький блогер та громадський діяч, за правилом «шести рукостискань» запросив всіх, хто його знає, долучитися і допомогти у виробництві протитанкових їжаків, "бандеросмузі" (коктейлів Молотова, – ред.) та всім іншим. Василь разом із Геннадієм Вовченко, який до війни виробляв садові меблі та дитячі гойдалки, орендували приміщення для цього. Завдяки експертизі Геннадія в металообробці, ми дуже швидко розгорнули роботу і тисячі людей приносили все, що було на той час у запитах військових, територіальної оборони та цивільних.



Я приїхав сюди зі своїм кумом на своєму бусі, ми брали ці їжаки, коктейлі та розвозили їх всюди. За декілька днів кількість людей тут сягала, мабуть, декількох сотень, а за тиждень десь 500-600 осіб. Треба було це якось реорганізувати. Тому знаючи що у мене великий досвід керівної роботи, логістики і фінансів, Василь сказав: «Давай долучайся до штабу і будемо разом тягнути це все». Так і сформувався штаб керівників.

Чому була обрана назва "Паляниця" та кому спало на думку створення логотипа?


Це творчість одного з наших волонтерів. Тут всі з тих днів казали слово "паляниця" і одразу коли у нас виникало питання, як себе ідентифікувати та як називатися, ми одразу сказали – "Паляниця". У нас було багато волонтерів з дуже креативним мисленням. Це ескіз волонтера Дмитра Хомчика, саме його остаточний дизайн було використано.

«Для мене зараз одна з цілей – залишитись на світлій стороні»: інтерв’ю з керівником БО БФ "Волонтерський центр "Паляниця" Олександром Бережним


На кого направлена допомога, які ваші проєкти та напрямки роботи?


До кінця літа 2022 року військовий напрямок був перемішаний з гуманітарним, але ми зрозуміли, що дуже багато іноземних донорів не можуть працювати з організаціями, які мають таку структуру. У кодексах поведінки та в правилах, які вони (іноземні донори, – ред.) мають дотримуватися, гуманітарний напрямок повинен бути відокремлений в іншу організацію. Тому ми створили відокремлений підрозділ "Громадську організацію "Гуманітарний центр "Паляниця", яка опікується цивільним напрямком і співпрацює з міжнародними донорами та грантодавцями, це: гігієна, їжа, психологічна підтримка для цивільних, медикаменти, дитяча їжа, одяг тощо. 90% моєї діяльності присвячено безпосередньо військовому напрямку, 10% – стратегічному плануванню та менеджменту.

Стосовно допомоги військовим – це дуже великий напрямок, але в ньому домінує БПЛА та Школа операторів БПЛА. Є багато приватних ініціатив, де підприємства або фізичні особи приходять та надають гроші на конкретні проєкти, наприклад: закупка автівок до певної бригади або закупка чи ремонт БПЛА.

Яка ситуація із фінансуванням проєктів та що планується у майбутньому?


Це, як ми кажемо, український краудфандинґ, де є ми всі. В мене та у багатьох моїх друзів стоїть на картці автосписання. Людина вона така істота, яка якщо її щось дуже сильно стосується, тоді вона включається. В моєму розумінні — найбільше "тригерить" те, що наближує нашу перемогу. Наприклад, треба було допомогти одному підрозділу, який боронить нашу греблю – цей збір зібрав необхідну суму за декілька днів. А якщо ми кажемо, давайте ми допоможемо родині, яка залишилась без житла і треба відбудувати їм домівку – це, на жаль, дуже довгий процес. Не всі готові допомагати.

У травні після чергового "прильоту" були пошкоджені будинки і ми прийняли рішення допомогти деяким родинам, які втратили житло. Ми кажемо:

«Давайте ми допоможемо відбудувати?, нам відповідають: – Ні. Нам місто допоможе».

Ми другого разу прийшли до них наприкінці липня, тоді вони не дуже очікували, що все це завершиться добре, проте десь під Різдво вони змогли заїхати у дуплекс (будинок-дуплекс — двоквартирний житловий будинок на дві сім'ї з окремими входами, – ред.) на дві родини. Це було реалізовано коштом народного краудфандинґу. Також грошима, матеріалами і роботою допомогли підприємства. Місто допомогло тим, що винесло сміття, за що йому також подяка.



Які проєкти плануються у майбутньому?


На базі першого проєкту відбудови будинку ми вирішили спробувати розробити проєкт, який ми назвали "Містечко Паляниця". Ми домовились із Широківською громадою і вони готові відвести землю під проєкт. Це буде таке маленьке селище, у якому ми збудуємо квадруплекси на чотири родини, тобто загалом домівки на 24 родини. Ми плануємо побудувати не тільки домівки, а й інфраструктуру. Тобто місце, де люди зможуть жити і працювати. Наприклад, теплиці чи ще якесь підприємництво.

Зараз є системна проблема з цим проєктом, бо більшість донорів, у яких є кошти на будівлю, не можуть з нами співпрацювати, тому що Запоріжжя знаходиться у "червоній зоні". Міжнародні донори не надають грошей на будівництво, а лише кошти на відновлення та ремонт.

Чи були небезпечні випадки у роботі волонтерів?


Спочатку у нас було дуже багато напрямків роботи, включаючи евакуацію. Тоді, коли ще можна було їздити до окупованих селищ та міст і допомагати тим українцям, які залишились. Ми возили медикаменти, засоби гігієни та їжу. Допомагали перепаковувати так, щоб ворог не зрозумів, що ми ввозимо, щоб ми не лікували ворога, а лікували своїх. І звісно, все це робилось нашими водіями. На жаль, були ситуації коли наші волонтери потрапляли у полон. Їх відпустили через деякий час, а один з них навіть зміг самотужки втекти.

Але була ситуація коли один з волонтерів загинув. Це ще у той час, коли ми їздили до Маріуполя. Ми співпрацювали з багатьма людьми звідти, допомагали їм автівками, паливом та гуманітарними вантажами для вивезення людей. Всі ці автівки були з GPS-трекерами, щоб ми знали що там і як. Певний час цей трекер ще працював, ми знали що автівка там, але на жаль людина загинула. Він потрапив під обстріл.

Як війна змінила особисто вас?



Для мене зараз одна з цілей – "залишитись на світлій стороні". Бо дуже легко піти за цим гнівом.

До війни я працював фінансовим директором найбільшої мережі ресторанів швидкого харчування суші. Було багато робочих пропозицій: «Слухай, ти нам потрібен. Їдь кудись до Кіпру, в Румунію або ще кудись». Але, зараз "Паляниця" – це моя війна. Те, з чим я, мабуть, як менеджер можу працювати найефективніше, щоб прискорити нашу перемогу.

Хто вас здивував, а хто розчарував за час повномасштабної війни?


У гарному сенсі здивував Президент. Я ніколи не був його прихильником, хоча у мене дуже сильна проукраїнська позиція. Те, як він себе повів і те, як він несе себе для українців і для світу – я його підтримую зараз як ніколи.

У поганому сенсі мене здивувало керівництво регіону. Я не буду обговорювати, крали вони чи не крали. Стосовно цього у мене дуже чітка позиція: навіть засоби масової інформації не можуть спекулювати на цій темі, поки не буде рішення суду. Тож давайте дочекаємось. Зняли зі своїх посад – це також є певною ознакою.
Але у мене до них як у менеджера є питання щодо їх менеджерської кваліфікації. Якщо у кризовій ситуації вони так себе проявили, тоді це ознака того, що до кризової ситуації вони не працювали взагалі.


"Паляниця" намагалась ніяким чином не співпрацювати з владою. Це була наша позиція з багатьох причин. Ми відкриті до співпраці, якщо це має ознаки прозорого співробітництва. Коли зрозуміло, що за запитом не має ніяких схем.

На вашу думку, що буде с "Паляницею" після нашої перемоги?


Навіть тоді, коли ми здобудемо воєнну перемогу, треба буде здобути ще багато перемог у громадянському суспільстві. Я так думаю, треба буде багато відбудовувати і для тих, у кого буде бажання продовжувати роботу з відбудови, "Паляниця" буде дуже хорошим майданчиком і підґрунтям для цього. "Паляниця" – це історія надовго.

Що особисто ви першим плануєте зробити одразу після перемоги?


Піду спати. Дуже хочеться виспатися. Десь на тиждень. Виключити всі телефони, радіо, телевізори, ютуб. Зникнути на деякий час з соцмереж. І все. Присвятити час собі, родині та дитині. Чи буду я в "Паляниці" після завершення війни? Я ще не знаю, куди ця дорога приведе.
Добавлено: 11-04-2023, 13:35
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх