На другий рік повномасштабної війни в Запорізькій області 53% захисних споруд виявились зачиненими, або непридатними для укриття

Фото: Panoptikon

На другий рік повномасштабної війни питання сховищ у Запоріжжі та області досі залишається головною проблемою. Результати рейдів щодо перевірки функціонування укриттів на території регіону показали, що 53% захисних споруд виявились зачиненими, або непридатними для укриття населення.

Про це розповіли 9 червня на брифінгу щодо підсумків інспекції сховищ, передає Panoptikon.

Стан та доступ до укриттів

З початку червня доступ до укриттів перевірявся по всій території регіону, підконтрольній Україні. Зазначається, що було прийнято рішення проводити такі перевірки постійно.

Так, за даними ДСНС, всього було перевірено 2569 об’єктів, серед яких:

1205 об’єктів (47%) - готові для укриття;
365 об’єктів (14%) - неготові до укриття;
1011 об’єктів (39%) - залишаються зачиненими.

Серед тих укриттів, які виявилися неготові, в незадовільному технічному стані знаходилось 58 сховищ, санітарному – 58, не відповідали технічним вимогам – 75, підтоплені – 16, з інших причин – 158.

Перевірки стосувались також і модульних укриттів. На питання журналістів "Паноптикону" стосовно їх стану нам відповіли, що на час перевірки всі ці укриття були відчинені та жодних порушень щодо них не виявлено. Вказується, що вони "не мають таких суворих вимог, ніж інші сховища" стосовно їхнього облаштування.

Варто зауважити, що раніше ми вже піднімали питання модульних укриттів (у місті їх 17), де головними проблемами були, зокрема, доступ до них та неналежне облаштування. Запоріжці неодноразово намагалися потрапити всередину, проте зазвичай ці укриття були зачинені.

Хто нестиме відповідальність?

"Не всі керівники громад поставились до цього відповідально. Деякі укриття були закриті і це становить понад 50%. Проблеми, в першу чергу, мають вирішувати органи місцевого самоврядування та балансоутримувачі. Від ЗОВА були направлені відповідні доручення до поліції, щоб покарати все ж таки тих, хто має до цього відношення", - зазначив очільник ОВА Юрій Малашко.

Однак чіткого механізму того, як саме будуть притягувати до відповідальності порушників, ми так і не почули.

"На даний час жодне кримінальне впровадження не відкрите, однак є ті матеріали, які розглядаються", - зазначив Роман Крупеницький, начальник управління превентивної діяльності ГУНП в Запорізькій області.

За його словами, з початку року до поліції надійшло 52 звернення щодо закритих укриттів. Наразі вже розглянуло 47 таких повідомлень і ще 5 знаходяться у процесі розгляду.

Куди звертатись?

Місцевих жителів просять повідомляти про закриті укриття:

● на гарячу лінію ЗОВА 0-800-503-508;
● до своєї районної адміністрації;
● до поліції - за номером "102";
● до Контакт-центру 15-80;
● в Управління з питань попередження НС та ЦЗ населення міської ради: (061) 787-57-10, (098) 679-73-28 (цілодобово).
Анастасія Чобліна
Добавлено: 9-06-2023, 16:05
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх