Запорізька волонтерка Вікторія Артьоменко: “Волонтерство для мене — не лише громадянський обов’язок, але й особистий поклик”

Запорізька волонтерка Вікторія Артьоменко: “Волонтерство для мене — не лише громадянський обов’язок, але й особистий поклик”

Ми продовжуємо розповідати про волонтерські організації Запоріжжя, які допомагають цивільним та військовим. Сьогоднішня наша гостя — Вікторія Артьоменко, голова ГО “Всеукраїнська правова країна” та запорізького волонтерського штабу “ЛАД”.

— Вікторія, як Ви прийшли до рішення про волонтерство під час повномасштабного вторгнення?
— “Всеукраїнська правова країна” з 2014 року допомагала переселенцям у Запорізькій та Дніпропетровській областях. Зокрема ми надавали юридичну та психологічну підтримку, реалізували проект з вивчення освітніх потреб та проблем ВПО, співпрацювали в цьому напрямку з Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини. Тому й після повномасштабного вторгнення ми продовжили допомагати нашим співгромадянам, які були виїхали з окупованих територій та місць бойових дій. Також, як і вся країна, хотіли долучитися й до допомоги нашим захисникам.
Волонтерство для мене — не лише громадянський обов’язок, але й особистий поклик. Багато моїх близьких людей були змушені залишити свої домівки через війну та окупацію. Декілька моїх родичів захищають Україну: рідний брат служить сапером, двоюрідний брат добровільно мобілізувався і став штурмовиком, хрещеник — морський піхотинець, який з квітня 2022 року знаходиться в полоні в колонії РФ… Тому, звичайно, для мене навіть не стояло питання, чи займатися волонтерською діяльністю, чи залишатися в Україні та Запоріжжі. Звичайно, якщо мої близькі та тисячі співгромадян знаходяться у скруті та боронять країну, я маю бути поруч та допомагати чим можливо.

Протягом 2022 року ми надавали допомогу ВПО та військовим власними силами “Всеукраїнської правової країни”, наших волонтерів та партнерів.
Взимку до мене звернувся народний депутат VII скликання, голова громадської організації “ЛАД” Віталій Іляшенко, який запропонував відкрити у Запоріжжі осередок цієї організації та волонтерський штаб — і масштабувати нашу роботу.
Менш ніж за 4 місяці ми вже змогли допомогти близько 1000 запоріжців, ВПО в Запоріжжі та військовим.

— На кого в першу чергу направлена ваша допомога? Чим та кому вже допомогли?

— В першу чергу ми допомагаємо ВПО, людям з інвалідністю, людям похилого віку, багатодітним родинам. Тобто тим, хто через війну опинився в особливо скрутному матеріальному становищі. На щастя, завдяки нашим партнерам з України та світу вдається передати цим людям не лише їжу та засоби гігієни, але й одяг, взуття, ліки, спеціальні вироби для людей з інвалідністю: крісла колісні, ходунки тощо.

Багато допомагаємо лікарням (наприклад, 4-му пологовому будинку та 9-й міській лікарні): ліками, шприцами, засобами для дезінфекції, обладнанням для очищення води.
Військових (наприклад, 23-ї Окремої механізованої бригади та прикордонників) за заявками забезпечували генераторами, буржуйками, ліками, ковдрами та подушками тощо.


— Хто ваша команда? Чи долучаються нові волонтери?

— Зараз наша команда налічує 10-12 людей. Загалом цього вистачає для виконання наших завдань. Але ми, звичайно, раді людям, які зможуть нас підсилити.
Переважно задіяні люди, які й до повномасштабного вторгнення долучалися до діяльності “Всеукраїнської правової країни”. Та є й ті, хто побачив нашу діяльність у 2022 році та вирішив допомогти нам. Це люди дуже різних професій: перекладач, автомеханік, будівельник, мебляр… Є хлопець-сирота, який підлітком приїхав у Запоріжжя, врятувавшись від війни на Донбасі. Є іноземці: марокканець Мусфєн та француженка Катрін — для яких Україна та українці стали майже рідними.

— Якщо наші читачі потребують якоїсь допомоги та відповідають вимогам волонтерського центру, що їм потрібно робити?
— Треба підписатись на сторінки запорізького волонтерського штабу “ЛАД” у Facebook, Instagram, Telegram та слідкувати за повідомленнями про ту чи іншу гуманітарну допомогу. Щойно у нас з’являється можливість допомогти, ми повідомляємо про це та про те, хто і як може отримати допомогу.

— Чи є у вас якісь потреби, щоб зробити свою волонтерську діяльність більш ефективною?
— На щастя, “Нова пошти” доставляє гуманітарні вантажі по Україні безкоштовно — це суттєва допомога. Але ми працюємо з міжнародними організаціями — і доставка гуманітарних вантажів з інших країн як правило небезкоштовна. Кошти на логістику закордонної допомоги ми збираємо у вигляді донатів — наприклад, зараз оголошено збір, який дозволить нам привезти допомогу з Іспанії.
🎯 Ціль: 250 000 ₴

🔗Посилання на банку
https://send.monobank.ua/jar/P1aHbwBqF

💳Номер картки банки
5375 4112 0565 6932

Також і по Запоріжжю: на місця зберігання та видачі — ми транспортуємо вантажі власними зусиллями та власним коштом. Отже нам не завадила б допомога транспортом або хоча б паливом для нашого транспорту.

Також нашу діяльність дуже спростило б окреме приміщення, яке ми могли б використовувати як склад, офіс, місце видачі допомоги. Наразі для зберігання вантажів ми використовуємо приміщення, яке до повномасштабного вторгнення використовувалося для освітніх заходів — це незручно і неефективно. А відсутність спеціалізованого приміщення для зустрічі з тими, хто потребує допомоги, “відсікає” від допомоги велику кількість запоріжців та ВПО, які через свій вік або стан здоров’я не можуть слідкувати за нами онлайн, не можуть нам написати тощо.
Сподіваємося, місцева влада, бізнес або громадські організації відгукнуться на цей запит та зможуть надати нам на час війни таке приміщення.

— Ви казали про партнерів вашої організації. Завдяки кому ви зараз маєте можливість допомагати запоріжцям та переселенцям у Запоріжжі?
— Як за кордоном, так і всередині країни багато благодійників, які відкликаються на потреби українців. Можу відзначити допомогу Благодійного фонду "Єдина мета — Перемога!", “Товариства Українців у Фінляндії”, ГО «Медицина в дії», канадських ініціатив та організацій Ukraine Medical Support (UAMS), GlobalMedic, Canada-Ukraine Foundation, Ukrainian Canadian Congress; румунської HELP UKRAINE ROMANIA; «Клубу Україна» в Данії.
Як бачите, підтримка України та зокрема Запоріжжя широка та потужна. Основні країни, з якими співпрацює ГО “ЛАД” — це Канада, Фінляндія, Данія, Іспанія та Румунія. Нашу діяльність ми будемо розшируювати та масштабувати, адже війна не закінчується і наша допомога ще потрібна. Особливо важливими для організації є Запорізька та Херсонська області, перспективи звільнення яких у найближчий час найвищі. Отже маємо ще більше сконцентруватись та об’єднатись заради цих перемог!
Добавлено: 8-05-2023, 14:56
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх