Бомбосховище на мільйон: як у Запоріжжі планують відновити шкільні укриття

Станом на річницю повномасштабного вторгнення 2/3 навчальних закладів в Україні мали укриття, що відповідають нормам: майже 74% шкіл та лише половина дитсадків. Яка ситуація з облаштуванням укриттів у запорізьких навчальних закладах, з'ясовував "Panoptikon".

Що передбачає організація укриттів у закладах освіти?

Державна служба з надзвичайних ситуацій ще в червні того року розробила рекомендації щодо організації укриттів у закладах освіти. Відповідні вимоги опублікувало Міністерство освіти і науки України, серед яких:

● забезпечення укриттів електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації;
● встановлення примусової або природної вентиляції;
● перебування об'єкта у задовільному санітарному та протипожежному стані;
● забезпечення не менше ніж двома евакуаційними виходами, один з яких може бути аварійним.

За можливості укриття забезпечуються додатковим обладнанням, інструментами та інвентарем. Повний перелік вимог - на сайті МОН.

Бомбосховище на мільйон: як у Запоріжжі планують відновити шкільні укриття

Джерело: МОН

Керівники закладів освіти мають привести у готовність наявні об'єкти фонду захисних споруд, визначити їх кількість та місткість, а у разі відсутності на обліку - ініціювати створення комісії щодо технічного обстеження наявних будівель.

Так, у серпні 2022 року комісії райадміністрацій Запоріжжя провели огляд укриттів у комунальних закладах освіти. Виявилося, що лише 12 з 280 об’єктів відповідають рекомендаціям ДСНС:

● рекомендовано для використання: 12 (10 шкіл та 2 заклади дошкільної освіти);
● рекомендовано за умови усунення недоліків: 92 (63 школи, 24 заклади дошкільної освіти, 5 об’єктів позашкільної освіти).
● не рекомендовано: 176 (64 школи, 100 закладів дошкільної освіти, 12 об’єктів позашкільної освіти).


Інфографіка: "Panoptikon"

Відомо, що 27 липня 2022 року депутати ухвалили Міську цільову програму розвитку цивільного захисту населення і територій Запоріжжя на 2022-2026 роки.

Згідно з програмою, на 2023 рік на Департамент освіти і науки Запорізької міської ради було закладено 160,6 млн грн. За ці кошти планують привести у готовність 142 захисні споруди у цьому році.




Як нам повідомили в Департаменті освіти і науки Запорізької міськради, в грудні 2022 року були розроблені проєктні роботи у 50 освітніх закладах:

● 49 закладів, де необхідно виконати капітальний ремонт підвальних приміщень (14 закладів дошкільної освіти та 35 закладів загальної середньої освіти);
● 1 заклад загальної середньої освіти, де має бути проведена реконструкція (облаштування другого виходу з найпростішого укриття).

Якими будуть укриття після проєктних робіт?

Даними проєктами передбачається:
● встановлення на входах до підвальних приміщень металевих герметичних дверей з межею вогнестійкості EI60;
● заміна внутрішніх дверей;
● ремонт внутрішнього оздоблення приміщень згідно призначення;
● ремонт підлоги;
● проведення комплексу заходів для запобігання підтоплення приміщень підвалу;
● влаштування примусової вентиляції;
● ремонт вимощення;
● ремонт електричних мереж без резервного джерела живлення.

Яка вартість ПКД та робіт на цих об'єктах?

Загальна вартість виготовлення проєктно-кошторисної документації з отриманням позитивного експертного висновку склала – 14,5 млн грн. Кошторисна вартість робіт – 153,7 млн грн.

"Наразі на останній сесії окремо було виділено близько 20 млн грн для реалізації 7 проєктів: по 1 укриттю у кожному районі", - зазначила директорка Департаменту освіти і науки Юлія Погребняк.
Добавлено: 23-03-2023, 14:03
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх